-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Unikaliausi pasaulio tiltai

Pirminė tilto paskirtis paprasta – sujungti kelią per apačioje tekančią upę, tarpeklį, kanalą ar pan. Vis dėlto šis statinys, kaip ir bet kuris kitas, gali turėti ir daugiau funkcijų. Viena iš jų, žinoma, – estetinė. Kai kurie pasaulyje esantys tiltai – tikrų tikriausi meno kūriniai, žavintys savo konstrukcijos subtilybėmis bei dekoratyvumu.
Tiltas Vietname
Tiltas Vietname / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šį kartą norime papasakoti apie aštuonis pasaulio tiltus, kurie yra be galo unikalūs ir tikrai išsiskiria iš kitų. Susipažinkite.

Henderseno bangų tiltas, Singapūras

Shutterstock.com nuotr./Hendersono bangų tiltas Singapūre
Shutterstock.com nuotr./Hendersono bangų tiltas Singapūre

Singapūras – tai miestas-valstybė, kuriame gausu šiuolaikiškų, netgi kiek futuristinių statinių. Ne išimtis ir Henderseno bangų tiltas, apie kurį ir norime jums papasakoti.

Šis, 274 metrų pėsčiųjų tiltas, jungia du parkus ir kerta Hendersono kelią. Taigi žmonėms, norintiems patekti iš vieno parko į kitą, nebūtina kirsti gatvės. Pagrindinė tilto paskirtis – aiški, tačiau, reikia pastebėti, jog šis statinys ne tik funkcionalus, tačiau ir labai įdomus. Jis – auksinės spalvos, o savo forma primena jūros bangas. Naktį tiltas apšviečiamas LED lemputėmis, kurios jam suteikia dar daugiau išskirtinumo. Beje, nuo Hendersono bangų tilto atsiveria ir puiki uosto bei šiaurinių salų panorama, dėl šios priežasties juo pasivaikščioti mėgsta tiek vietiniai gyventojai, tiek Singapūre viešintys turistai.

Auksinis tiltas, Vietnamas

Shutterstock.com nuotr./Auksinis tiltas Vietname
Shutterstock.com nuotr./Auksinis tiltas Vietname

Vietnamas – vis labiau populiarėjanti Pietryčių Azijos kelionių kryptis. Įdomybių šioje šalyje tikrai nestinga: nepaprasto grožio ryžių terasos, kalnai, upių slėniai, o taip pat gilią istorinę praeitį menančios šventyklos, prancūzų kolonijos pėdsakai, šiuolaikiški didmiesčiai – pamatyti čia tikrai yra ką. Vietnamo valdžia supranta, jog turizmas šalies ekonomikai labai svarbus, todėl stengiasi keliautojams pasiūlyti ne tik aukštą aptarnavimo kokybę, bet ir vis daugiau įdomybių, kurias verta pamatyti.

Viena iš tokių įdomybių – Auksinis tiltas, esantis Ba Na Hills kalnų kurorte. Nors šis tiltas turistams atidarytas vos prieš mėnesį, jis jau tapo viena iš šalies sensacijų: tilto nuotraukos pasklido po įvairius internetinius portalus, apie jį rašė žymiausi pasaulio spaudos leidiniai. Taigi, kuo gi šis tiltas toks įdomus? Savo unikaliu dizainu! Aukso spalvos pėsčiųjų tiltą grakščiai laiko du didžiuliai akmeniniai delnai. Atrodo, jog jie kelia tiltą link dangaus – išties įspūdingas vaizdas.

Įdomu tai, jog Auksinis tiltas, vos per mėnesį po jo atidarymo, sugebėjo atgaivinti Ba Na Hills kurortinį miestelį. Čia atvyksta be galo daug turistų, kurie, aplankę tiltą ir pasigrožėję nuo jo atsiveriančia panorama, apžiūri ir kitas apylinkėse esančias lankytinas vietas, apsistoja kurorto viešbučiuose.

Medžių šaknų tiltai, Indija

Shutterstock.com nuotr./Medžių šaknų tiltai Indijoje
Shutterstock.com nuotr./Medžių šaknų tiltai Indijoje

Pabuvoję Vietname, persikelkime į Indiją. Šalia sienos su Bangladešu esanti Meghalajos valstija – tai vietovė, pasižyminti miškingu kraštovaizdžiu, kalvomis, dideliu kritulių kiekiu. Vietiniai gyventojai juokauja, jog tokiose drėgnose vietovėse tiltai ne statomi, o yra auginami. Žinoma, jie šiek tiek hiperbolizuoja – Mehgalajos valstijoje gausu ir mums įprastų tiltų. Vis dėlto, čia galima pasigerėti ir išties unikaliais Medžių šaknų tiltais.

Jau prieš daugelį metų Khasi ir Jaintia etninių grupių žmonės pastebėjo, jog regione augantys indiškojo kaučiukmedžio rūšies medžiais, Ficus elastica, iš viršutinės savo kamieno dalies leidžia daugybę antrinių šaknų, kuriomis jie gali patogiai įsitvirtinti prie skardžių, upių krantų. Tai supratę, vietiniai gyventojai ėmė iš šaknų formuoti tiltus. Norint, jog jos augtų reikiama linkme, pavyzdžiui, virš upės, reikia pagaminti pagrindą, kuris dažniausiai daromas iš kito medžio kamieno. Taigi, šaknys, per kelerius metus, apsiveja virš upės paguldytą kamieną, ir tiltas jau „pagamintas“.

Medžių šaknų tiltai atrodo tarytum iš pasakos apie miškuose gyvenančias fėjas. Išskirtinis reginys, kuris į Mehgalajos valstiją pritraukia daug smalsuolių.

Banpo tiltas, Pietų Korėja

Shutterstock.com nuotr./Banpo tiltas Pietų Korėjoje
Shutterstock.com nuotr./Banpo tiltas Pietų Korėjoje

Pietų Korėjos sostinė Seulas gali didžiuotis tiltu rekordininku – šiame mieste esantis Banpo tiltas minimas Gineso rekordų knygoje. Klausiate, koks gi šio tilto rekordas? Ogi, tai pats ilgiausias tiltas-fontanas visame pasaulyje!

Banpo ilgis net 1,49 km, o iš abiejų jo šonų, 570 m atkarpoje, į upę purškiamas vanduo. Tikrai įspūdinga! Tačiau tai dar ne viskas: tilto šonuose įmontuota daugiau nei 10 tūkst. LED lempučių, kurios apšviečia vandenį visomis vaivorykštės spalvomis. Kiekvieną dieną čia vyksta vandens šou, kurių metu groja muzika, o spalvoto vandens srovės juda pagal ritmą. Pats įspūdingiausias pasirodymas, pritraukiantis daugiausiai žiūrovų, vyksta vakare – nusileidus saulei. Fontanas veikia kiekvieną dieną, nuo balandžio iki spalio mėnesio.

U Bein tiltas, Mianmaras

Shutterstock.com nuotr./U Bein tiltas Mianmare
Shutterstock.com nuotr./U Bein tiltas Mianmare

Dar vienas tiltas-rekordininkas slepiasi centriniame Mianmare, netoli Amarapuros miesto. Klausiate, koks gi jo rekordas? U Bein tiltas – tai ilgiausias medinis tiltas visame pasaulyje! Jo ilgis net 1,2 kilometrai.

U Bein – populiarus lankytinas objektas Mianmare. Šis tiltas, pastatytas 1850 m., puikiai išlaikęs savo autentiškumą: tik keli mediniai atraminiai stulpai pakeisti į betoninius, siekiant sutvirtinti tilto korpusą. Išskirtinai gražiai U Bein atrodo vakarėjant – paskutinieji saulės spinduliai, apšviesdami ežerą ir tiltą, sukuria unikalų reginį. Ne veltui šį tiltą itin mėgsta fotografai.

Kintai tiltas, Japonija

Shutterstock.com nuotr./Kintai tiltas Japonijoje
Shutterstock.com nuotr./Kintai tiltas Japonijoje

Išskirtiniu mediniu tiltu gali didžiuotis ne tik Mianmaro gyventojai, tačiau ir japonai. Honšiu saloje esančiame Ivakunio mieste slepiasi nepaprasto grožio Kikkou parkas, kurio pažiba – Kintai tiltas. Jis pastatytas 1673 m., siekiant sujungti du Nishiki upės krantus. 1922 m. Kintai pripažintas nacionalinės svarbos tiltu.

Taigi, kuo šis tiltas toks unikalus? Jį sudaro net penkios medinės arkos, kurias prilaiko keturios akmeninės atramos. Įdomu dar ir tai, jog statant medines arkas nebuvo panaudota nei viena vinis. Šiandien Kintai tiltas – turistų itin mėgstama lankytina vieta. Ypatingai gražiai jis atrodo pavasarį, kai greta esančiame parke žydi galybė sakurų. Vaizdas lyg iš atviruko!

Langkavio Dangaus tiltas, Malaizija

Shutterstock.com nuotr./Langkavio Dangaus tiltas Malaizijoje
Shutterstock.com nuotr./Langkavio Dangaus tiltas Malaizijoje

Malaizijai priklausanti Langkavio sala gali pasigirti nepaprasto grožio kraštovaizdžiu: tankūs tropiniai miškai, kalvos, idiliškos Andamanų jūros pakrantės – nenuostabu, jog ši sala kasmet pritraukia galybę turistų.

Norintiems pasigerėti išskirtinių gamtos vaizdų panorama, siūloma pasivaikščioti Langkavio Dangaus tiltu. Šis tiltas – nutiestas 660 metrų aukštyje, kalnuose. Kaip jį pasiekti? Viskas labai paprasta – tereikia įsėsti į lyninį keltuvą, kuris užkelia iki pat tilto. Na, o nuo jo atsiveria tikrai neeiliniai vaizdai: džiunglių platybės, didingos kalnų viršūnės, Andamanų jūra bei tolumoje besislepianti Tarutao sala, kuri priklauso Tailandui.

Ponte Vecchio tiltas, Italija

Shutterstock.com nuotr./Ponte Vecchio tiltas Italijoje
Shutterstock.com nuotr./Ponte Vecchio tiltas Italijoje

Pabuvoję egzotiniuose kraštuose grįžkime į Europą. Italijoje, Florencijos mieste, slepiasi išties unikalus tiltas, žinomas Ponte Vecchio (liet. senasis tiltas) vardu. Tai – seniausias akmeninis uždarųjų skliautų segmentinis arkinis tiltas Europoje.

Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose tiltas, jungiantis Arno upės krantus, paminėtas dar 996 m.. Tačiau 1117 m. jis buvo sugriautas potvynio. Vėliau tiltas kelis kartus perstatytas iš naujo, na, o XVI a. viduryje virš tilto pastatytas Vazario koridorius, jungiantis Piti rūmus ir Uficių galeriją. Antrojo pasaulinio karo metais Florencija labai nukentėjo, tačiau Ponte Vecchio tiltas nebuvo sugriautas. Šiandien jis – vienas iš miesto vizitinių kortelių.

Kelionių akademija – ieškantiems pažintinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius