Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trokštantiems įsimintinų atostogų: įdomiausi upių kruizai

Tikriausiai, išgirdę žodį „kruizas“ pirmiausiai pagalvojate apie plačius jūrų vandenis ir didžiulius, labai prabangius laivus. Juk net Tarptautinis žodynas kruizą apibrėžia kaip kelionę jūra. Vis dėlto, šnekamojoje kalboje „kruizas“ nusako kelionę vandeniu (nesvarbu, jūra tai ar upė), kurios metu laivas tampa savotišku „viešbučiu“ ant vandens, o uostai – stotelėmis, kuriose išlipus galima susipažinti su vietine kultūra, architektūros šedevrais, kvapą gniaužiančiais miestais ar gamta.
Dunojus
Dunojus / „Kelionių akademijos“ nuotr.

Šį kartą norime jus supažindinti su išskirtiniais upių kruizais, kurie kasmet sužavi daug keliautojų pasakiško grožio vaizdais, kuriuos galima regėti iš laivo denio ar išlipus uostuose.

Kruizas Jangdzės upe, Kinija

Jangdzė – tai ilgiausia upė Azijoje ir trečia pagal ilgumą visame pasaulyje. Jos ištakos prasideda vakarinėje Kinijos dalyje. Upės ilgis daugiau nei 6300 km ir ji teka į Rytų Kinijos jūrą.

Nenuostabu, jog tokioje ilgoje upė organizuojami kruizai. Tuo labiau, jog jos fone – nepaprasto grožio Kinijos vaizdai. Milžiniški kalnai, plačios lygumos, tarpekliai ir skardžiai, nedideli kaimeliai, didingos šventyklos, senosios kapavietės – kontrastingų panoramų, plaukiant laivu, tikrai nestinga. Kruiziniai laivai švartuojasi kai kurių miestelių uostuose, tam, jog keliautojai galėtų išlipti iš laivo ir pasivaikščioti po apylinkes. Vienas iš tokių miestelių – Fengdu. Klausiate, kuo gi jis įdomus? Ogi tuo, jog tai – miestas-vaiduoklis! Galybė mįslių ir legendų, įvairiausi religiniai reliktai, apleistos budistinės ir daostinės šventyklos – siaubingai įdomu!

„Kelionių akademijos“ nuotr./Jangdzės upė
„Kelionių akademijos“ nuotr./Jangdzės upė

Dar viena išskirtinė vietovė, pro kurią plaukia kruiziniai laivai – Trys tarpekliai. Tai – gamtos kūrinys, kurį patys kinai įvardina kaip tikrų tikriausią stebuklą. Trys tarpekliai pavaizduoti net ant kai kurių Kinijos piniginių banknotų. Na, o netoli šio gamtos stebuklo stūkso ir didingas žmonių darbo vaisius – Trijų tarpeklių užtvanka. Tai – didžiausia hidroelektrinė pasaulyje.

Kruizas Jangdzės upė – nepamirštama patirtis. Ne veltui įvairūs kelionių portalai jį įvardina kaip vieną iš gražiausių ir įspūdingiausių kruizų visame pasaulyje.

Kruizas Nilu, Egiptas

Egiptas – ant Nilo krantų augusi šalis. Tad kruizas Nilo upe – puikus būdas pažinti tiek senosios civilizacijos paveldą, tiek šiuolaikinio Egipto žavesį.

Skaičiuojama, jog Nilu kursuoja daugiau nei 400 kruizinių laivų. Jų maršrutas – nuo didingojo Luksoro iki Asuano miesto. Laivai – labai skirtingi. Kai kurie prabangūs, su baseinais, keliais deniais, galybe restoranų, pramogų. Kiti – paprastesni. Maistais ir ekskursijos, išlipus į krantą, dažniausiai įskaičiuotos į kruizo kainą. Paprastai kelionė trunka nuo trijų dienų iki savaitės.

„Kelionių akademijos“ nuotr./Nilas
„Kelionių akademijos“ nuotr./Nilas

Didingos šventyklos (pavyzdžiui, Abu Simbel, Karnako šventykla ir kt.), įspūdingi paminklai faraonams bei dievams, ekskursijos prie piramidžių ir sfinksų, o taip pat žavingi Nilo pakrančių vaizdai – kelionės kruiziniu laivu metu galima suderinti tiek poilsį, tiek pažinimo džiaugsmą!

Mekongo deltos kruizas, Vietnamas

Mekongas – tai upė, tekanti Pietryčių Azijoje. Jos ištakos – Tibeto regione. Vėliau Mekongas teka pro Mianmarą, Laosą, Kambodžą, Vietnamą ir įteka į Pietų Kinijos jūrą. Kruizinės kelionės vykdomos didelėje dalyje Mekongo upės atkarpų. Vis dėlto, norime išskirti Mekongo deltos kruizą.

Mekongo delta – tai Vietnamo pietvakariuose esantis regionas, kuriame Mekongo upė išsišakoja į daugybę siaurų kanalų. Kruizinės kelionės vykdomos nedideliais laiveliais, kurie plaukia pro kanalų išvagotas džiungles, nedidelius kaimelius, užlietas pievas, saleles, plaukiojančius turgus. Sakoma, jog jei nepabuvojai Mekongo deltoje, tai nepabuvojai ir pačiame Vietname!

„Kelionių akademijos“ nuotr./Mekongo delta
„Kelionių akademijos“ nuotr./Mekongo delta

Dunojaus kruizas

Pabuvoję šurmuliuojančioje Pietryčių Azijoje keliaukime į Europą. Dunojus – tai antroji pagal ilgį žemyno upė, kurios ištakos prasideda Vokietijoje. Dunojus teka pro žavingąją Vieną, charakteringąją Bratislavą, didingąjį Budapeštą, spalvingąją Serbijos sostinę Belgradą ir kitus miestus, kaimus, gamtos vietoves. Tad nenuostabu, jog kruizai Dunojumi – vieni populiariausių Europoje.

Bene pati populiariausia Dunojaus atkarpa – nuo Vienos iki Budapešto. Programa aprėpia pažintį su trimis sostinėmis: be Vienos ir Budapešto į šią trijulę patenka ir Bratislava. Prabangus laivas, pasakiško grožio vaizdai, kurie atsiveria nuo denio ir karališkieji miestai – argi ne puikios atostogos?

Kruizas Keralos užutėkiu, Indija

Kerala – tai valstija, esanti Pietinėje Indijos dalyje. Vakarinė jos pakrantė ribojasi su Arabijos jūra, na, o žemyninėje dalyje, lygiagrečiai su jūra, tyvuliuoja sistema, žinoma Keralos užutėkio (Kerala backwaters) vardu. Šiai sistemai priklauso net penki dideli ežerai, kuriuos maitina upės ir kanalai. Būtent dėl jų Kerala kartais vadinama indiškąją Venecija.

Keralos džiunglėse išsiraizgę vandens kanalų labirintai – neatsiejama šios valstijos įvaizdžio dalis. Keliautojams čia siūlomi turai laivais, kurių metu galima grožėtis vešliais tropiniais miškais, į vandenį nusvirusiomis palmėmis, ryžių ir prieskonių plantacijomis, virš galvų praskrendančiais egzotiniais paukščiais. Patys laivai taip pat be galo žavūs – jie primena nedidelius namelius ant vandens. Labai įdomi ir be galo egzotiška patirtis.

„Kelionių akademijos“ nuotr./Keralos užutėkis
„Kelionių akademijos“ nuotr./Keralos užutėkis

Reino kruizas

Kaip jau minėjome, vienas iš populiariausių upių kruizų Europoje – kruizas Dunojaus upe. Tačiau jis turi išties stiprų konkurentą – Reino kruizą.

Reinas – tai viena iš reikšmingiausių Europos upių, kurios ilgis daugiau nei 1230 km. Ji teka pro Šveicariją, Lichtenšteiną, Austriją, Vokietiją, Prancūziją ir Nyderlandus. Keliautojai, nusprendę leistis į Reino kruizą žavisi ne tik didingais miestais, pro kuriuos teka upė, tačiau ir kvapą gniaužiančiais kalnų ir pievų peizažas, preciziškais vynuogynais, miškais, pakrantėse stovinčiomis Viduramžių pilimis. Įprastai Reino kruizai trunka nuo pusdienio (jei nusprendžiama pasiplaukioti konkrečioje šalyje) iki savaitės ar net dešimties dienų (kai aplankoma daugiau šalių).

„Kelionių akademijos“ nuotr./Reino kruizas
„Kelionių akademijos“ nuotr./Reino kruizas

Kruizas Iravadžio upe, Mianmaras

Mianmaras – tai valstybė, kurią pastaraisiais metais atranda vis daugiau keliautojų. Savo duris turistams ši šalis atvėrė vos prieš dešimtmetį, todėl čia vis dar galima susipažinti su vietinių gyvenimo būdu, kuriam įtakos beveik nepadarė vakarietiškas mentalitetas.

Iravadžio upė, dar žinoma Ajejervadžio vardu, – tai ilgiausia Mianmaro upė ir itin svarbus vandens kelias šalyje. Ji teka iš Mianmaro šiaurės į pietus. Iravadžio upe organizuojamos ir kruizinės kelionės. Bene labiausiai turistų pamėgtas turas prasideda Jangone – didžiausiame šalies mieste, esančiame šalies pietuose. Vėliau plaukiama pro kaimelius, miestus, žaliuojančius slėnius, kalnų masyvus. Pakrantėse gausu ir pagodų bei šventyklų.

„Kelionių akademijos“ nuotr./Iravadžio upė
„Kelionių akademijos“ nuotr./Iravadžio upė

Galiausiai pasiekiamas Baganas – centrinėje Mianmaro dalyje esantis miestas. Tai itin svarbus religinis, kultūrinis ir istorinis šalies centras, kuriame gausu senovinių šventyklų ir stupų. Magiško grožio miestas – puiki kulminacija įsimintinam kruizui.

Kruizas Duero upe, Portugalija

Dueras – tai upė, tekanti šiaurinėje Ispanijoje ir Portugalijoje. Ji prasideda Ispanijos Sorijos provincijoje, aukštai kalniuose, vėliau leidžiasi žemyn ir įteka į Portugalijos teritoriją, kur kanjonu pasiekia aukštumas. Ši Portugalijos vietovė vadinama Duero slėniu.

Duero slėnis – pasakiška vieta kelionei kruiziniu laivu. Upė vingiuoja pro vynuogynus, išsidėsčiusius vaizdingomis terasomis, alyvmedžių giraites. Nepaprasto grožio peizažai! O kur dar pakrantėse stūksančios didingos Viduramžių pilys, kurios kraštovaizdžiui suteikia žiupsnelį magijos. Duero slėnis, dėl savo vaizdingos gamtos ir ilgamečių vynuogių auginimo tradicijų įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

„Kelionių akademijos“ nuotr./Duero upė
„Kelionių akademijos“ nuotr./Duero upė

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius