Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Top 5 vietos, kurias privalote aplankyti Šri Lankoje

Šri Lankos valstybė, esanti tolimame Indijos vandenyne, mus traukia ne tik pasakiškai karštu klimatu, bet ir spalvingomis džiunglėmis bei niekada neregėtų egzotinių gyvūnų gausa. Čia išties galima pabėgti nuo kasdienio daiktiško pasaulio ir pasinerti į nuotykius. Taigi pristatome jums 5 vietas, kurias verta aplankyti svečiuojantis egzotiškoje Šri Lankos saloje.
Kandi miestas
Kandi miestas / Shutterstock.com

1. Miestas, įsikūręs šalia dangaus

165 km nuo Šri Lankos sostinės Kolombo stūkso gigantiška monolitinė Sigirijos uola, kurios 370 m aukštyje kadaise buvo įsikūręs miestas. Link dangaus kopiant senais, nugludintais laiptais galime išvysti kadaise buvusios galingos tvirtovės griuvėsius.

Shutterstock.com/Sigirijos uola
Shutterstock.com/Sigirijos uola

Kai V a. pab. Karalius Kasiopas ten perkėlė sostinę, ši ilgai negyvavo, bet vėliau vietovėje apsistojo budistų vienuoliai. Viršuje atsiveria ne tik nepakartojami apylinkių vaizdai, bet taip pat senovinių uolų piešiniai, nukeliantys į neatmenamus laikus. Sigiriją supa ryškiai žalios džiunglės, o visai šalia galima pasižvalgyti į išlikusias sodų, vandens griovių ir fontanų liekanas.

Shutterstock.com/Dramblių prieglauda
Shutterstock.com/Dramblių prieglauda

2. Vienišų drambliukų namai

Pinavelos drambliukų prieglauda buvo atidaryta dar 1972 m. Vilpanu nacionaliniame parke, tačiau po 4 metų ją perkėlė į 10 hektarų dydžio kokosų plantaciją, kur gražiuosius gyvūnus galima aplankyti ir šiandien.

Globos namuose priimami ne tik maži, savimi pasirūpinti negalintys drambliukai, bet ir dideli, jau suaugę gyvūnai.

Į vietovę atvykus ryte galima pačiam pamaitinti mažuosius pienu, o pietų metu stebėti kaip jie žaismingai taškosi Maha Oja upėje. Čia taip pat galėsite įsigyti įvairiausių suvenyrų ir įžymiojo iš dramblių išmatų gaminamo Pachyderm popieriaus, kuriuo prekiaudama prieglauda gali užsidirbti pinigų gyvūnų išlaikymui.

Shutterstock.com/Jalos nacionalinis parkas
Shutterstock.com/Jalos nacionalinis parkas

3. Egzotinių gyvūnų karalystė

Jei esate didelis gamtos mylėtojas ir norite bent akies krašteliu pamatyti dramblius, buivolus, leopardus, beždžiones, krokodilus ir net meškas, būtinai aplankykite Jalos nacionalinį parką.

Nors pagal savo užimamą plotą jis tik antras valstybėje, tačiau pagal populiarumą ir lankytojų skaičių yra absoliutus nugalėtojas. 300 km nuo triukšmingojo Kolombo nutolęs parkas yra suskirstytas į 5 dalis ir siūlo keliautojams 1-2 dienų safari išvykas ne tik dieną, bet ir naktį. Beje, čia jus užburs ir visa galybė egzotiškų paukščių, pavyzdžiui, galėsite stebėti gracinguosius flamingus.

4. Religija ir kultūra alsuojantis miestas

Daugelis keliautojų sako, kad šalyje yra du pagrindiniai miestai, tai, žinoma, sostinė, o kitas – Kandi miestas, Šri Lankos kultūros ir religijos centras. Prie Mahaveli upės įsikūrusi teritorija pakeri savo kultūra, čia žmonės verčiasi apdirbdami dramblio kaulus, brangakmenius, medieną, gamina tradicinę tekstilę.

Kasmet pro teritoriją keliauja piligrimai, norintys aplankyti dar XVIII a. pastatytą Budos Danties šventyklą. Iš išorės ji nėra labai įspūdinga, tačiau būtent čia saugomas vienintelis fizinis budizmo reliktas – Budos dantis. Sklando legenda, kad sudeginus šventiko kūną, liko 4 dantys, kur dingo kiti 3 niekas nežino, bet ketvirtasis po maždaug 900 metų pateko į Šri Lanką.

Shutterstock.com/Dambulla uola
Shutterstock.com/Dambulla uola

5. Smilkalų ir milžiniškų piešinių oazė

Dambulla uola, tai absoliučiai unikalus kūrinys, kurį I a. karalius Walagambahu pavertė į 2 tūkst. kv. m šventyklą su nepakartojamais piešiniais ant milžiniškų lubų ir sienų. Viduje atmosfera išties užburianti: jus pasitiks Budos gyvenimo vaizdai, įvairiausių dievybių, valstybės karalių, Višnu ir Ganešo piešiniai bei skulptūros.

Beje, magišką atmosferą papildo ir išsirikiavusios Budos statulos, kurių viduje apie 150, o didžiausia pagaminta iš 14 m aukščio akmens. Įspūdingam uolų kompleksui tik dar daugiau paslaptingumo prideda visur tvyrantis smilkalų kvapas, vėsi aplinka ir prietema.

Net jei nesate religijos gerbėjas, vietovę aplankyti tikrai verta vien dėl nuostabios tapybos, kuri labai gerai išsilaikiusi.

Egzotinių kelionių į Šri Lanką specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius