-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Per pusmetį pasinėrė į Pietryčių Azijos egzotiką: reikia keliauti pilnomis kišenėmis tolerancijos

Tikriausiai dažnam Pietryčių Azijos kelionės kryptis siejasi su egzotiška povestuvine kelione. Tačiau Pietryčių Azija – unikali ir universali. Tokį įspūdį galima būtų susidaryti kiek labiau pasigilinus į platų šio regiono šalių spektrą ir įvertinus tiek kultūrinius, tiek gamtos ar urbanistinio gyvenimo aspektus.
Ingridos Virkšaitės nuotr./Viadukas Mianmare
Ingridos Virkšaitės nuotr./Viadukas Mianmare

Suvilios kiekvieną pagal pomėgius

Kelionių ekspertė bei kelionių vadovė Ingrida Virkšaitė šį savaitgalį tarptautinėje parodoje „Adventur 2018“ kviečia į diskusiją apie keliones po Pietryčių Aziją. Prieš ją Ingrida pasidalino savo įžvalgomis apie šio regiono subtilybes.

Anot keliautojos ir kelionių ekspertės Ingridos Virkšaitės, Pietryčių Azija yra tinkama įvairiems žmonėms. Skirtingos šalys gali pasiūlyti skirtingas pramogas ar paslaugas, kokių ieško žmonės.

„Kai kurios šalys kaip Indonezija ar Tailandas gali pasiūlyti tiek aktyvias pramogas mėgstantiems keliautojams, tiek nuošalių, romantiškų paplūdimių ieškantiems jaunavedžiams“, – apie galimybių spektrą pasakojo keliautoja.

Pati Ingrida Pietryčių Azijoje praleido beveik pusę metų ir per šį laikotarpį apkeliavo 9 šalis: Singapūrą, Indoneziją, Brunėjaus sultonatą, Kambodžą, Laosą, Vietnamą, Malaiziją, Tailandą ir Mianmarą. Pastarąsias tris moteris ypač rekomenduotų besidomintiems religija.

Kerinčiu gamtos grožiu ir įvairove keliautoja išskyrė tokias regiono šalis kaip Indonezija, Vietnamas, Laosas, Malaizija ir Filipinai. Norintys nutrūktgalviškų pramogų, anot I. Virkšaitės, turėtų apsilankyti Tailande, Filipinuose, Laose ar Indonezijoje.

Ingridos Virkšaitės nuotr./Aukštumos Malaizijoje
Ingridos Virkšaitės nuotr./Aukštumos Malaizijoje

„Ieškančius kultūrinių ištakų ar ypač besidominčius istorija, turėtų sudominti tokios šalys kaip Tailandas, Kambodža, Malaizija, Vietnamas. Keliautojai, kurie mėgsta komfortą ir dūzgiantį didmiesčių gyvenimą neturėtų aplenkti pagrindinių traukos centrų: Tailando sostinės Bankoko, nykštukinės šalies – sostinės Singapūro, nuolat gyvenimu pulsuojančiu Kuala Lumpūru – Malaizijoje“, – pasakojo keliautoja I. Virkšaitė.

Reikia kruopščiai planuoti laiką

Aplankyti įdomiausius vienos šalies objektus Pietryčių Azijoje gali prireikti nuo dviejų savaičių iki mėnesio, kadangi kai kurie įdomiausi lankytini objektai yra išsidėstę labai dideliais atstumais.

Kita vertus, šiame regione yra ir itin mažų valstybių, kuriose aktyviai praleidus laiką nebebūtų ką naujo atrasti ir po keletos dienų. Anot pašnekovės Ingridos, tai galėtų būti tokios šalys kaip Singapūras ar Brunėjaus sultonatas, kurios yra pakankamai mažos valstybės.

Lankydamiesi Indonezijoje galite išbūti 30 kalendorinių dienų, o pačią šalį sudaro daugiau nei 17 tūkstančių salų. Pažinti šalį per tokį trumpą laikotarpį būtų gana sudėtinga

Tiesa, Pietryčių Azijos regiono gigantės Indonezija, Tailandas ar Filipinai turi daug salų skaičių, tad bandyti aplankyti visas salas būtų gana didelis iššūkis.

„Įsivaizduokite, kad lankydamiesi Indonezijoje galite išbūti 30 kalendorinių dienų, o pačią šalį sudaro daugiau nei 17 tūkstančių salų. Pažinti šalį per tokį trumpą laikotarpį būtų gana sudėtinga. Tokiose šalyse vertėtų vienos išvykos metu pasidairyti po kelias salas, tik tokiu būdu būtų įmanoma pajusti skirtingų salų gyvenimą ir vyraujančias tradicijas“, – pasakojo keliautoja Ingrida, pridūrusi, kad lietuviams dažniausiai vizos ir yra išduodamos 30 dienų, tad vertėtų išnaudoti visą laiką kuo efektyviau.

Sulaukė ir kuriozų: per plauką nedeportavo

Atsidurti visai kitokios kultūros apsuptyje kvepia ne tik romantika ir įdomiais nuotykiais. Tenka susidurti su specifine šalies biurokratija ir įstatymais bei visai kitokiomis moralės normomis. Pašnekovė pasakojo, kad kuriozinių situacijų savo kelionės metu sulaukė ne vienos ir ne dviejų. Viena įsimintiniausių buvo viešnagė Borneo saloje, kuri jai vos nesibaigė deportacija iš šalies.

Ingridos Virkšaitės nuotr./Per Laosą ir Kambodžą Ingrida keliavo su kuprine ir dviračiu
Ingridos Virkšaitės nuotr./Per Laosą ir Kambodžą Ingrida keliavo su kuprine ir dviračiu

„Tuo metu jau buvo beveik pasibaigusios 30 dienų, per kurias galėjau viešėti Indonezijoje. Už kiekvieną pavėluotą dieną prieš išvykstant reikia susimokėti 20 eurų, o užtrukus ilgiau – gali pakvipti ir deportacija iš šalies. Buvau tikras laimės kūdikis, kadangi kreipiausi į migracijos tarnybą, kurioje teko laukti žinių ar Malaizijos pusėje bus atidaromas naujas jūrų uostas ir bus vykdomi plaukimai iš Indonezijos“, – savo iššūkius prisiminė I. Virkšaitė, pridūrusi, kad galiausiai jai pavyko ištrūkti iš salos ir paskutinę dieną sėkmingai pasiekti Malaizijos krantus.

Už kiekvieną pavėluotą dieną prieš išvykstant reikia susimokėti 20 eurų, o užtrukus ilgiau – gali pakvipti ir deportacija iš šalies

Kadangi keliaujant iš vieno taško į kitą, nuolatos reikia ieškotis vis kitos nakvynės vietos, nemaža dalis įdomių nutikimų yra susijusių ir su tuo.

Pašnekovė išskyrė unikalų atvejį, kai jai ieškant prieglobsčio nakvynei teko apsistoti budistų vienuolyne ir miegoti bendroje erdvėje kur vienuoliai pietauja ir meldžiasi.

Be to, pašnekovė pasakojo, kad keliaujant tenka neretai sutikti ir likimo draugų, kurie susikrovę pusę gyvenimo į mažą kuprinėlę pasiryžę tyrinėti Pietryčių Azijos pasaulį.

„Būna taip, kad keliauji ir skirtingose Pietryčių Azijos šalyse eidamas gatve prasilenki su tuo pačiu žmogumi. Po keletos tokių sutapimų galiausiai man pavyko susipažinti su tuo žmogumi. Abu labai maloniai pasijuokėme, kad baigėsi vienas kito persekiojimas per skirtingas valstybes“, – apie neįtikėtinus sutapimus pasakojo I. Virkšaitė.

Lietuviška azijietiška virtuvė susilaukia pagyrų

„Žinoma, tikrasis skonis ir kvapai bus jaučiami tik lankomoje šalyje, didelė autentikos dalis priklauso nuo šviežių ir specifinių patiekalų ingridientų ar prieskonių, kurių kokybė yra ženkliai geresnė, nei importuojamos produkcijos mūsų šalyje“, – apie sparčius lietuviškų virtuvių žingsnius kokybiškos azijiečių pasiūlos link atsiliepė keliautoja I. Virkšaitė.

Ingridos Virkšaitės nuotr./Pietryčių Azijos desertas
Ingridos Virkšaitės nuotr./Pietryčių Azijos desertas

Pati Ingrida pasakojo, kad yra mėgėja gaminti maistą, todėl neretai eksperimentuoja ir su patiekalais apie kuriuos sužinojo savo viešnagės tolimojoje Azijoje, metu. Neretai ir įprasti patiekalai būna pagardinami prieskoniais parsivežtais iš azijietiškų kraštų.

Keliauti – tik pilnomis kišenėmis tolerancijos

Vienas iš geriausių pasirengimo būdų yra nieko nesitikėti ir nesusidaryti papildomų iliuzijų ar sekti visais stereotipais paplitusiais ypatingai socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidoje.

Kelionių ekspertė ir kelionių vadovė Ingrida Azijoje lankėsi jau tikrai ne pirmą kartą, tačiau ir pirmojo vizito metu sakė nepatyrusi jokio kultūrinio šoko. Viena priežasčių buvo tai, kad ji pati nemažai domėjosi apie šį regioną prieš išvyką.

„Nemažai skaičiau, domėjausi, ieškojau vaizdinės medžiagos. Į kelionę išvykau su mintimi, kad važiuoju į kitą pasaulio pusę, tad verta nusiteikti įvairiems įspūdžiams ir juos reikia priimti kaip pamokas ar naudingas žinias. Vienas iš geriausių pasirengimo būdų yra nieko nesitikėti ir nesusidaryti papildomų iliuzijų ar sekti visais stereotipais paplitusiais ypatingai socialiniuose tinkluose ar žiniasklaidoje.

Patirtis geriausia bus tik vykstant su pilnomis kišenėmis tolerancijos, bei atviru požiūriu. Šalyse, kurios gana sparčiai auga ir vystosi ekonomika, žmonės yra tolerantiški, visus keliautojus priima kaip svečius“, – savo patirtimi dalinosi I. Virkšaitė, pridūrusi, kad nepaisant atviro požiūrio į kitokius standartus, reikia nuolatos išlikti budriam – neretai vietiniai gyventojai į turistą ar keliautoją gali žiūrėti tik iš materialiosios pusės ir nori pasipelnyti.

Daugiau apie keliones po Pietryčių Aziją bus galima sužinoti jau šį savaitgalį, sausio 26–28 dienomis, Tarptautinės turizmo ir laisvalaikio parodoje ADVENTUR – 2018 renginyje sausio 27 d. „Švenčianti Lietuva“ parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Viena iš pranešėjų bus ir pati Ingrida Virkšaitė, kuri gyvai papasakos apie savo keliones bei skaitys pranešimą „Pusmečio kelionės po Aziją patirtis: Tailandas, Vietnamas, Indonezija, Malaizija, Mianmaras“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius