-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Subtilūs arabiški ornamentai ir prieskonių aromatai: suvenyrai, kuriuos verta įsigyti viešint Maroke

Beribiai Sacharos smėlynai, spalvingi miestai, šurmuliuojančios jų aikštės, autentiškos berberų gyvenvietės ir Atlanto vandenyno bangų skalaujamos pakrantės – toks yra Marokas. Ne veltui į šią, šiaurinėje Afrikos dalyje esančią valstybę, pastaruoju metu vyksta daug keliautojų: įdomių lankytinų kampelių Maroke tikrai nestinga. O kur dar unikalios patirtys ragaujant vietinius valgius, nakvojant po žvaigždėtu dangumi viduryje dykumos, apsistojant tradiciniame marokiečių būste – riade, ar apsipirkinėjant prieskoniais kvepiančiame turguje, kuriame akys raibsta nuo galybės spalvų. Tikra arabiška pasaka!
Marokietiški indai
Marokietiški indai / 123rf.com nuotr.

Apie marokietiškas turgavietes užsiminėme ne be reikalo – tai neatsiejama Maroko žavesio dalis. Prekeiviai jose pardavinėja galybę įvairiausių dalykėlių, todėl nuo kvapų, įvairiausių formų, raštų bei garsų gali net galva apsisukti. Kaip nepasiklysti marokietiško turgaus labirintuose ir įsigyti daiktų, kurie džiugintų tiek jus, tiek jūsų artimuosius? „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių ekspertai jums sudarė sąrašą suvenyrų, kuriuos verta įsigyti viešint Maroke – lauktuvės bus apgalvotos, autentiškos ir dar ilgai primins spalvingąjį Maroką.

Keramikiniai indai

Įžangoje minėjome riadą – tradicinį marokietišką būstą. Dažniausiai tai trijų ar keturių aukštų pastatas, turintis atvirą vidinį kiemą. Įprastai jame čiurlena fontanai, veši egzotiški augalai. O būsto vidus stebina savo spalvomis bei ornamentais. Netgi smulkiausios interjero detalės primena „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakas. Plytelės, kilimai, užklotai, indai – tikra arabiška magija.

Shutterstock.com nuotr./Keramikiniai indai
Shutterstock.com nuotr./Keramikiniai indai

Riadų interjeras – labai jaukus, todėl keliautojai, apsistoję tokiame būste, neretai svajoja bent dalį idėjų perkelti ir į savo namus. Žinoma, jog baldus ar plyteles parsiskraidinti namo – ne pati lengviausia užduotis. Tačiau tokių interjero detalių kaip, pavyzdžiui, gražūs indai, tikrai galima parsivežti. Maroko turgavietės tiesiog mirga nuo spalvingų, įdomiais raštais papuoštų keramikinių lėkščių, dubenėlių ar puodelių. Puiki dovana tiek artimiesiems, tiek sau – indai dar ilgai primins kelionę į Maroką.

Jei nuspręstumėte įsigyti marokietiškų keramikinių indų, nepamirškite derėtis. Maroke tai įprasta praktika: derintis galima sumažinti kainą net perpus ar daugiau. Ir žinoma, įsigiję indų, juos kruopščiai supakuokite. Marokietiška keramika – gana trapi, todėl skrydžio metu indai nesunkiai gali įskilti ar sudužti.

Argano aliejus

Shutterstock.com nuotr./Argano aliejus
Shutterstock.com nuotr./Argano aliejus

Lietuvišku auksu įprastai vadiname gintarą. O Maroko gyventojai šmaikštauja, jog jų skystas auksas – argano aliejus. Arganas – tai medis, augantis tik pietvakarių Maroke, pusdykumėje. Šio medžio vaisių sėklų aliejus – tikras delikatesas, ypatingai vertinamas gurmanų. Tai – vienas brangiausių aliejų pasaulyje. Jis naudojamas tiek maisto ruošime, tiek kosmetikos gamyboje, gydymo procedūroms. Argano aliejumi gydoma probleminė oda, plaukai, raminamos nudegusios vietos ir kt.

Dar prieš dešimtmetį argano aliejaus buvo beveik neįmanoma įsigyti už Maroko ribų. Šiandien situacija kiek pasikeitusi – prekybos centruose gausu kosmetikos su argano aliejumi, galima įsigyti ir maisto gamybai skirto aliejaus. Visgi, viešint argano gimtinėje būtų nuodėmė nenusipirkti šviežio, ką tik spausto aliejaus. Tuo labiau, kad Maroko turgavietėse ir kaina kur kas patrauklesnė.

Odos dirbiniai

Shutterstock.com nuotr./Odos dirbiniai
Shutterstock.com nuotr./Odos dirbiniai

Fesas – tai antras pagal žmonių skaičių Maroko miestas, įsikūręs Atlaso kalnų papėdėje. Jis skirstomas į du pagrindinius rajonus: senąjį ir naująjį. Senamiestis – jaukus, Viduramžius menantis Feso kampelis. Siaurų gatvelių labirintai, išskirtinio dekoro pastatai – vaikštinėti čia galima valandų valandas. O Naujoji dalis garsėja savo Karališkaisiais rūmais – šie užima net 80 hektarų plotą!

Vis dėlto architektūra – ne vienintelė Feso įžymybė. Miestą dar garsina odos raugykla. Po atviru dangumi stūkso šimtai raugyklos kubilų, atrodančių tarsi netaisyklingos formos bičių korys. Vietiniai darbininkai čia kasdien pluša – užmarinuoja odą, mirko ją, džiovina, o vėliau dažo. Toks odos paruošimo būdas mena ne vieną šimtmetį.

Shutterstock.com nuotr./Odos dirbiniai
Shutterstock.com nuotr./Odos dirbiniai

Vėliau iš paruoštos gamybai odos gaminami įvairūs drabužiai ir aksesuarai: rankinės, diržai, švarkai, piniginės, tradicinės šlepetės, kurias vietiniai vadina belgha ir kt. Viešint marokietiškame turguje tikrai verta atkreipti dėmesį į odos dirbinius – jie tvarūs, ilgaamžiai, o ir kainos priimtinos. Žinoma, reikia nepamiršti derėtis.

Kilimai ir kilimėliai

Norite į savo namų interjerą įnešti naujų spalvų ir arabiškos pasakos motyvų? Jei taip, viešint Maroke verta įsigyti rankų darbo kilimą ar kilimėlį – nuostabūs ornamentai ir atspalviai tikrai suteiks jūsų namams papildomo jaukumo ir primins atostogų patirtis Maroke.

Shutterstock.com nuotr./Kilimai ir kilimėliai
Shutterstock.com nuotr./Kilimai ir kilimėliai

Keli patarimai: kilimą įsigykite savo kelionės pabaigoje. Per visą atostogų laiką jau būsite bent šiek tiek išlavinę savo derėjimosi įgūdžius, kurie tikrai jums pravers. „Pagalandus“ liežuvį galima susiderėti išties patrauklias kainas, kokių už rankų darbo kilimą jums nepasiūlys niekur kitur.

Kilimas yra didelis daiktas, o bagažo kiekis – ribotas. Ką daryti? Pabandykite kilimo ieškoti ne turguje, o specializuotuose kilimų parduotuvėlėse, kurių tikrai nestinga didžiuosiuose Maroko miestuose. Dažnai jose galima susitarti dėl kilimo pristatymo jums patogiu adresu – reikės kiek palaukti, kol galėsite džiaugtis šia interjero detale, tačiau neturėsite bėdų gabendami kilimą namo patys.

Jeigu nesiryžtate užsisakyti kilimo siuntimo, Maroko turgavietėse paieškokite nedidelių kilimėlių – jie neužims daug vietos, tačiau papuoš vonios kambarį ar bus puikus akcentas miegamajame prie lovos. Beje, daugelyje kilimus parduodančių vietų galima rasti ir pagalvėlių užvalkalų, kurie pagaminti iš to paties audinio kaip ir kilimai. Dar viena spalvinga namų interjero detalė, priminsianti kelionę į Maroką dar ilgai!

Prieskoniai ir džiovinti vaisiai

Shutterstock.com nuotr./Prieskoniai ir džiovinti vaisiai
Shutterstock.com nuotr./Prieskoniai ir džiovinti vaisiai

Maroko turgavietėse tvyro unikali atmosfera. Žiūrėk – jau prie tavęs prisliūkina būrėja ir siūlo išpranašauti ateitį. Arba kur nors kampe vyras sėdi ant žemės, o ant jo pečių – gyvatė. O kur dar įvairiausi garsai, galybė spalvų ir kvapų...

Klausiate, kokie gi kvapai tvyro Maroko turgavietėse? Patys įvairiausi! Labiausiai uoslę pamalonins prieskonių skyriai – jų čia galima rasti visokiausių: šafranas, kuminas, ciberžolė, cinamonas, baltieji pipirai, saldžioji paprika... Prieskonių kiekiai svaigina, todėl svarbu išlaikyti racionalų protą – nesistenkite įsigyti kuo daugiau įvairiausių prieskonių. Geriausia pirkti tuos, kuriuos naudojate savo kasdienybėje – žinosite, kaip juos panaudoti, o ir skonis nustebins savo sodrumu. Beje, jeigu neapsisprendžiate, ką gi parvežti artimiesiems, nupirkę prieskonių rinkinių niekada neprašausite.

Maroko turgavietės džiugina ne tik prieskonių, tačiau ir džiovintų vaisių bei riešutų gausa. Migdolai, figos, datulės, žemės riešutai, o taip pat marinuotos alyvuogės – prekeivių prekystaliai „lūžta“ nuo galybės skanumynų. Paskanaukite patys ir pradžiuginkite jais savo draugus.

Arbatos rinkiniai

Shutterstock.com nuotr./Arbatos rinkiniai
Shutterstock.com nuotr./Arbatos rinkiniai

Tikriausiai jau esate girdėję, jog marokiečių kasdienybė neatsiejama nuo arbatos gėrimo. Ir ne šiaip sau kokios, o mėtų arbatos! Ji geriama tiek rytais, tiek per pietus, tiek vakarais.

Arbatos paruošimo procesas – ganėtinai ilgas. Marokiečiai į arbatinuką sudeda džiovintus žaliosios arbatos lapelius ir užpila verdančiu vandeniu. Tada palaukia maždaug minutę ir nupila vandenį į atskirą indą, o arbatinukas pripildomas nauju verdančiu vandeniu. Tokiu būdu pašalinimas arbatos kartumas. Vėliau į arbatinuką sudedami švieži mėtų lapeliai, cukrus ir prieš tai nupiltas skystis. Visas šis mišinys pastatomas ant ugnies ir iš naujo užverdamas. Galiausiai, pagaminta arbata pilama į tradicines stiklines.

Viešint Maroke mėtų arbatos paragauti tikrai verta – tai būdas geriau pažinti vietinių žmonių kasdienybę, jų įpročius. Maroko turgavietėse ir specialiose parduotuvėse parduodami ir arbatos rinkiniai, kuriuos sudaro žalioji arbata, mėtos, tradicinės stiklinaitės ir arbatinukas. Puikus ir išties autentiškas suvenyras, kurį galima įsigyti tiek sau, tiek parvežti artimiesiems.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Maroką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius