Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Povandeninio pasaulio magija: įspūdingiausi koraliniai rifai

Žemėje gausu kampelių, kurie vis dar kupini paslapčių. Povandeninis pasaulis – vienas iš jų. Vandenynų gelmėse gyvena tūkstančiai žuvų rūšių, įvairiausių povandeninių augalų ir gyvūnų. Dalis šių rūšių – mokslininkams puikiai pažįstamos. Tačiau nemaža jų dalis vis dar tampa netikėtais atradimais ir kelia galybę klausimų.
Nardymas
Nardymas / „Scanpix“/AP nuotr.

Koraliniai rifai – tai didelės ir labai sudėtingos ekosistemos, kurioms sausumoje prilygta didieji miškai. Juose gyvenančios žuvys ir kiti gyvūnai sudaro apie 25 proc. visų žinomų vandens gyvių rūšių. Rifai aptinkami tik šiltuose ir sekliuose tropiniuose vandenyse – koralai neauga, jei vandens temperatūra gali nukristi žemiau nei 11 °C. Koraliniai rifai – tai išties nepaprasto grožio gamtos stebuklai, kuriems neatsispiria jokie nardymo aistruoliai. Tad, „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums siūlo paskaityti apie įspūdingiausius koralinius rifus.

Didysis barjerinis rifas

Shutterstock.com nuotr./Didysis barjerinis rifas
Shutterstock.com nuotr./Didysis barjerinis rifas

Savo pasakojimą apie gražiausius koralinius rifus norėtume pradėti nuo tikro milžino – Didžiojo barjerinio rifo, išsidėsčiusio palei šiaurinę Australijos pakrantę. Šio koralinio rifo ilgis maždaug 2000 kilometrų! Tad įdomybių jame tikrai nestinga. Daugiau nei 400 skirtingų koralų rūšių, 3000 žuvų ir kitų vandens gyvūnų rūšių – nenuostabu, jog Didžiojo barjerinio rifo ekosistema vilioja nardymo aistruolius iš viso pasaulio. Jūrų vėžliai, įvairiausi moliuskai, jūros žvaigždės, krabai ir spalvingi koralai – povandenis pasaulis čia pasižymi stulbinančiu grožiu. Ne veltui Didysis barjerinis rifas 1981 – aisiais metais buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Raudonosios jūros koraliniai rifai

Shutterstock.com nuotr./Raudonosios jūros koraliniai rifai
Shutterstock.com nuotr./Raudonosios jūros koraliniai rifai

Šiltas ir skaidrus kaip krištolas vanduo, auksinio smėlio pakrantės, kone ištisus metus šviečianti saulė – ne veltui Raudonoji jūra ir aplink ją esantys kurortai viliote vilioja turistus, trokštančius pasimėgauti išskirtiniu poilsiu paplūdimiuose. Tačiau tai dar ne viskas. Raudonoji jūra – tikrų tikriausias rojus nardymo entuziastams. Įvairių formų ir spalvų koralai, daugiau nei 1200 rūšių žuvų, tarp kurių ir plėšrieji bangininiai ar tigriniai rykliai – patikėkite mumis, povandeninis pasaulis čia neįtikėtino grožio.

Nardymas jūsų aistra? Jei taip, turime rekomendaciją. Būtinai nuvykite į Egipte, Pietinėje Sinajaus pusiasalio dalyje, esantį Ras Mohammed nacionalinį parką. Jame slepiasi Shark ir Yolanda koraliniai rifai, kurie patenka į geriausių pasaulyje nardymo vietų dešimtuką.

Naujosios Kaledonijos barjerinis rifas

Shutterstock.com nuotr./Naujosios Kaledonijos barjerinis rifas
Shutterstock.com nuotr./Naujosios Kaledonijos barjerinis rifas

Kaip jau minėjome, didžiausiais pasaulyje koralinis rifas driekiasi palei Australijos pakrantę. Na, o antrasis pagal dydį – Naujosios Kaledonijos barjerinis rifas – slepiasi Ramiajame vandenyne ir supa Naujosios Kaledonijos, Pušų ir kitas smulkesnes aplinkines salas. Šio koralinio rifo ilgis maždaug 1500 km, o jis apima 24 tūkst. kvadratinių kilometrų lagūnų teritoriją.

Kodėl Naujosios Kaledonijos barjerinį rifą įtraukėme į šį sąrašą? Ogi todėl, kad jis gali pasigirti ne tik dydžiu, tačiau ir išskirtinio grožio povandeniniu pasauliu. Rife ir jo supamose lagūnose gyvena daug endeminių ir retų vandens gyvūnų rūšių. Čia veisiasi žalieji jūriniai vėžliai, sutinkami diugoniai, o taip pat galima pamatyti daugiau nei 1000 žuvų rūšių.

Tubbataha rifas

Shutterstock.com nuotr./Tubbataha rifas
Shutterstock.com nuotr./Tubbataha rifas

Filipinai – tai šalis, kuriai priklauso daugiau nei 7 tūkst. salų. Dauguma jų gali pasigirti balto smėlio pakrantėmis, tropiniais augalais, ugnikalniais ir maloniu klimatu. Taigi, kaip supratote, gamtos grožis čia išties kerintis. Įdomu tai, jog žavingos ne tik pačios salos, tačiau ir jų povandeninis pasaulis.

Jei viešėsite Filipinuose, rekomenduojame aplankyti Tubbataha rifą, kuris JAV naujienų transliuotojo CNN buvo pripažintas kaip viena geriausių nardymo vietų pasaulyje. Margaspalviai koralai, rajos, jūrų vėžliai, skirtingų rūšių rykliai, barakudos – patikėkite mumis, nardant šioje vietovėje, tikrai yra į ką paganyti akis.

Maldyvai

Shutterstock.com nuotr./Maldyvai
Shutterstock.com nuotr./Maldyvai

Dar viena salų valstybė slepiasi Indijos vandenyne. Taip, mes kalbame apie Maldyvų salas, kurios kasmet pritraukia galybę turistų iš viso pasaulio. Kuo gi jos tokios patrauklios? Pirmiausia – savo paplūdimiais, kurie atrodo tarytum iš atviruko. Turkio spalvos vanduo, minkštutėlis smėliukas, platūs palmių pavėsiai, jaukios vilos šiaudiniais stogais, stovinčios ant vandenyno kranto – tikrų tikriausia atostogų romantika. Ne veltui Maldyvus itin mėgsta jaunavedžiai, kurie šiose salose gali pasimėgauti išskirtiniu medaus mėnesiu.

Dar vienas Maldyvų privalumas – skaidrus kaip krištolas pakrančių vanduo ir pasakiško grožio povandeninis pasaulis. Aplink salas driekiasi koraliniai rifai, kurių grožis vilioja nardytojus. Liūdna, tačiau jau ne vienerius metus mokslininkai kalba apie tai, jog Maldyvų koraliniai rifai žūsta. Tačiau ne per seniausiai atsirado ir teigiamų prognozių, teigiančių, jog pastaruoju metu matyti ir šių ekosistemų atsigavimas. Reikia tikėtis, jog viskas bus gerai ir Maldyvų povandeniniu pasauliu galėsime mėgautis dar ilgai.

Radža Ampato koralinis rifas

Shutterstock.com nuotr./Raja Ampat koralinis rifas
Shutterstock.com nuotr./Raja Ampat koralinis rifas

Radža Ampatas – tai net 1500 įvairaus dydžio salų grupė, priklausanti Indonezijai. Šių salų gamta išties užburiančio grožio: atogrąžų miškai, laukiniai balto smėlio paplūdimiai, kalvos, skardžiai, urvai, žydrosios lagūnos – čia tikrai yra į ką paganyti akis.

Radž Ampato salyną juosia ir koralinis rifas, kuris gali pasigirti viena iš turtingiausių povandeninių bioįvairovių visame pasaulyje. Rife aptinkamos net 450 skirtingų koralų rūšys, o kur dar įvairiausi vandens gyvūnai, žuvys, augalai... Ne veltui Radža Ampatas – vienas iš populiariausių nardymo kampelių visame pasaulyje.

Vaivorykštinis rifas

Shutterstock.com nuotr./Vaivorykštinis rifas
Shutterstock.com nuotr./Vaivorykštinis rifas

Fidžio Salų Respublika – tai valstybė, esanti Ramiajame vandenyne. Salyną sudaro net 322 salos, tačiau tik 106 iš jų yra gyvenamos. Tarp antrosios ir trečiosios pagal dydį salų, Vanua Levu ir Taveuni, driekiasi koralinis rifas, kuriam suteiktas Vaivorykštinio rifo vardas. Be jokių abejonių, rifas taip vadinamas tikrai ne šiaip sau – jame gausu įvairiaspalvių koralų, kurie sukuria vaivorykštės po vandeniu įspūdį. Rifas didžiuojasi ne tik margaspalviais koralais, tačiau ir žuvimis. Čia gyvena daugiau nei 1200 žuvų rūšių, iš kurių net 27 rūšys – šeriadantinių žuvų, dar žinomų žuvų plaštakių vardu, o taip pat randami rykliai, aštuonkojai, vėžliai, banginiai, kalmarai, jūrų gyvatės ir kt.

Belizo barjerinis rifas

Shutterstock.com nuotr./Belizo barjerinis rifas
Shutterstock.com nuotr./Belizo barjerinis rifas

Pabuvoję Ramiajame vandenyne, persikelkime į Karibų jūrą. Belizo barjerinis rifas – tai koralinių rifų linija, kuri driekiasi Karibų jūroje palei Belizo krantus. Jos ilgis – maždaug 300 km, mažiausias atstumas nuo žemyninės dalies – 0,3 km.

Įdomu tai, jog Belizo barjerinis rifas – pagrindinis turistų traukos objektas šalyje. Dauguma ekstremalaus nardymo aistruolių svajoja aplankyti Didžiąją žydrąją skylę – žymiausią atolą visame rife. Tai 300 metrų pločio ir 108 metrų gylio apskritimo formos smegduobė, kuri pasižymi krištolo skaidrumo vandeniu ir turtingu povandeniniu pasauliu: rykliai, lūpažuvės, spalvingosios papūgžuvės, šimtai įvairiausių bestuburių gyvūnų, net 70 kietųjų koralų ir 36 minkštųjų koralų rūšių. Nepaprasta! 1996 – aisiais metais Belizo barjerinis rifas buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Palancar rifas

Shutterstock.com nuotr./Palancar rifas
Shutterstock.com nuotr./Palancar rifas

Palancar – tai dar vienas įstabaus grožio koralinis rifas. Jis driekiasi Kosumelio salos, priklausančios Meksikai, pietvakarinėje pakrantėje. Nepaisant to, jog šis rifas gana nedidelis, jo grožis nė kiek nenusileidžia mūsų jau aptartiems gigantams: oranžiniai, rausvi, geltoni, žalsvi koralai, jūrų arkliukai, papūgžuvės, barakudos, krabai, jūrų vėžliai, kalmarai, jūrų angelai... Palancar rife gyvenančias žuvų rūšis galėtume vardinti ir vardinti. Šis rifas itin mėgstamas tiek paviršinio, tiek giluminio nardymo entuziastų.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius