Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažintis su Kambodža: šventyklų paslaptys ir nepaprasto grožio gamta

Tailandas, Vietnamas, Indonezija – šias Pietryčių Azijos šalis savo atostogoms renkasi vis daugiau keliautojų iš Lietuvos. Greta jų esanti Kambodža – vis dar išlieka kiek paslaptinga ir neatrasta. O visai be reikalo, mat ši šalis gali pasigirti išties įspūdingomis šventyklomis, tankiais atogrąžų miškais, egzotiška pajūrio pakrante, nuoširdžiais vietiniais gyventojais bei puikia tradicine virtuve.
Kambodža
Kambodža / 123rf.com nuotr.

Dar vienas Kambodžos privalumas – kainos. Palyginus su mūsų jau išvardintomis Pietryčių Azijos šalimis, kuriose turizmas tiesiog klesti, Kambodžoje yra kur kas pigiau. O įdomybių, kaip jau supratote, šioje valstybėje tikrai nestinga. Tad kodėl savo atostogų nepraleidus Kambodžoje? „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistai jums sudarė dešimties pasiūlymų sąrašą, ką gi verta nuveikti ir pamatyti šioje šalyje.

1. Aplankykite didingąjį Ankor Vatą

Shutterstock.com nuotr./Ankor Vatas
Shutterstock.com nuotr./Ankor Vatas

Ar žinojote, jog didžiausias šventyklų kompleksas visame pasaulyje stūkso būtent Kambodžoje? Taip, mes kalbame apie šios šalies pasididžiavimą – Ankor Vatą (Angkor Wat). Šventyklų komplekso statiniai mena dar IX–XIII amžių. Jų tikslas – atkartoti visą hinduizmo pasaulį: centre esantis bokštas simbolizuoja Meru kalbą, kuris žinomas kaip dievų buveinė ir kosmoso ašis. Išorinės Ankor Vato sienos – tarytum pasaulio kraštą ribojantys kalnai. Sienas supa platus griovys, kuris simbolizuoja anapus hinduistų pasaulio esantį vandenyną. Taigi, visame didingame komplekse gausu įvairiausių ženklų ir simbolių.

Įdomu tai, jog XV amžiuje Ankoro šventyklų kompleksą užkariavo tajai ir po to visą šventąjį miestą pasiglemžė džiunglės. Vėliau pastatuose apsigyveno budistų vienuoliai. Todėl šiandien Ankor Vatas – svarbi vieta ne tik hinduistams, tačiau ir budizmą išpažįstantiems piligrimams. Patikėkite mumis, šie statiniai atrodo tikrai labai įspūdingai, todėl viešint Kambodžoje aplankyti Ankor Vatą – tiesiog būtina.

2. Nuvykite į Kambodžos sostinę – Pnompenį

Shutterstock.com nuotr./Pnompenis
Shutterstock.com nuotr./Pnompenis

Jei viešėsite Kambodžoje, nepraleiskite progos aplankyti ir šios šalies sostinės – Pnompenio. Tai miestas, kuris XX a. 8-ajame dešimtmetyje buvo smarkiai sugriautas pilietinio karo metu, tačiau dabar jis keliasi iš pelenų – sostinėje jus pasitiks Pietryčių Azijai būdingas šurmulys, spalvinga khmerų architektūra ir išlikę kolonijiniai pastatai.

Viešėdami Pnompenyje, skirkite laiko ilgiems pasivaikščiojimams. Aplankykite įspūdinguosius Karališkuosius rūmus, Sidabrinę pagodą, Nacionalinį muziejų, khmerų meno muziejų, stupas, genocido muziejų. Ir būtinai užsukite į centrinį turgų – čia galėsite paragauti gatvės maisto, įsigyti įvairiausių suvenyrų, drabužių, papuošalų. Tik nepamirškite derėtis!

3. Sudalyvaukite tradiciniame khmerų pasirodyme

Shutterstock.com nuotr./Khmerų pasirodymas
Shutterstock.com nuotr./Khmerų pasirodymas

Khmerų tauta susiformavo mūsų eros pradžioje, susiliejus daugeliui khmerų genčių (greičiausiai senųjų pietų Indokinijos gyventojų) su kaimyninėmis indoneziečių gentimis. Šiandien ši tauta sudaro daugumą gyventojų Kambodžoje.

Khmerų žmonėms itin svarbi jų protėvių kultūra. Siūlome su ja bent šiek tiek susipažinti ir jums. Jei viešėsite Kambodžoje, būtinai sudalyvaukite khmerų šokių pasirodyme. Spalvingos aprangos, subtilūs judesiai, tradiciniai ritmai – tikrai labai įdomi patirtis. Tokie pasirodymai organizuojami įvairiose Kambodžos vietose: muziejuose, viešbučiuose, restoranuose, kavinėse. Sudalyvaukite – tikrai verta.

4. Leiskitės į kruizą Mekongo upe

Shutterstock.com nuotr./Mekongo upė
Shutterstock.com nuotr./Mekongo upė

Viena iš labiausiai atpalaiduojančių pramogų Kambodžoje – kruizas Mekongo upe. Turistams siūloma plaukti tradiciniu laiveliu ir gėrėtis vaizdais: atogrąžų miškais, vietiniais kaimeliais, besileidžiančia saule. Tikrų tikriausia palaima! Beje, kai kuriems keliautojams neįtikėtinai pasiseka – jie savo akimis išvysta iravadžio delfinus! Tai ypatinga delfinų rūšis, gyvenanti netoli jūros, upėse.

Kruizas Mekongo upe – pramoga, kurią prisiminsite visą gyvenimą. Rekomenduojame!

5. Paragaukite tradicinių patiekalų

Shutterstock.com nuotr./Kambodžos patiekalai
Shutterstock.com nuotr./Kambodžos patiekalai

Mėgstate tailandietišką bei vietnamietišką virtuvę? Jei taip, esame tikri, jog jus sužavės ir Kambodžos tradiciniai patiekalai. Kaip ir visose Pietryčių Azijos šalyse, taip ir Kambodžoje, ypatingą vietą ant stalo užima ryžiai. Jie gardinami įvairiais aliejais ir prieskoniais. Beje, prieskonių Kambodžos virtuvėje naudojama labai daug ir įvairių: cinamonas, aitriosios paprikos, karis, mėtos, kalendra, citrinžolė, kardamonas, imbieras... Patiekalai pasižymi turtinga skonių gama!

Mėsos patiekalai šalyje nėra itin populiarūs, užtat žuvis ir jūros gėrybės – vieni iš pagrindinių produktų Kambodžoje. Na, o jeigu mėgstate eksperimentuoti, viešėdami Kambodžoje nepabijokite paragauti ir mūsų kultūrai neįprastų patiekalų: keptų žiogų, gyvačių ar sūdytų vabalų. Ne tik išbandysite šį tą naujo, bet ir grįžę turėsite kuo nustebinti savo draugus!

6. Pasimėgaukite poilsiu paplūdimiuose

Shutterstock.com nuotr./Kambodžos paplūdimiai
Shutterstock.com nuotr./Kambodžos paplūdimiai

Manome, jog atostogų metu svarbu suderinti ekskursijas su atpalaiduojančiu poilsiu. Kambodža gali pasigirti puikiais paplūdimiais, todėl rekomenduojame kelias dienas pasimėgauti saule, auksiniu smėliu, palmių pavėsiais ir sodriai mėlynu vandeniu.

Sihanoukville – kurortas, kurį itin mėgsta keliautojai. Jis orientuotas į turistus, todėl autentiškos Kambodžos kultūros čia tikėtis neverta. Tačiau miestelio paplūdimiai – kerintys. Savo grožiu jie nenusileidžia turistų pamėgtiems Tailando ar Vietnamo paplūdimiams. Sihanoukville gausu puikių viešbučių, restoranų, kavinių ir įvairiausių pramogų, todėl nuobodžiauti čia tikrai neteks. Beje, nepraleiskite progos pasigrožėti ir povandeniniu pasauliu: jūrų arkliukai, banginiai rykliai, rajos, barakudos, jūrų žvaigždės – nardydami išvysite iki šiol nepažintą Kambodžos pusę.

7. Patyrinėkite žmogaus rankų nepaliestą gamtą

Shutterstock.com nuotr./Kambodžos gamta
Shutterstock.com nuotr./Kambodžos gamta

Visada svajojote pabuvoti atogrąžų miškuose, savo akimis išvysti krioklius, susiraizgiusius vijoklius bei jais besikarstančias beždžionėles? Būtinai apsilankykite žymiausiuose Kambodžos nacionaliniuose parkuose. Gamta juose tikrai kerinti.

Vienas iš saugomos gamtos kampelių, kurį labai rekomenduojame aplankyti – Ream nacionalinis parkas. Jis įsikūręs vos kiek daugiau nei 15 kilometrų atstumu nuo mūsų jau minėtojo Sihanoukville kurortinio miestelio. Šiame nacionaliniame parke jūs išvysite žmogaus rankų nepaliestą gamtą: džiungles, mangrovines pelkes, pajūrio ruožą. Parkui priklauso ir koralinis rifas. Tai vietovė, kuri tikrai verta jūsų dėmesio.

8. Aplankykite įspūdingąsias Kambodžos šventyklas

Shutterstock.com nuotr./Kambodžos šventyklos
Shutterstock.com nuotr./Kambodžos šventyklos

Straipsnio pradžioje jums pasakojome apie Kambodžos pasididžiavimą – Ankor Vato šventyklų kompleksą. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, jog įstabaus grožio šventyklų šioje šalyje kur kas daugiau.

Pavyzdžiui, Koh Ker – tai įspūdinga piramidės formos šventykla, iš pirmo žvilgsnio atrodanti tarytum majų, o ne khmerų palikimas. 928–944 metais Koh Ker kompleksas buvo visos imperijos sostinė. Šiandien čia išlikusi ne tik didingoji piramidė, tačiau ir dar apie 40 įvairių paskirčių statinių.

Dar viena šventykla, kuri tikrai verta jūsų dėmesio – Preah Vihėja. Ji skirta dievui Šivai ir stūkso Dangreko kalnuose, tiesiai ant Kambodžos ir Tailando sienos. Tai itin reikšmingas architektūrinis, religinis ir istorinis objektas, todėl nenuostabu, jog dėl jo šios valstybės nesutaria: kiekviena mano, jog šventykla turėtų priklausyti jai. 2008 metais Preah Vihėja įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

9. Nuvykite į dramblių slėnį

Shutterstock.com nuotr./Dramblių slėnis
Shutterstock.com nuotr./Dramblių slėnis

Mondulkiri – provincija, esanti rytinėje Kambodžos dalyje. Tai vietovė, galinti pasigirti neįtikėtino grožio gamta. Gaila, tačiau vietiniai oligarchai nesistengia išsaugoti atogrąžų miškų: jie kerta medžius, o medieną pardavinėja kaimyninėse šalyse. Dėl šios priežasties kenčia ne tik augalai, bet ir gyvūnai.

Dramblių slėnis – tai vieta, kurioje: „drambliai vėl gali būti drambliais“. Tai tarytum dramblių prieglauda, kurioje savanoriai stengiasi padėti be tėvų likusiems drambliukams arba sužeistiems drambliams. Keliautojams siūloma apsilankyti šiame slėnyje, paaukoti prieglaudai. Už tai jie gali dieną praleisti dramblių apsuptyje, stebėti jų gyvenimą iš labai arti. Drąsiausiems net siūloma išsimaudyti drauge su drambliukais.

10. Pasimėgaukite SPA paslaugomis

Shutterstock.com nuotr./SPA
Shutterstock.com nuotr./SPA

Pietryčių Azija garsėja ne tik šurmuliu, puikia tradicine virtuve, tačiau ir SPA procedūromis. Kaip ir Tailande ar Indonezijoje, taip ir Kambodžoje turistams siūloma pamiršti visus rūpesčius ir pasimėgauti puikiais masažais bei aromaterapijomis. Tai – tarytum gydymo menas, padedantis pagerinti kraujotaką, nervų sistemą, tobulinantis kūno linijas, gydantis miego sutrikimus. Po tokių procedūrų pasijusite tarytum naujai gimę! SPA salonų šalyje tikrai daug. Šias paslaugas siūlo ir dauguma viešbučių.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Kambodžą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius