-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudenį vykstantys šventės ir festivaliai, dėl kurių verta keliauti

Šiais metais rudens pradžia mus džiugino saulėtomis dienomis ir vasariška šiluma. Vis dėlto, įprastai šis metų laikas asocijuojasi su tam tikra melancholija, kurią sukuria vis trumpėjančios dienos, krentantys medžių lapai, debesimis apsitraukęs dangus. Visame pasaulyje žmonės ieško būdų, kaip praskaidrinti savo kasdienybę, išsivaduoti nuo prastos nuotaikos gniaužtų. Puikus būdas pralinksmėti – šventės ir festivaliai.
Guy Fawkes diena
Guy Fawkes diena / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Todėl šį kartą norime jus supažindinti su išskirtiniais tradiciniais festivalių, kurie švenčiami skirtingose šalyse, rudens sezono metu.

Divali, Indija

Shutterstock.com nuotr./Divali, Indija
Shutterstock.com nuotr./Divali, Indija

Kiekvieną rudenį, spalio arba lapkričio mėnesį, Indijoje minima išskirtinė šventė – Divali, kuri dar žinoma kaip Šviesų šventė. Jos tikslas – pagerbti deivę Lakšmę, kuri, tikima, atneša namams sėkmę ir turtus. Tuo pačiu, tai gėrio pergalės prieš blogį šventę. Ji iš naujo įžiebia viltį, tikėjimą nauja pradžia ir sėkminga ateitimi.

Pagrindinis Divali šventės akcentas – šviesa. Todėl jos metu deginamos lemputės, žvakės, šaudomi fejerverkai. Pirmoji šventės diena skirta namų tvarkymui, buities rakandų atnaujinimui. Antroji – namų dekoravimui. Trečioji diena – pagrindinė Divali diena. Jos metu vyksta didelė puota, garbinama Lakšmė, siekiama įžiebti kuo daugiau šviesų. Ketvirtoji ir penktoji diena skirtos aplankyti artimuosius, apsikeisti dovanomis ir linkėjimais.

Per daugelį amžių Divalio šventė tapo nacionalinė Indijos šventė. Todėl ją mini visi, tiek hinduistai, tiek budistai, sikhizmo išpažintojai ir kt. Pastaraisiais metais Divali populiarėja ir už Indijos ribų.

Rudens vidurio šventė, Kinija

Shutterstock.com nuotr./Rudens vidurio šventė, Kinija
Shutterstock.com nuotr./Rudens vidurio šventė, Kinija

Rudens vidurio šventė – tai viena iš svarbiausių švenčių Kinijoje, kuri paplitusi ne tik visoje šalyje, tačiau ir už jos ribų: Vietname, Pietų Korėjoje, Japonijoje. Ji švenčiama rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje (kinų kalendoriaus 8 mėnesio 15 dieną), per pilnatį.

Rudens vidurio šventė turi net tris tikslus, kurie tarpusavyje labai susiję. Pirmasis – susitikimas su šeima ir pasimėgavimas rudeniniu derliumi. Antrasis – padėka už metus bei galimybę būti drauge. Trečiasis – malda už ateitį. Šventės metu šeimos nariai drauge stebi mėnulį, kuris, manoma, šiuo periodu pats ryškiausias. Taip pat degina smilkalus, uždega žibintus, ragauja tradicinį šventės desertą – „mėnulio pyragėlius“.

Rtveli derliaus nuėmimo šventė, Gruzija

Shutterstock.com nuotr./Rtveli derliaus nuėmimo šventė, Gruzija
Shutterstock.com nuotr./Rtveli derliaus nuėmimo šventė, Gruzija

Ruduo Gruzijos ūkiuose – pats darbymetis. Juk šiuo metų laiku reikia nuimti visą derlių. Darbas išties nelengvas, todėl jį baigus – būtina atšvęsti. Rtveli – tai derliaus nuėmimo šventė, kuri minima nuo rugsėjo vidurio (rytinėje šalies dalyje), iki spalio vidurio (šalies vakaruose).

Nors šventės metu džiaugiamasi visu derliumi, ypatingas dėmesys skiriamas vynuogėmis. Todėl skirtinguose Gruzijos miestuose ir kaimeliuose vykstančių Rtveli festivalių metu ne tik organizuojamos tradicinės mugės bei koncertai, tačiau ir galima paragauti vynuogių sulčių, vyno, o taip pat sužinoti vyno gaminimo subtilybių. Gruziniškas folkloras, vietinių ūkininkų produkcija ir oras prisotintas vynuogių kvapo. Tai šventė, kuri džiugina tiek vietinius gyventojus, tiek turistus.

Helovinas, JAV

Shutterstock.com nuotr./Helovinas, JAV
Shutterstock.com nuotr./Helovinas, JAV

„Pokštas arba saldainis!” – tai bene dažniausiai girdima frazė spalio 31-osios vakare, JAV. Mažieji Amerikos gyventojai išsidabina vaiduoklių, raganų, mumijų ir kitokiais antgamtiškais kostiumais, išsiskaptuoja moliūgus ir vaikštinėja po kaimynų namus, prašinėdami saldumynų. Vėliau, namuose, pasakojamos baisios istorijos, žiūrimi siaubo filmai.

O ar žinojote, jog tradicija spalio 31-osios vakare persirenginėti įvairias kostiumais atsirado Airijoje ir Škotijoje, maždaug XIX a. JAV ji išplito tik XX a. pradžioje, o masinės gamybos šventiniais kostiumais pradėta prekiauti ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Šiandien tai šventė, kuri, neabejotinai asocijuojasi su JAV kultūra, tačiau dėl globalizacijos paplitusi didžiojoje dalyje pasaulio valstybių.

Mirties diena, Meksika

Shutterstock.com nuotr./Mirties diena, Meksika
Shutterstock.com nuotr./Mirties diena, Meksika

Mūsų šalyje Mirusiųjų diena asocijuojasi su rimtimi, susikaupimu, mirusiųjų pagerbimu. Na, o Meksikoje tai diena, kuri pasitinkami džiugiai: gaminamas maistas, namai dekoruojami gėlėmis, cukrinėmis kaukolėmis, skeletų figūrėlėms, žvakėmis.

Meksikos gyventojai mano, jog mirusieji grįžta į gyvųjų pasaulį norėdami pasilinksminti. Todėl miestų gatvėse, lapkričio 1–2 dienomis, aidi klegesys: organizuojami paradai, kurių metu persirengiama įvairias kostiumais, vaikščiojama po gatves, šokama ir dainuojama. Taigi, tai tarytum Vėlinių ir Helovino mišinys: siekiama pagerbti mirusiuosius, tačiau tai daroma linksminantis.

Loi Krathong ir Yi Peng, Tailandas

Shutterstock.com nuotr./Loi Krathong ir Yi Peng, Tailandas
Shutterstock.com nuotr./Loi Krathong ir Yi Peng, Tailandas

Pirmoji lapkričio pilnatis Tailande išties nepaprasta – šalyje minimos net dvi šventės. Loi Krathong – pietuose, ir Yi Peng – šiaurinėje Tailando dalyje. Kas tai per šventės ir kuo jos skiriasi? Loi Krathong tai festivalis, kurio metu žmonės į upes paleidžia galybę nedidelių valtelių, kuriose dega žvakės. Šviečiančios upės simbolizuoja sėkmingą ateitį. Žmonės, tokiu būdu, dėkoja vandenį saugančioms dievybėms. Reginys tikrai atimantis žadą.

Yi Peng gali pasigirti ne ką mažiau patraukliu reginiu. Šios šventės metu į orą paleidžiami šimtai tailandietiškų žibintų. Manoma, jog su žibintu nuskrieja ir visos nesėkmės, prasideda naujas gyvenimo etapas.

Oktoberfest, Vokietija

Shutterstock.com nuotr./Oktoberfest, Vokietija
Shutterstock.com nuotr./Oktoberfest, Vokietija

Kiekvienais metais, rugsėjo antroje pusėje arba spalio pradžioje, Vokietijos miestas Miunchenas prisipildo žmonių. Čia vyksta išskirtinė šventė – Oktoberfest.

Festivalis vyksta net 420 tūkst. kvadratinių metrų atviroje teritorijoje. Kasmet į jį atkeliauja daugiau nei 7 milijonai lankytojų, tiek iš Vokietijos, tiek iš kitų pasaulio kampelių. Tradicinės dainos, šokiai, folklorine apranga pasipuošę šventės dalyviai, galybė maisto ir alaus – linksmybės čia vyksta kiaurą parą. Skaičiuojama, jog festivalio metu suvalgoma daugiau nei 500 tūkstančių vištų, keli šimtai tūkstančių tradicinių kiaulienos dešrelių, išgeriama 7 milijonai litrų alaus.

MassKara festivalis, Filipinai

Shutterstock.com nuotr./MassKara, Filipinai
Shutterstock.com nuotr./MassKara, Filipinai

Bakolodas – tai miestas, esantis Filipinuose, Negroso salos šiaurės vakaruose. Kasmet, ketvirtąjį spalio sekmadienį, į jį suplūsta galybė turistų. Kodėl? Ogi dėl to, jog čia vyksta MassKara festivalis.

Tai „skirtingų veidų šventė“, kurios metu žmonės, pasipuošę įvairiomis kaukėmis ir spalvingais drabužiais, žygiuoja miesto gatvėmis. Reikia pripažinti, jog didelę įtaką šiam festivaliui padarė Venecijos ir Rio de Žaneiro karnavalai. Spalvingos kaukės, neabejotinai primena Venecijos šventę. Na, o paradas ir gatvės šokių kovos, vykstančios jo metu, tarytum Rio de Žaneiro karnavalo atspindys.

Laužų naktis, Didžioji Britanija

Shutterstock.com nuotr./Laužų naktis, Didžioji Britanija
Shutterstock.com nuotr./Laužų naktis, Didžioji Britanija

Gajus Foksas (angl. Guy Fawkes) – tai istorinė asmenybė, gyvenusi 1570–1606 metais. Nepaisant to, jog šis žmogus buvo gimęs Anglijoje, jis išpažino ne anglikonų, o katalikų tikėjimą. Foksas priklausė „Parako sąmokslo“ organizacijai, provincinei Anglijos katalikų grupuotei, siekusiai nuversti karalių ir vietoj jo į sostą pasodinti katalikų monarchą.

Foksas buvo aktyvus grupuotės narys. Karaliaus nuvertimo operacijoje jis buvo atsakingas už parako saugojimą. Vis dėlto, karaliaus apsauga jį aptiko – Gajus Foksas buvo tardomas ir kankinamas, kol galiausiai palūžo. Prieš pat savo egzekuciją jis nušoko nuo ešafoto ir susilaužė kaklą – taip išvengdamas jo laukusios agonijos.

Istorija išties kraupi. Kaip bebūtų keista, ją dar ir šiandien prisimena Didžiosios Britanijos gyventojai. Nuo pat 1607 m. lapkričio 5 d. iki pat šių dienų minima Gajaus Fokso diena, kurios metu pagaminama šio vyro iškamša (panašiai kaip Morė Užgavėnių metu) ir deginama ant laužo. Vis dėlto, reikia pastebėti, jog šiandien ši šventė tapusi tiesiog fejerverkų festivaliu.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius