Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Užburianti kelionė į Maroką: gražiausi šalies miestai

Galybė įvairiausių spalvų, kvapų, šurmulio – toks yra Marokas.
Savira
Suvaira / Shutterstock nuotr.

Tai šalis, kuri keliautojus apžavi vingiuojančiais skersgatviais, ornamentais, įspūdingomis turgavietėmis, kuriose galima įsigyti įdomiausių suvenyrų, plačia dykuma, aukštais kalnais ir raižyta kranto linija. Šį kartą norime jums papasakoti apie Maroko miestus. Atrinkome dešimt gražiausių, žavinčių išskirtine architektūra ar kultūriniu paveldu. Susipažinkite.

Marakešas

Shutterstock nuotr./Marakešas
Shutterstock nuotr./Marakešas

Centrinėje Maroko dalyje įsikūręs Marakešas – ketvirtas pagal dydį šalies miestas, buvusi sostinė.

Taip pat Marakešas – vienas iš keturių „Maroko imperatoriškųjų“ miestų (apie kitus papasakosime šiek tiek vėliau), todėl didybės jam nestinga. Čia gausu įvairiausių muziejų, paminklų, religinių relikvijų, o pastatai tarytum tviska rytietiška prabanga.

Marakešo simbolis – Kutubijos mečetės minaretas. Tai – aukščiausias statinys visame mieste, mat statyti aukštesnius už jį – griežtai draudžiama. Pasakojama, jog imperijos klestėjimo laikais šį minaretą puošė keturi gaubliai, kurie buvo pagaminti iš gryno aukso.

Jei lankysitės Marakeše, būtinai pasivaikščiokite po senąją miesto dalį – Marakešo mediną. Tai unikali senamiesčio dalis, kurioje išsiraizgę daugybė mažų gatvelių, o jose triūsia įvairūs amatininkai: kilimų audėjai, juvelyrai, odos meistrai, keramikai ir kt. Lankantis šioje Marakešo dalyje užplūsta prabėgusių amžių dvasia. Seni pastatai, šurmulys ir besimainančios spalvos – tai unikalus marokietiškas paveldas, kurį aplankyti nuoširdžiai rekomenduojame.

Fesas

Shutterstock nuotr./Fesas
Shutterstock nuotr./Fesas

Fesas – dar vienas iš keturių imperatoriškųjų miestų. Jis įsikūręs Atlaso kalnų papėdėje ir yra skirstomas į du rajonus: naująjį Fesą ir Feso senamiestį, kuris įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Viduramžius menančiame senamiestyje – tūkstančiai siaurų gatvelių. Jos – judrios ir labai spalvingos: čia nestinga nei kvapų, nei šurmulio. Senamiesčio viduryje galima pasigrožėti arabiškomis mokslo įstaigomis, kurios išsiskiria architektūros ir puošybos stiliais. Naujoje Feso dalyje keliautojai žavisi Karališkaisiais rūmais, kurie užimta net 80 hektarų plotą! Nors į šiuos rūmus įeiti nėra galima, visgi juos apžiūrėti įdomu ir iš išorės. Čia žavi ne tik įspūdinga pastatų architektūra, tačiau ir gražūs sodai, kurie supa teritorijoje esančius statinius.

Ševšavenas

Shutterstock nuotr./Ševšavenas
Shutterstock nuotr./Ševšavenas

Dar viena Maroko įžymybė – Ševšavenas! Nors šis miestelis – gana nedidelis, jis gali pasigirti turininga istorija, gražios gamtos apsuptimi, unikalia architektūra. Tai miestas, kuris visiems, kurie jame pabuvojo, asocijuojasi su mėlyna spalva. Klausiate, kodėl? Ogi dėl to, kad dauguma miesto pastatų, suoliukų netgi gėlių vazonų – mėlyni! Tai Ševšavenui sukuria užburiančią atmosferą. Atrodo iš tiesų nepakartojamai!

Šis miestas garsėja ne tik mėlynosiomis gatvelėmis, tačiau ir audimo meistrais. Akį traukia čia parduodami kilimai, kurie pasižymi puošnia ornamentika. Beje, jei lankysitės Ševšavene, rekomenduojame paragauti vietinių gyventojų gaminamo ožkos sūrio! Skonis tiesiog magiškas.

Meknesas

Shutterstock nuotr./Meknesas
Shutterstock nuotr./Meknesas

Meknesas – šiaurinėje šalies dalyje esantis miestas, vienas iš imperatoriškojo ketvertuko narių. Šis miestas unikalus tuo, jog jo senamiestį juosia aukštos sienos. Vienas iš įspūdingiausių lankytinų objektų Meknese – „Bab Mansour“ vartai. Tai nepaprasto grožio mozaikomis puošti vartai, kuriuos lydi legenda. Vietiniai gyventojai pasakoja, jog, architektui Babui Mansuorui (būtent jo vardu ir pavadinti šie vartai) pabaigus savo šedevrą, tuo metu valdęs sultonas Ismailas jo paklausė: „Ar tai geriausias tavo darbas?“ Architektas sudvejojo, tačiau galiausiai atsakė, jog visada galima padirbėti ir geriau. Būtent šis teiginys kainavo jam gyvybę, mat sultonas įniršo, jog pavaldinys savo kūriniui neatidavė visko, ką galėjo.

Dar vienas keliautojų itin mėgstamas lankytinas objektas Meknese – karališkosios arklidės. Tai – įspūdingas statinys, kuriame kadaise laikyta daugiau nei 12 tūkstančių karališkųjų žirgų. Jei lankysitės Meknese, nepamirškite apžiūrėti šio pastato.

Rabatas

Shutterstock nuotr./Rabatas
Shutterstock nuotr./Rabatas

Maroko sostinė Rabatas – dar vienas „imperatoriškojo ketvertuko“ miestas. Tai – svarbus šalies uostas, taip pat ir pramonės centras. Žinoma, istorinių ir kultūrinių pastatų čia taip pat nestinga! Viešint Rabate, būtų nuodėmė neaplankyti karališkųjų „Mechouar“ rūmų. Nors jie uždari lankytojams, mat juose iki šiol gyvena karališkoji šeima, rūmus verta apžiūrėti iš išorės. Įėjimo vartai, puošti melsvais ornamentais – palieka neišdildomą įspūdį.

Ne ką mažiau įspūdingas Oudajos rajonas. Siauros gatvelės ir namai čia nudažyti taip, kad kurtų optines iliuzijas! Unikalus reginys. Na ir, žinoma, viešint Rabate, tiesiog privalu apžiūrėti Hasano bokštą. Jis pradėtas statyti 1195 metais sultono paliepimu. Hasano bokštas turėjo būti aukščiausias visame pasaulyje. Visgi po sultono mirties pastato statybos buvo sustabdytos. Visa tai, kas jau buvo sukurta, taip ir liko nepabaigta. Nepaisant to, Hasano bokštas – vienas iš populiariausių lankytinų objektų Maroko sostinėje.

Asila

Shutterstock nuotr./Asila
Shutterstock nuotr./Asila

Maroko šiaurinėje dalyje, šalia Atlanto vandenyno, įsikūręs nedidelis miestelis – Asila. Keliautojus jis žavi išskirtine maurų architektūra: vaikštinėjant siauromis gatvelėmis galima grožėtis pastelinėmis spalvomis nudažytais pastatais bei ant jų sienų nutapytais meno kūriniais (jie kasmet atnaujinami gatvės meno festivalio, kuris vyksta rugpjūčio mėnesį, metu).

Asila – kurortinis miestelis. Čia vyksta žmonės, kurie nori ne tik pasigrožėti architektūra ar aplankyti muziejus, bet ir pasimėgauti Atlanto bangomis. Todėl vienas iš Asilos traukos centrų – Rojaus paplūdimys. Iki jo galima susiorganizuoti įsimintiną kelionę – važiuoti arklio tempiamu vežimu. Šios kelionės metu prieš akis atsiveria nepaprasta panorama – krištolo skaidrumo Atlanto bangos.

Suvaira (Essaouira)

Keliaujant po Maroką, vietiniams gyventojams būdingas šurmulys gali išvarginti. Ieškantiems bent truputį ramybės rekomenduojame aplankyti pasakiško grožio miestelį – Suvairą. Čia žavi ne tik senoji, daugelyje Maroko miestų atrandama kultūra, tačiau ir miesto jaukumas, tam tikras provincialumas.

Jei lankysitės Suvairoje, būtinai pasivaikščiokite miesto krantine, kuri buvo pastatyta kaip tvirtovė, sauganti miestą nuo piratų. Šiandien šios sienos saugo nebe nuo piratų, o nuo krantą talžančių bangų. Suvaira gali didžiuotis ir puikiu paplūdimiu, kuris vasaros mėnesiais itin populiarius tiek tarp vietinių gyventojų, tiek tarp turistų. Šis paplūdimys labai patinka vandens sporto entuziastams.

Tarudantas

Shutterstock nuotr./Tarudantas
Shutterstock nuotr./Tarudantas

Tarudantas – miestas pietinėje Maroko dalyje. Jį labiausiai atspindi dviejų žodžių junginys – miestas-tvirtovė. Klausiate, kodėl? Tarudantą juosia XVIII amžiuje pastatyta 6 kilometrų galinga gynybinė siena. Ją puošia bokštai ir įspūdingi vartai. Tokių vartų yra net devyni.

Praėjus vienus iš šių vartų, užklumpa „verdantis“ miesto gyvenimas. Tarudantas gali pasigirti autentišku turgumi – sūku. Jame gausu keramikos, odos dirbinių, tradicinių marokietiškų drabužių, prieskonių, juvelyrikos dirbinių, netgi prabangiai puoštų ginklų.

Varzazatas

Shutterstock nuotr./Varzazatas
Shutterstock nuotr./Varzazatas

Dar vienas Maroko miestas, kurį tikrai verta aplankyti – pasislėpęs tarp trijų slėnių. Varzazatas vietinių gyventojų dažnai vadinamas „vartais į dykumą“, mat jis įsikūręs Sacharos dykumos pakraštyje.

Varzazatas visiškai nepanašus į kitus Maroko miestus! Pirmiausia dėl to, kad jį puošia Atlaso kalnų peizažas. Miestas yra 1151 metrų aukštyje virš jūros lygio! Jo architektūra – gynybinio tipo, mieste gausu tvirtovių. Įdomu tai, jog Varzazatas populiarus ne tik tarp turistų, tačiau ir tarp kinematografų. Šiame mieste vyko „Gladiatoriaus“, „Asterikso ir Obelikso“, „Mumijos“ filmavimai.

Kasablanka

Shutterstock nuotr./Kasablanka
Shutterstock nuotr./Kasablanka

Kasablanka – didžiausias Maroko miestas, kurį, tikriausiai, labiausiai išgarsino filmas apie meilę – „Kasablanka“. Apie šio miesto grožį kalbėti kiek keblu. Taip yra dėl to, kad miestas – pramoninis, tai Maroko ekonominis centras. Be abejo, mieste daug ne estetinę, o pramoninę paskirtį turinčių pastatų. Tarp šiuolaikinių statinių čia įsiterpusios mečetės, nedideli, tačiau triukšmingi vietiniai turgeliai. Miesto simbolis – Hasano II-ojo mečetė. Įspūdingas statinys atsuktas į Atlanto vandenyną, o ošiančios bangos tarsi pritaria skambančioms maldoms. Beje, teigiama, jog šios mečetės viduje ir kieme gali sutilpti daugiau nei 100 tūkst. maldininkų.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Maroką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius