Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po pasaulį su dviračiu: vaizdingiausi maršrutai

Nauji potyriai – štai kas keliaujant iš tiesų svarbu. Dėl šios priežasties vis daugiau keliautojų stengiasi ne tik aplankyti pagrindinius šalies, kurioje vieši, lankytinus objektus, bet ir išmėginti naujas veiklas: paragauti tradicinių valgių, leistis į ekstremalų nuotykį, apsistoti vietinių gyventojų kaimeliuose ir panašiai. Turistai, kurie atostogas leidžia gamtoje, taip pat tampa vis išradingesni, vietoj įprastų piknikų ar žygių pėsčiomis jie renkasi kur kas aktyvesnius laisvalaikio praleidimo būdus: keliones kalnų ar plento dviračiais, plaukimą plaustais džiunglių upe, safarius.
Karakorumo plentas, Pakistanas ir Kinija
Karakorumo plentas, Pakistanas ir Kinija / Shutterstock.com nuotr.

Šį straipsnį nusprendėme skirti dviratininkams, todėl atrinkome kelis įdomius dviračių maršrutus egzotinėse šalyse. Kai kurie iš jų – lengvesni, tinkantys dviratininkams mėgėjams. Kiti – net labai sudėtingi, reikalaujantys tiek fizinio pajėgumo, tiek dviračių sporto žinių. Tačiau visus juos vienija bendras bruožas – trasos driekiasi per nuostabaus grožio gamtą.

Didysis vandenyno kelias, Australija

Shutterstock.com nuotr./Didysis vandenyno kelias, Australija
Shutterstock.com nuotr./Didysis vandenyno kelias, Australija

Uolėta pakrantė, tankūs miškai, platūs smėlio paplūdimiai, smaragdinės įlankos – tokie vaizdai džiugins jūsų akis, jeigu nuspręsite leistis į kelionę Didžiuoju vandenyno keliu. Tai 234 km ilgio plentas, esantis pietinėje Australijos pakrantėje ir besitęsiantis nuo Alansfordo (Allansford) iki Torki miesto (Torquay). Atstumas nėra labai didelis, tačiau maršrutas – ne pats lengviausias. Vietomis jis puikus – geras kelias ir malonus vėjelis, tačiau vietomis kelionė apsunksta. Tenka važiuoti į įkalnes, kovoti su gana aršiu vėju, todėl ryždamasis tokiam iššūkiui, dviratininkas turi įvertinti savo fizinį pajėgumą, taip pat turėti gerą plento dviratį.

Ruošiantis tokiai kelionei, reikia atkreipti dėmesį į dar kelis dalykus. Pirmasis patarimas – keliaujant neprarasti budrumo. Didysis vandenyno kelias yra plentas, todėl juo važiuoja ir automobiliai. Australijoje eismas vyksta priešinga kryptimi nei pas mus, ten vieši nemažai turistų iš kitų pasaulio valstybių. Gražūs vaizdai blaško vairuotojus, gali pasitaikyti tokių atvejų, kai šie trumpam užmirš, kuria kelio puse važiuoti. Todėl dviratininkams negalima pernelyg atsipalaiduoti – būtina turėti galvą ant pečių ir visą laiką akylai stebėti kitus eismo dalyvius.

Antrasis patarimas – su savimi verta turėti tik reikalingiausius daiktus. Juk kelionės metu nenorite vargti dėl per sunkaus nešulio. Trečiasis patarimas – nereikalauti iš savęs visą maršrutą įveikti vienu kartu. Geriau pasidomėkite, kokie objektai šioje atkarpoje jus domina, kur norėtumėte apsistoti ar tiesiog pailsėti, atgauti jėgas. Beje, būtent Didžiojo vandenyno kelio atkarpoje iškilęs ir vienas iš Australijos perlų – Dvylika apaštalų. Tai iš vandens besistiepiančios natūraliai susiformavusios kalkakmenio uolos. Kiekviena iš jų – maždaug 50 m aukščio. Peizažas tikrai neeilinis.

Karakorumo plentas, Pakistanas ir Kinija

123rf.com nuotr./Karakorumo plentas, Pakistanas
123rf.com nuotr./Karakorumo plentas, Pakistanas

Ledynais nukloti slėniai, vienos iš aukščiausių pasaulyje viršukalnių, įmantrių formų uolienos, veidrodiniai ežerai ir mažyčiai kaimeliai – tai vaizdai, kuriais galima grožėtis važiuojant Karakorumo plentu. Šis 1300 km ilgio greitkelis driekiasi Centrinėje Azijoje: nuo Kinijos miesto Kašgaro (Kashar) iki Hasan Abdalo (Hasan Abdal) Pakistane. Įdomu tai, kad Karakorumo plentas – aukščiausiai besidriekiantis tarptautinis kelias visame pasaulyje. Būtent dėl vaizdingo kraštovaizdžio plentas yra itin mėgstamas keliautojų – šiuo metu jis virsta svarbia turistine atrakcija.

Karakorumo kelias nuolat intensyviai tvarkomas, tačiau minant dviratį vis dar pasitaiko sudėtingų atkarpų, todėl būtinas išankstinis pasiruošimas. Šį kelią jau išbandę dviratininkai rekomenduoja su savimi vežtis ir palapinę. Jos gali prireikti toje Kinijos dalyje, kur atstumai tarp kaimelių, kuriuose yra viešbučių, gana dideli. Pakistane kaimelių, taip pat ir viešbučių, tankis kur kas didesnis. Beje, greitkeliu važiuoja ir viešasis transportas, todėl, jei jaustumėtės pavargę, dalį kelio galite įveikti autobusu. Dviračiai dažniausiai tvirtinami autobuso išorėje – šone ar ant stogo.

Jungaso kelias, Bolivija

Shutterstock.com nuotr./Jungaso kelias, Bolivija
Shutterstock.com nuotr./Jungaso kelias, Bolivija

Pabuvoję Centrinėje Azijoje, kelkimės į Pietų Ameriką. O tiksliau – į Boliviją, kur driekiasi išties išskirtinis kelias Jungasas, kitaip vadinamas Mirties keliu. Pripažinkite, pavadinimas nėra padrąsinantis. Vis dėlto, nepaisant to, kad yra pavojingas (Jungaso kelias neretai laikomas pačiu pavojingiausiu keliu visame pasaulyje), jis itin pamėgtas turistų.

Jungaso kelias jungia La Paso miestą ir Amazoniją. Kone visas maršrutas driekiasi kalnuotomis vietovėmis, kelias vinguriuoja palei stačias uolas ir skardžius, o vidutinis kelio plotis – vos 3,2 m. Kelyje gausu nuokalnių, pavojingų posūkių, o vietovę dažnai padengia tirštas rūkas arba lietaus debesys. Jungaso kelias neasfaltuotas, nėra įrengtų apsauginių atitvarų. Nepaisant to, kelyje vis dar vyksta automobilių eismas. Todėl nenuostabu, kad nelaimingų įvykių pasitaiko gana dažnai. Vis dėlto, kalnų dviračių entuziastai nepraleidžia progos išbandyti Jungaso trasos. Nors jis išsidėstęs vaizdingoje vietovėje, grožėtis kraštovaizdžiu nelabai yra kada, būtina saugotis kitų eismo dalyvių ir kalnų skardžių.

Turas aplink Žijuetano ežerą, Taivanas

Shutterstock.com nuotr./Turas aplink Žijuetano ežerą, Taivanas
Shutterstock.com nuotr./Turas aplink Žijuetano ežerą, Taivanas

Žijuetano arba Saulės ir Mėnulio ežeras yra didžiausias vandens telkinys visame Taivane. Pasakojama, kad kadaise Tao – vietinės aborigenų genties – medžiotojai šio ežero apylinkėse vijosi baltąjį elnią. Elnias juos nuvedė iki pat ežero. Taip vietiniai žmonės pirmą kartą pamatė šį krištolo skaidrumo vandens telkinį. Pastebėję, kad ežere gausu žuvies, medžiotojai elnią paleido ir šis nubėgo savais keliais.

Saulės ir Mėnulio ežeru vandens telkinys vadinamas ne be reikalo. Rytinė jo pusė savo forma primena saulę, vakarinė – mėnulį. Žijuetanas telkšo itin vaizdingoje vietovėje, jis apsuptas kalnų ir miškų. Dar įdomiau tai, kad pakrantėse stūkso ir keletas įstabaus grožio šventyklų. Būtent dėl šių priežasčių ežeras ir jo apylinkės aktyviai lankomos keliautojų.

Saulės ir Mėnulio ežeras bei jo apylinkės vilioja ir dviratininkus. Apvažiuoti visą ežerą galima per maždaug tris valandas – kelionės metu džiugina tiek kraštovaizdis, tiek vietinių gyventojų kaimeliai. Kelionė dviračiu nėra varginanti, todėl specifinis fizinis pasirengimas nėra būtinas.

Kintamanio regionas, Balio sala, Indonezija

Shutterstock.com nuotr./Saulėtekis Kintamanio regione
Shutterstock.com nuotr./Saulėtekis Kintamanio regione

Indonezijai priklausanti Balio sala – keliautojų itin pamėgta atostogų kryptis. Egzotiškas poilsis paplūdimyje, žygiai po džiungles, vaizdingos ryžių terasos, hinduistų šventyklos – įdomių veiklių šioje saloje atranda kiekvienas. Ne išimtis ir aktyvų laisvalaikį propaguojantys keliautojai.

Mėgstantiems važinėtis kalnų dviračiais verta aplankyti Balio salos šiaurės rytuose išsidėsčiusį Kintamanio regioną. Tai kalnuota vietovė, kurią dengia atogrąžų miškai, bambukų giraitės, vaismedžių plantacijos. Bene didžiausias Kintamanio pasididžiavimas – Batūro ugnikalnis. Būtent jis per tūkstančius metų suformavo vulkaninės kilmės Balio salos kraštovaizdį. Kintamanio regionas – tai vietovė, galinti pasigirti atviruko vertais vaizdais. Todėl važinėjant dviračiais tikrai norėsis stabtelėti ir pasigrožėti panorama.

„A line“ maršrutas, Vistleris, Kanada

Shutterstock.com nuotr./„A line“ maršrutas, Vistleris, Kanada
Shutterstock.com nuotr./„A line“ maršrutas, Vistleris, Kanada

Vistleris – tai kurortinis miestas Kanados vakaruose. Kasmet šiame kurorte apsistoja galybė žiemos sportą mėgstančių turistų. Vistleris įsikūręs kalnuotoje vietovėje, regionas garsėja puikiomis slidininkų trasomis ir viena iš greičiausių visame pasaulyje keltuvų sistemų. Beje, slidinėjimo sezonas čia tęsiasi nuo lapkričio pradžios iki pat birželio!

Miestas žavi ne tik žiemos sporto entuziastus, bet ir kalnų dviratininkus. Vistlerio apylinkėse gausu dviratininkams pritaikytų maršrutų, iš kurių garsiausias – „A line“. Kodėl gi jis toks populiarus? Apytiksliai 1 km ilgio kelyje dviratininkai gali „skraidyti“. Čia gausu ir natūraliai susiformavusių, ir specialiai paruoštų tramplinų, todėl dalį kelio dviratininkai įveikia atsiplėšę nuo žemės – nepaprasti potyriai.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius