Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažintis su Mianmaru: įspūdingiausios šalies šventyklos

Visada svajojote išvysti masinio turizmo nesugadintą egzotišką valstybę? Rekomenduojame nuskristi į Mianmarą. Ši Pietryčių Azijoje esanti šalis gali pasigirti senomis kultūrinėmis tradicijomis, pasakiško grožio gamta, šiltu klimatu, nuoširdžiais ir dvasingais vietiniais gyventojais bei išskirtine religine architektūra. Savo sienas turistams Mianmaras atvėrė gana neseniai, dėl šios priežasties viešnagė šioje šalyje patiks tiems keliautojams, kurie svajoja apie autentiką, o ne Vakarų pasaulio įtaką. Šį kartą „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums siūlo paskaityti apie dešimt įspūdingiausių Mianmaro šventyklų. Visos jos stulbina savo didybe bei puošnumu. Susipažinkite.
Mianmaras
Mianmaras / Shutterstock nuotr.

1. Aukso uolos pagoda

Aukso uolos pagoda, kartais vadinama tiesiog Aukso uola, – tai nedidukė, tačiau labai įspūdinga budistų šventykla, esanti pietinėje Mianmaro dalyje. Norime jums papasakoti legendą apie tai, kaip ši šventykla buvo pastatyta.

Karalius Tisa, vaikštinėdamas po apylinkes, sutiko atsiskyrėlį. Šis jam padovanojo plauką, teigdamas, jog šis plaukas, ne kieno kito, o paties Budos! Atsiskyrėlis liepė karaliui surasti kuo didesnį akmenį, užridenti jį ant uolos krašto, o ant jo pastatyti šventyklą. Šventykla stovėsianti ant skardžio krašto, tačiau jai nenukristi padės būtent Budos plaukas, kurioje jis ir bus saugomas.

Didžiulį akmenį Tisa surado jūros dugne. Jį paauksavo ir pastatė taip, kaip liepė atsiskyrėlis. Šventykla ant bedugnės krašto stovi iki šių dienų!

Shutterstock.com nuotr./Aukso uolos pagoda
Shutterstock.com nuotr./Aukso uolos pagoda

2. Shwedagono pagoda

Jangonas (arba Rangūnas) – tai didžiausias Mianmaro miestas. Įdomybių jame tikrai nestinga, visgi, neabejotinai, miesto pasididžiavimas – Shwedagono pagoda. Galime drąsiai teigti, jog ši šventykla viena įspūdingiausių ne tik šiame mieste, tačiau ir visoje šalyje! Ji padengta net 11 tonų aukso, o šventyklos dekoracijose gausu brangakmenių.

Shwedagono pagodos aukštis beveik šimtas metrų. Ji pastatyta ant kalvos, todėl šventyklos blizgesys matyti iš labai tolimo atstumo. Kasdien šventyklą lanko ne tik turistai, bet ir būriai vienuolių. Jie tvarko aplinką, puošia pagodą gėlėmis, meldžiasi, taip pritraukdami gausybė smalsuolių akių. Shwadagono pagoda – be galo įspūdingas statinys. Jei viešėsite Mianmare, būtinai ją aplankykite.

Shutterstock.com nuotr./Shwedagono pagoda
Shutterstock.com nuotr./Shwedagono pagoda

3. Anandos šventykla

Vidurio Mianmare esantis Bagano miestas – svarbus religinis, kultūrinis ir istorinis šalies centras. Neretai Baganas vadinamas šventyklų miestu, mat čia jų suskaičiuojama daugiau nei 2 tūkstančiai! Viena iš įspūdingiausių miesto šventyklų – Anandos šventykla. Apie ją norime papasakoti šiek tiek daugiau.

Ananda pradėta statyti 1090 metais, karaliaus Kianzitos įsakymu. Šiandien šis, ne vieną šimtmetį menantis architektūrinis šedevras, tarytum Mianmaro meno muziejus. Čia gausu įspūdingų bareljefų, medžio drožinių, lipdinių, akmens skulptūrų. Ypač žavi keturios didžiulės Budos skulptūros, kurios pagamintos iš tikmedžio. Mianmaro gyventojai sako, jog keliautojai, neaplankę Anandos šventyklos, tarytum nė nebuvo Mianmare. Tad jei nuspręstumėte nuskristi į šią šalį, būtinai nuvykite apžiūrėti didingosios Anandos.

Shutterstock.com nuotr./Anandos šventykla
Shutterstock.com nuotr./Anandos šventykla

4. Myatheindano pagoda

Akinančio baltumo – tokia yra Myatheindano pagoda. Tai šventykla, stūksanti Minguno mieste, Iravadžio upės krante. Sakoma, jog tai vieta, kurią būtina aplankyti tiems žmonėms, kurie jaučiasi išsekę, nori atgauti jėgas, pamiršti visus rūpesčius.

Pagoda pastatyta taip, jog reprezentuotų visą budistinį visatos suvokimą. Pagrindinis bokštas simbolizuoja mitologinį Meru kalną, kurį budistai laiko Žemės centru. Septynios pagodos terasos atspindi septynis kalnagrūbrius, supančius Meru kalną. Beje, svarbu paminėti dar ir tai, jog Myatheindano pagoda gali didžiuotis milžinišku Minguno varpu. Šis varpas sveria net 90 tonų ir yra antras pagal dydį varpas visame pasaulyje.

Shutterstock.com nuotr./Myatheindano pagoda
Shutterstock.com nuotr./Myatheindano pagoda

5. Shwezigono pagoda

Shwezigono pagoda – tai budistų šventykla, esanti Bagano priemiestyje Nyaung-U. Šventyklos centre stūkso aukso plokštėmis dekoruota stupa, ją supa daug mažesnių šventovių. Budistai tiki, jog būtent šioje pagodoje paslėptas Budos dantis ir kaulai, todėl Shwezigono pagoda – vienas iš lankomiausių piligrimų centrų visame Mianmare.

Pagoda pastatyta XI amžiuje. Bėgant metams, ją gerokai nuniokojo žemės drebėjimai. Iškentusi ne vieną renovaciją, šiandien šventykla atrodo be galo didingai. Jei viešėsite Mianmare, būtinai ją aplankykite.

Shutterstock.com nuotr./Shwezigono pagoda
Shutterstock.com nuotr./Shwezigono pagoda

6. Dhammayangyi šventykla

Kone labiausiai mitais apipinta Mianmaro šventykla – Dhammayangyi, esanti Bagano mieste. Ji pastatyta 1167–1170 metais, karaliaus Narathu įsakymu. Viena iš legendų pasakoja, jog po karaliaus mirties, jo siela apsėdo šią šventyklą. Tikima, jog Narathu nebuvo geras žmogus, jis nužudė savo tėvą, brolį ir žmoną. Žudiko siela neša bloga karmą, todėl šventykla iki šiol nebuvo restauruota.

Dhammayangyi šventykla viena iš didžiausių šventyklų visoje šalyje. Ji išsiskiria ne tik savo masyvumu, tačiau ir unikaliu architektūriniu stiliumi.

Shutterstock.com nuotr./Dhammayangyi šventykla
Shutterstock.com nuotr./Dhammayangyi šventykla

7. Thatbyinnyu šventykla

XII a. viduryje, karaliaus Alaugsithu valdymo metu pastatyta Thatbyinnyu šventykla – viena lankomiausių šventyklų Bagane. Ji gali pasigirti aukščiausiu bokštu visame mieste! Jo aukštis net 60 metrų! Šventykla matyti kone iš kiekvieno Bagano kampelio.

Tačiau tai dar ne viskas. Thatbyinnyu iš kitų šventyklų išsiskiria ir savo spalva. Dauguma Mianmaro šventyklų pastatytos iš raudonų plytų (o nemaža jų dalis dar ir paauksuotos). Tačiau Thatbyinnyu stebina baltai pilku fasadu. Tai – įdomi ir išskirtinė šventykla, kurią, viešint Bagano mieste, aplankyti tiesiog privaloma.

Shutterstock.com nuotr./Thatbyinnyu šventykla
Shutterstock.com nuotr./Thatbyinnyu šventykla

8. Sulamani šventykla

Minnanthu – nedidelis kaimelis, esantis Bagano pietvakariuose. Šis kaimelis gali pasigirti įspūdinga Sulamani šventykla, kuri yra vienas iš populiariausių lankytinų objektų visoje šalyje.

Šventykla buvo pastatyta XII a. pabaigoje, valdant karaliui Narapatisithu. Įdomu tai, jog Sulamani dizainas labai primena mūsų jau aptartos Thatbyinnyu šventyklos dizainą. Pagrindinis skirtumas – plytų spalva. Kaip jau minėjome, Thatbyinnyu fasadas baltai pilkas, tuo tarpu Sulamani – raudonas. Sulamani šventykla gali pasigirti ne tik didinga išore, tačiau ir įspūdingomis freskomis viduje.

Shutterstock.com nuotr./Sulamani šventykla
Shutterstock.com nuotr./Sulamani šventykla

9. Manuhos šventykla

Pilkos spalvos, dviaukštis, stačiakampio gretasienio formos pastatas – tokia yra Manuhos šventykla. Palyginus su mūsų prieš tai aptartomis šventyklomis, tarytum nieko ypatingo, tačiau tai tikrai nėra tiesa. Manuhos šventykla garsi dėl to, jog joje saugomos išskirtinės Budos statulos: trys – sėdinčio ir viena – Budos, pasiekusio nirvaną. Beje, Manuhos šventykla viena iš seniausių visame Bagano regione. Ji pastatyta 1067 metais.

Manuhos šventykla – mena ne viena šimtmetį ir yra apsupta galybės paslapčių. Be galo įdomi vieta.

Shutterstock.com nuotr./Manuhos šventykla
Shutterstock.com nuotr./Manuhos šventykla

10. Gawdawpalino šventykla

Paskutinė mūsų sąraše, tačiau dėl to tikrai ne prasčiausia – Gawdawpalino šventykla. Tikriausiai jau nebenustebinsime paminėdami, jog ji, kaip ir dauguma šiame straipsnyje aprašytų šventyklų, stūkso Bagano mieste. Nieko keisto, mat kaip jau minėjome, Baganas – šventyklų miestas, jų čia daugiau nei 2 tūkstančiai!

Gawdawpalino šventykla pradėta statyti maždaug 1174 m., o baigta 1227 metais. Jos aukštis – 55 metrai. Šią šventyklą lenkia tik mūsų jau aptarta Thatbyinnyu šventykla. Ypač gražiai Gawdawpalino šventykla atrodo nakties metu, kai yra apšviečiama lemputėmis. Didinga ir mįslinga – tikrai verta pamatyti savo akimis.

Shutterstock.com nuotr./Gawdawpalino švetykla
Shutterstock.com nuotr./Gawdawpalino švetykla

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Mianmarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius