Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pažintis su Gruzija: kerintys kalnų peizažai ir ore sklandantis vynuogių kvapas

Gruzija – šalis, kurios neįmanoma neįsimylėti. Įspūdingo grožio kalnai, žaliuojantys slėniai, šimtmečius skaičiuojantys vienuolynai, išskirtine architektūra žavintys miestai, draugiški žmonės, nuostabi virtuvė – keliautojai šia šalimi žavisi tikrai ne be reikalo. Galbūt ir jūs svajojote aplankyti Gruziją? Jei taip, šiame straipsnyje rasite kelis „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistų pasiūlymus, ką verta pamatyti ar nuveikti šioje šalyje.
Tbilisis
Tbilisis / Shutterstock nuotr.

Leiskitės į žygį nepaprasto grožio Tušetijos kalnų keliais

Trokštate kuo geriau pažinti Gruziją? Jei taip, patariame nuvykti į Tušetijos nacionalinį parką. Šioje milžiniškoje teritorijoje jus pasitiks nepaprasto grožio kalnų panoramos, žaliuojantys slėniai, taip pat – nedideli gruziniški kaimeliai, kurie kraštovaizdžiui suteikia autentišką prieskonį.

Tušetijos nacionalinis parkas – tai puikus pasirinkimas keliautojams, kurie trokšta leistis į žygį su kuprinėmis! Teritorijoje gausu informacinių stendų, rodyklių, kurios nurodo atstumus iki vaizdingiausių vietų. Beje, tiek parko lankymas, tiek palapinės pasistatymas šioje teritorijoje – nemokami. Tik nepamirškite, jog turistinis sezonas čia tęsiasi nuo birželio iki spalio mėnesio, o parke draudžiama deginti laužus, medžioti, lipti į medžius, augančius šalia tarpeklių. Linkime įsimintino žygio po Tušetijos nacionalinį parką!

Shutterstock nuotr./Tušetijos nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Tušetijos nacionalinis parkas

Nuvykite į Mcchetą – vieną iš seniausių Gruzijos miestų

Gruzijoje gausu žavingų miestų ir miestelių, kuriuose galima susipažinti su gruziniška kultūra. Žinoma, visų jų vienos kelionės metu tikrai neaplankysite. Tačiau galite nuvykti į Mcchetos miestą. Tai – senoji Gruzijos sostinė bei vienas iš seniausių šalies miestų.

Mccheta jus sužavės išskirtine architektūra, jaukiomis gatvelėmis bei sakralia aura. Viena iš šio miesto pažibų – Džvari vienuolynas. Tai – ankstyvojo Viduramžių periodo šedevras, įsikūręs ant kalno, nuo kurio atsiveria neįtikėtino grožio Mcchetos miesto panorama. Gruzinai tiki, jog kadaise vienuolyno vietoje meldėsi Šv. Nino – šventoji, kuri atnešė krikščionybę į gruzinų žemes. Tad Džvari vienuolynas laikomas pirmuoju Gruzijos krikščionybės paminklu. Jis įtrauktas į UNESCO kultūros paveldo sąrašą.

Dar viena Mcchetos miesto įžymybė – Svetitskhoveli katedra, į kurią kasdien plūsta ne tik susidomėję turistai, tačiau ir piligrimai iš viso pasaulio. Klausiate, kodėl? Ogi dėl to, kad šioje Katedroje saugoma išskirtinė relikvija – Kristaus mantija. Svetitskhoveli katedrą, kaip ir Džvari vienuolyną, globoja UNESCO.

Aplankykite Mcchetos miesto įžymybes, pasivaikščiokite senamiesčio gatvelėmis, užsukite į vietinę kavinukę ir pasimėgaukite puodeliu kavos. Esame tikri, jog šis miestas jus tikrai sužavės!

Shutterstock nuotr./Mccheta
Shutterstock nuotr./Mccheta

Aplankykite išskirtine architektūra žavinčius vienuolynus bei bažnyčias

Kaip tikriausiai jau supratote, Gruzijoje gausu šimtmečius menančių vienuolynų ir bažnyčių, galinčių pasigirti išskirtine architektūra. Apie porą iš jų jau užsiminėme pasakodami apie Mcchetos miestą. Visgi norime parekomenduoti dar kelis.

Kone labiausiai mitais bei legendomis apaugusi Gruzijos vieta – Vardzia vienuolynas. Tai – urvuose išskaptuotas miestas-vienuolynas, kurį XII a. įsakė pastatyti karalienė Tamara. Šio miesto tikslas buvo apsaugoti gyventojus nuo išorinių grėsmių. Urvuose buvo įrengta net 6 tūkst. kambarių, taip pat prabangi bažnyčia, varpinė, sosto kambarys. Šiandien Vardzia vienuolyną prižiūri nedidelė vienuolių grupė. Lankytojams siūloma pasivaikščioti po išlikusius kambarius, apžiūrėti senovinę drėkinimo sistemą, įrengtą to meto vienuolių. Vardzia vienuolyną rekomenduojame įtraukti į savo lankytinų objektų sąrašą – tikrai įspūdingas statinys.

Shutterstock nuotr./Vardzia vienuolynas
Shutterstock nuotr./Vardzia vienuolynas

Taip pat siūlome nuvykti į David Garedži vienuolynų kompleksą, stūksantį pusdykumėje, išskirtinio kraštovaizdžio apsuptyje. Tai – vienas iš labiausiai lankomų Gruzijos istorinių objektų. Kompleksą sudaro net 15 vienuolynų, o pirmasis jų pastatytas VI a. Jus sužavės ne tik įspūdingi pastatai, tačiau ir nepaprasto grožio teritorija: kalnų panorama bei ramiai besiganančios avys.

Shutterstock nuotr./David Garedži vienuolynu kompleksas
Shutterstock nuotr./David Garedži vienuolynu kompleksas

Dar viena mūsų rekomendacija – Gergeti Švenčiausiosios Trejybės bažnyčia. Tai – aukščiausiai esantis statinys visoje Europoje. Kaukazo kalnų panoramos apsupta bažnyčia stūkso net 2170 metrų aukštyje virš jūros lygio, tad, norint ją pasiekti, prireiks ryžto ir užsispyrimo. Pasiekus tikslą – tikrai nenusivilsite. Jus pasitiks neįtikėtino grožio vaizdai. Nepamirškite pasiimti savo fotoaparato.

Shutterstock nuotr./Gergeti Švenčiausios Trejybės bažnyčia
Shutterstock nuotr./Gergeti Švenčiausios Trejybės bažnyčia

Pasivaikščiokite po Gruzijos sostinę – Tbilisį

Viešint Gruzijoje, būtų nuodėmė neaplankyti šalies sostinės – Tbilisio. Šis miestas jus sužavės savo architektūra, jaukiomis kavinukėmis ir parduotuvėlėmis, svetingais vietiniais gyventojais.

Ką rekomenduojame aplankyti Tbilisyje? Be jokių abejonių – istorinį Abanotubani rajoną, kuriame stūkso seniausi miesto pastatai, taip pat – žymiosios sieros pirtys. Taip pat nuvykite į Narikala pilį, Tbilisio šv. Trejybės katedrą. Paklaidžiokite miesto gatvelėmis, paragaukite tradicinio gruziniško maisto vietiniame restorane. Būtinai užkopkite į vieną iš Tbilisį supančių kalnų – atsivers neįtikėtino grožio panorama!

Beje, ar žinojote, jog Tbilisio mieste slepiasi Vilniaus skveras? Jei savo kelionės metu pasijustumėte išsiilgę Lietuvos, būtinai jį aplankykite!

Shutterstock nuotr./Tbilisis
Shutterstock nuotr./Tbilisis

Paragaukite garsiųjų chačapurių

Gruzija garsėja ne tik išskirtiniu architektūriniu palikimu ir pasakišku kraštovaizdžiu, tačiau taip pat ir unikalia tradicine virtuve. Tad savo kelionės į šią šalį metu nepamirškite paragauti gruziniškų patiekalų – tikrai nepasigailėsite.

Domitės, kokios mūsų rekomendacijos? Būtinai paragauti tradicinių chačapurių! Esame tikri, jog šis kepinys, įdarytas sūriu, varške, kartais kiaušiniais bei įvairiais prieskoniais – jus tikrai sužavės. Chačapurių būna įvairių – atvirų, uždarų, ragelio ar laivelio formos, sluoksniuotų. Išmėginkite keletą skirtingų, tapsite tikrais chačapurių ekspertais!

Taip pat siūlome paragauti tradicinės charčio sriubos. Ji gaminama iš jautienos ar vištienos, ryžių, graikiškų riešutų, rūgštaus vyšnių padažo, pomidorų tyrės, kalendros. Priklausomai nuo regiono, ši sriuba pagardinama skirtingais prieskoniais. Charčio sriuba jus ypač sužavės, jei keliausite po Gruziją šaltuoju metų laiku. Šis patiekalas tarytum sušildo iš vidaus, suteikia energijos. Rekomenduojame paragauti!

Shutterstock nuotr./Chačapuri
Shutterstock nuotr./Chačapuri

Atgaukite jėgas Boržomio kurorte

Boržomis – tai prie Kuros upės, vaizdingame Boržomio tarpeklyje įsikūręs kurortinis miestas, pasižymintis nepaprasto grožio kraštovaizdžio apsuptimi, ramybe, tyru oru ir mineralinio vandens versmėmis. Šis kurortas sužavės tuos keliautojus, kurie trokšta atgauti jėgas, pailsėti, atitrūkti nuo rutinos, miestų šurmulio.

Boržomis – tai tarytum lietuviškieji Druskininkai ar Birštonas. Svajojantiems apie aktyvias pramogas čia gali būti nuobodoka. Visgi Boržomyje tikrai patiks tiems turistams, kurie nori SPA procedūrų, svajoja apie maudynes baseinuose, ilgus pasivaikščiojimus miške. Nusprendusiems kelias dienas praleisti Boržomyje, rekomenduojame lyniniu keltuvu užsikelti ant kalno ir pasigrožėti vaizdingu horizontu – atviruko vertas vaizdas.

Shutterstock nuotr./Boržomis
Shutterstock nuotr./Boržomis

Susipažinkite su vynuogių auginimo paslaptimis

Lankydamiesi Gruzijoje pastebėsite, jog šioje šalyje ypač daug vynuogynų. Rekomenduojame apsilankyti bent viename iš jų. Pabendravę su vietiniais gyventojais sužinosite daug vynuogių auginimo ir vyndarystės paslapčių. Gruzinai – labai draugiški žmonės, todėl galite būti tikri, jog vietiniai gyventojai su jumis noriai bendraus, atvirai pasidalys savo amato subtilybėmis.

Vynuogių derlius nuimamas rudenį. Dažniausiai nuo rugsėjo vidurio iki spalio antros pusės. Tad jei viešėsite Gruzijoje šiuo metų laiku, galite būti tikri, jog pateksite į šventinį sūkurį. Vynuogių derliaus nuėmimo procesą miesteliuose lydi įvairūs renginiais: vynų ir sulčių degustacijos, šokėjų ir muzikantų pasirodymai, mugės. Neįkainojama patirtis!

Shutterstock nuotr./Vynuogynas
Shutterstock nuotr./Vynuogynas

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Gruziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius