Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stebinančių formų fontanai, kurių dar nematėte

Šiais laikais dažnai fontanai mus retai stebina – esame įpratę juos matyti kasdien. Tačiau taip galbūt yra tik todėl, kad nuo Renesanso Lietuvoje pradėti statyti kūriniai dažniausiai būna neišsiskiriantys ir tiesiog papildo rūmų, aikštės ar parko vaizdą. O pasaulyje, patikėkite, į juos kartais pažiūrima su didžiuliu kūrybiškumu. Taigi pristatome jums keisčiausius ir įdomiausius planetos fontanus.
Santeko fontanas
Santeko fontanas / Shutterstock nuotr.

1. Fontanas, kurį galima pamatyti net iš kosmoso

Besilankant Singapūre ir vaikštinėjant po Santeko miesto komercinį kompleksą galima išvysti vieną didžiausių pasaulio fontanų, pavadintą gyvenvietės garbei. Jis pagamintas iš bronzos ir yra išties milžiniško dydžio – vanduo šauna į 30 m aukštį, o ant gigantiško žiedo, kuris juosia objektą yra įsikūrę vietos restoranai. Viršutinis aukso spalvos apskritimas pakibęs virš nuostabaus vandenį purškiančio fontano ne tik sukuria didingą reginį, bet yra matomas net virš žemės.

2. Fontanas su besikeičiančiais portretais

Shutterstock nuotr./Karūnos fontanas
Shutterstock nuotr./Karūnos fontanas

Svajonių šalimi tituluojamoje Amerikoje, Čikagos mieste stūkso išskirtinis kūrinys – Karūnos fontanas. Jį 2004 m. tūkstantmečio parke pastatė ir sukūrė Katalonijos menininkas Jaume Plensa. Viešojo meno projektas sutraukia minias žmonių, norinčių pasižiūrėti arba net pasilinksminti turškiantis krentančiame vandenyje. Tai du stačiakampiai blokai, pastatyti vienas prieš kitą – atrodytų nieko ypatinga, tačiau juose nuolatos keičiasi skirtingų žmonių veidai, o iš lūpų trykšta vandens srovė.

3. Tiltas – fontanas ir vaivorykštės spalvos

Shutterstock nuotr./Banpo tiltas
Shutterstock nuotr./Banpo tiltas

Į Pietų Korėją turistai plūsta pasigrožėti Banpo tiltu, kadangi tai nėra paprastas kelias virš vandens – jis turi Mėnesienos vaivorykštės fontaną. Nepakartojamus vandens šou, skambant estradinei pasaulio muzikai, atliekantis statinys užburia absoliučiai visus. Jame įtaisyta 380 purkštukų ir net 10 tūkst. LED lempučių, kurios sinchroniškiems vandens išsiveržimams suteikia vaivorykštės atspalvių. Virš Hano upės kybantis šedevras buvo baigtas statyti 1982 m. ir iki šių dienų stebina milijonus žmonių.

4. Geriausia dovana miestui – unikalus fontanas

Shutterstock nuotr./Kanbera fontanas
Shutterstock nuotr./Kanberos fontanas

Australijos Kanberos miestas dar 1979 m. laikraščio 50-ojo jubiliejaus proga dovanų gavo išskirtinio dizaino fontaną. Unikaliai atrodančią vietovės puošmeną suprojektavo menininkas Robertas Woodwardsas. Kūrinys primena geležinį medį, per kurio geometrinių formų šakas upeliais sruvena vanduo, sukurdamas apsauginį gaubtą. Tiesa, jis pasakiškai atrodo ne tik dieną, bet ir naktį, mat būtent tamsiuoju paros metu fontanas nusidažo įvairiausiomis spalvomis ir žybčioja lyg Kalėdų eglutė.

5. Turtingiausioje šalyje – prabangiausias pasaulio fontanas

Shutterstock nuotr./Burdž Kalifa fontanas
Shutterstock nuotr./Burdž Kalifa fontanas

Dubajuje, visai šalia įžymiojo dangoraižio 2009 m. buvo sukurtas neįtikėtinas šedevras, kuris sugeba išauti vandenį net į 275 m aukštį.

Itin gražius vaizdus demonstruojantis fontanas, sutraukia minias smalsuolių, norinčių pasigrožėti didingu žmogaus kūriniu, kainavusiu maždaug apie 220 mln. dolerių.

Tačiau išvydus pompastiškąjį Burdž Kalifą sunku skaičiuoti pinigus, nes jo šou pritrenkiantis – vienu metu skirtingais aukščiais purškiamas vanduo, garsiai groja muzika, o pasirodymą papildo tūkstančiai skirtingų šviesų. Jis laikomas pačiu didžiausiu ir prabangiausiu pasaulyje.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius