Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reginiai, sužavėsiantys keliautojus, mylinčius laukinę gamtą

Esate keliautojas, kurio tikslas pasivaikščioti po miestų gatvelės ir pajusti šalies aurą ragaujant tradicinės virtuvės patiekalus vietiniame restorane? Save priskirtumėte tingiam turistų tipui, kurių tikslas – pasilepinti paplūdimyje? O gal trokštate vienovės su gamta ir stebuklingo grožio panoramų? Visi šie kelionių tipai turi savo privalumų. Svarbiausia išsirinkti tą, kuris labiausiai džiugina jus. Na, o šį kartą straipsnį skiriami keliautojams, kurie savo atostogų metu nori patirti vienovę su laukine gamta ir išvysti neeilinių reginių.
Flamingai.
Flamingai. / Fotolia nuotr.

Pingvinų paradas, Australija

Filipo sala (Phillip Island) – tai Australijai priklausanti sala, kuri nuo Melburno nutolusi 140 km atstumu. Ilgi smėlio paplūdimiai, žaliuojantys slėniai, jūros skalaujamos uolos, nedideli pakrančių kaimeliai – ši sala tikrai pakeri savo jaukia atmosfera, gražiu kraštovaizdžiu. Visgi, dauguma turistų į Filipo salą vyksta dėl vienos priežasties – Pingvinų parado.

Filipo saloje gyvena labai daug mažųjų pingvinų, kuriuos vietiniai gyventojai dar vadina pasakų pingvinais. Jų kūno ilgis vos 30–33 cm, svoris – 1–1,5 kg. Saulei leidžiantis salos svečius nustebina įspūdingas vaizdas: galybė mažųjų pingvinų grįžta po dienos žvejybos. Nepakartojamas reginys!

Shutterstock.com nuotr./Pingvinų paradas, Australija
Shutterstock.com nuotr./Pingvinų paradas, Australija

Kanopinių žinduolių migracija, Tanzanija

Beveik 15 tūkst. kvadratinių kilometrų teritoriją užimantis Serengečio nacionalinis parkas – Tanzanijai priklausanti teritorija, galinti pasigirti idiliškais Afrikos vaizdais: pievomis ir savanomis, kuriose tingiai prieš saulę šildosi plėšrūnai, ramiai žolę rupšnoja kanopiniai žinduoliai. Tai vieta, kurioje galima išvysti dramblius, žirafas, zebrus, liūtus, leopardus, gepardus, gazeles, raganosius, buivolus ir kt.! Išskirtinis gamtos kampelis, tikrai sužavėsiantis keliautojus, mylinčius laukinę gamtą.

Kone įspūdingiausias reginys, kurį galima išvysti viešint Serengečio nacionaliniame parke – milijoninė antilopių ir zebrų migracija. Iš anksto numatyti, kada tiksliai kanopiniai žinduoliai migruos, gana sudėtinga, mat viskas priklauso nuo lietaus sezono pradžios. Visgi, šį reginį galima išvysti gegužės–liepos mėnesiais.

Shutterstock.com nuotr./Kanopinių žinduolių migracija, Tanzanija
Shutterstock.com nuotr./Kanopinių žinduolių migracija, Tanzanija

Išnyrantys banginiai, Aliaska, JAV

Kalnų grandinės, įlankos, spygliuočių miškai, statūs šlaitai, įspūdingo grožio fiordai, ramiai tyvuliuojantys ežerai – Aliaskos kraštovaizdis užburia ramybe, gaiviu oru ir sodria spalvų gama. Pievose žaidžiantys grizlių jaunikliai, tolumoje sklandantys jūriniai ereliai, upėse šokinėjančios lašišos – tikra atgaiva laukinės gamtos mylėtojams. Visgi, Aliaska gali ir dar labiau nustebinti. Jei nuspręstumėte šios valstijos pakrantes patyrinėti plaukiodami laivu, galite būti maloniai nustebinti, kai išvysite iš vandens išnyrančią orkos ir kuprotojo banginio uodegą. Nepaprastas reginys!

Shutterstock.com nuotr./Išnyrantys banginiai, Aliaska, JAV
Shutterstock.com nuotr./Išnyrantys banginiai, Aliaska, JAV

Drugelių migracija, Meksika

Drugeliai monarchai – tai spalvingos plaštakės, labiausiai paplitusios Šiaurės Amerikos žemyne. Kasmet, šie nedideli padarėliai įveikia daugiau nei 4 tūkst. kilometrų atstumą, migracijos iš JAV į Meksiką metu. Kaip tai įmanoma? Mokslininkų atlikta DNR analizė parodė, jog tokius didelius atstumus drugeliai įveikia dėl to, jog turi specialiai tam pritaikytus raumenis.

Drugelių monarchų migracija dažnai įvardijama kaip vienas iš įspūdingiausių gamtos reiškinių visame pasaulyje. Ji prasideda rugsėjo viduryje, kai drugeliai, gyvenantys Pietų Kanadoje ir JAV pakelia sparnus ir išskrenda link Meksikos. Šią šalį jie pasiekia maždaug lapkričio viduryje. Tūkstančiai plazdančių spalvingų plaštakių – tai išties nepakartojamo grožio reginys!

Shutterstock.com nuotr./Drugelių migracija, Meksi ka
Shutterstock.com nuotr./Drugelių migracija, Meksi ka

Nacionalinio parko valdovai – tigrai, Indija

Indijoje esantis Ranthambore nacionalinis parkas – tai vieta, kurioje susilieja gamta ir kultūra. Parkas įkurtas džiunglėse, kuriose auga galybė atogrąžų augmenijos. Tačiau tuo pačiu, šiose džiunglėse pasislėpę nemažai senovę menančių pastatų ir griuvėsių. Ranthambore nacionalinio parko teritorijoje stūkso ir to paties pavadinimo tvirtovė.

Visgi, šios straipsnio tikslas – papasakoti apie vietoves, kuriose galime išvysti laukinius gyvūnus. Ranthambore nacionalinis parkas – būtent tokia vieta, mat čia karaliauja tigrai! Šie didingi plėšrūnai nė kiek nesibaimina turistų ir vaikštinėja po teritoriją net dienos metu. Tikrai vertas dėmesio reginys!

Shutterstock.com nuotr./Nacionalinio parko valdovai – tigrai, Indija
Shutterstock.com nuotr./Nacionalinio parko valdovai – tigrai, Indija

Flamingų būriai, Kenija

Mėgstate stebėti paukščius? Jei taip, jus tikrai sužavės Nakuru ežeras, tyvuliuojantis Kenijoje. Šis ežeras ir jo apylinkės paskelbti nacionaliniu parku. Klausiate, kodėl? Ogi dėl to, jog vandenyje augantys dumbliai pritraukia galybę paukščių. Flamingų būriai, pelikanai, kormoranai, kragai – vaizdas tikrai nepaprastas.

Dar vienas ežeras, nė kiek nenusileidžiantis Nakuru grožiui – Bogorija. Šis ežeras taip pat tyvuliuoja Kenijoje. Kaip ir Nakuru, Bogorija – viena iš didžiausių mažųjų flamingų buveinių pasaulyje. Rausvi paukščiai, didžiuliais būriais vaikštinėjantys netoli kranto ar skraidantys virš ežero – tiesiog užburia. O ir jų skaičius sunkiai įsivaizduojamas – vienu metu prie ežero būna iki dviejų milijonų flamingų!

Shutterstock.com nuotr./Flamingų būriai, Kenija
Shutterstock.com nuotr./Flamingų būriai, Kenija

Krabų migracija, Australija

Šį straipsnį pradėjome pasakojimu apie Australijai priklausančią Filipo salą ir jos įžymybes – pingvinus. Na, o dabar norime papasakoti apie dar vieną Australijai priklausančią salą – Kalėdų salą.

Tai – labai nedidukė sala, esanti Indijos vandenyje. Jos plotas – 135 kvadratiniai kilometrai, čia gyvena vos kiek daugiau nei 1800 gyventojų. Kodėl ši sala mums įdomi? Dėl to, jog būtent čia kasmet vyksta labai unikalus reiškinys – krabų migracija! Lietingojo sezono pradžioje krabai pradeda ilgą kelionę iš miško į pajūrį, kuriame jie dauginasi.

Shutterstock.com nuotr./Krabų migracija, Australi ja
Shutterstock.com nuotr./Krabų migracija, Australi ja

Drambliukų maudynės upėje, Šri Lanka

Gamta gali būna negailestinga: susižeidus ar žuvus gyvūnui, lieka jo jaunikliai, kurie patys nesugeba savimi pasirūpinti. Jų laukia liūdnas likimas. Visgi, žmonės gali tokiems gyvūnams padėti. Šri Lankoje esanti Pinavelos dramblių prieglauda siekia pagelbėti drambliukams, kurie yra nesaugūs, nes prarado tėvus.

Prieglauda įkurta 1975 metais. Iš pradžių joje gyveno penki drambliukai našlaičiai. Šiandien Pinavelos prieglaudoje gyvena daugiau nei 80 dramblių! Kai kurie iš jų – pirmųjų našlaičių palikuonys, kiti – buvo rasti sužeisti džiunglėse. Pinavelos dramblių prieglaudai priklauso dešimties hektarų plotas, todėl jos gyventojai gali džiaugtis laukinės gamtos sąlygomis. Drambliukų maudynės upėje – tikrai išskirtinio grožio reginys, kurį rekomenduojame išvysti visiems, planuojantiems kelionę į Šri Lanką!

Shutterstock.com nuotr./Drambliukų maudynės upėje, Šri Lanka
Shutterstock.com nuotr./Drambliukų maudynės upėje, Šri Lanka

Medūzų ežeras, Palau

Čelbačeko salos – tai salų grupė, esanti Ramiajame vandenyje ir priklausanti Palau valstybei. Kuo šios salos ypatingos? Ogi dėl to, jog jose tyvuliuoja ne vienas ežeras, kurio valdovės – medūzos. Didžiausias iš šių ežerų vadinasi tiesiog Medūzų ežeru. Jo gylis siekia 50 metrų, vanduo – silpnai druskingas.

Ežere knibždėte knibžda medūzų, kurios čia pritraukia galybė nardytojų. Įdomu tai, jog giluminis nardymas šiuose vandenyse – draudžiamas, siekiant apsaugoti medūzas. Visgi, tai nėra problema, mat visi norintys gali pasigėrėti išskirtiniu vaizdu nardydami su vamzdeliu.

Shutterstock.com nuotr./Medūzų ežeras, Palau
Shutterstock.com nuotr./Medūzų ežeras, Palau

Komodo driežai – žemėje gyvenantys drakonai, Indonezija

Indonezijoje esantis Komodo nacionalinis parkas – vienintelė pasaulyje vieta, kurioje gyvena drakonai! Na gerai, tai ne visai drakonai, o milžiniški varanai, kurie tikrai labai primena mistinius, ugnimi besispjaudančius slibinus.

Komodo nacionaliniame parke šių driežų gyvena daugiau nei 3 tūkst. Varano vidutinis svoris – 70 kg, ilgis – 3 metrai. Tikri gigantai! Beje, šiame nacionaliniame parke yra ir daugiau įdomybių: atogrąžų miškai, koraliniai rifai, akvatorijos. Planuojantiems kelionę į Indoneziją, Komodo nacionalinį parką tikrai rekomenduojame aplankyti.

Shutterstock.com nuotr./Komodo driežai – žemėje gyvenantys drakonai, Indonezi ja
Shutterstock.com nuotr./Komodo driežai – žemėje gyvenantys drakonai, Indonezi ja

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius