Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ypatingi, bet be galo pavojingi pasaulio keliai

Nuvažiavę į svečią šalį dažnai stebimės daugybe mums naujų dalykų, dažnai net svarstome, ar sugebėsime vairuoti, prisitaikyti prie neįprastų sąlygų. Tačiau patikėkite, pasaulyje yra tokių kelių, kuriuos įveikti gali toli gražu ne kiekvienas vairuotojas. Susipažinkite – nuostabūs ir pavojingi pasaulio keliai.
Yungaso kelias
Yungaso kelias / Shutterstock.com

1. Pavojingiausias kelias pasaulyje

70 km ilgio ir vos 3 m pločio Yungaso kelias, dar vadinamas „El Camino Del Muerte“, o tai reiškia „Mirties kelias“, driekiasi Yangas provincijoje. Jis jungia Bolivijos miestą La Pasą ir jo apylinkėse esančius Koroiko regiono kalnų miestelius. Nors nuo milžiniškų skardžių maždaug kas dvi savaites nusirita po vieną automobilį, o žuvusių žmonių skaičius per metus siekia net 200-300, vietiniai gyventojai ir toliau važinėja gyvybei pavojingu ruožu.

Baisiausia tai, kad nėra jokių kitų alternatyvų, jei žmonės nesinaudos Yuangasu, keletas Anduose esančių miestelių liks be jokio susisiekimo su išoriniu pasauliu. Nepaisant kraupių sąlygų, prie to prisideda ir stiprūs lietūs bei rūkas, o kartais ir žemyn krentantys uolų šlaitai, tad nieko keisto, kad visa teritorija nusėta kryžiais.

Shutterstock.com/Iroha-Zaka  kelias
Shutterstock.com/Iroha-Zaka kelias

2. 48 posūkių kelias

Iroha-Zaka kelias yra įsikūręs Japonijos nacionaliniame parke Nikko, jis veda nuo Nikko miesto senamiesčio slėnio apačioje iki pat viršūnės esančios prie Chuzenji ežero. Tai unikalus ruožas, kadangi jį sudaro net 48 posūkiai, bet įdomiausia, kad kiekvienas jų simbolizuoja senovinio Japonų alfabeto hieroglifus.

Net ir pavadinimas kilo iš pirmojo abėcėlės hieroglifo – „I-ro-ha“. Kilpinį kelią sudaro dvi kryptys: aukštyn ir žemyn, tačiau norint kilti padangių link, nepatartina to daryti pėsčiomis, galite stipriai sušalti. Vietovė populiariausia saulėtomis rudens dienomis, tada susidaro keliautojų, norinčių pasivaikščioti Japonijos pasididžiavimu spūstys.

Shutterstock.com/Halsema kelias
Shutterstock.com/Halsema kelias

3. Greitkelis kalnuose

Halsema, tai vienas vaizdingiausių ir pavojingiausių pasaulio greitkelių, kuris yra Filipinuose. 150 km plentas tęsiasi Cordillera centrinio kalnyno šlaitais, o teritorijoje gausu vulkaninių uolinių darinių. Aukščiausia vieta siekia daugiau nei 2 km virš jūros lygio, todėl ne veltui ruožas dar vadinamas „Kalnų keliu“. Halsema ypač pavojingas lietaus sezono metu, tada asfaltas tampa itin slidus, o prie prastų oro sąlygų dažnai prisideda ir tirštas rūkas, kuris dar labiau pablogina keliavimo galimybes. Žmonės kalba, kad net vietiniams gyventojams, turintiems patirties, prireikia bent 10 valandų jį įveikti.

4. Kelias, beveik siekiantis dangų

Kelias, kuris driekiasi Himalajuose, jungdamas juos su Leho ir Manali miestais šiaurės Indijoje, vadinamas Leh-Manali greitkeliu.

Tai aukščiausiose pasaulio viršukalnėse besitęsiantis ruožas, už kurio atsiradimą atsakinga šalies kariuomenė. Sudėtingas landšaftas, sniegas ir nuošliaužos labai apsunkina kelionę, tad jis atidaromas tik keletai vasaros mėnesių.

Būtent tada, nutirpus sniegui, galima pasiekti aukščiausias viršūnes ir išvysti nuostabų vaizdą. Tačiau negalvokite, kad tai bus labai paprasta, nepaisant visų sunkumų norint įveikti visą greitkelio ruožą, reikės leistis į 497 km pasivažinėjimą kalnuose.

Shutterstock.com/Leh-Manali
Shutterstock.com/Leh-Manali

5. Kelias, kuriame negalima suklysti

Kinijos Guoliang tunelis vingiuoja Taihang kalnynu, Huanio provincijoje. 1,2 km ilgio, daug staigių posūkių turintis kelias atsirado, kai Guoliang kaimelis neturėjo gero susisiekimo su išoriniu pasauliu ir nutarė naują trasą iškirsti tiesiog kalne. Šiam, daug jėgų pareikalavusiam darbui prireikė net 5 metų ir keleto gyvybių, tačiau nuostabiausia tai, kad visą darbą atliko vos 13 žmonių.

Shutterstock.com/Guoliang tunelis
Shutterstock.com/Guoliang tunelis

Tunelyje yra iškirsti langai, kad į vidų patektų šviesa, tačiau nors vairuotojai ir mato kur važiuoti, prasilenkti dviems automobiliams yra gana sudėtinga. Nors tai nėra toks pavojingas kelias, tačiau kai kurie ruožai tokie atviri, kad net drąsuoliai bijo artintis prie krašto, o tai tikrai suteikia adrenalino.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius