Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 įdomių faktų apie Nelsono Mandelos gimtąją šalį – Pietų Afrikos Respubliką

Pietų Afrikos respublika (PAR), tai kraštas, su kuriuo mes dažniausiai ir siejame visą didelį žemyną žemiau Sacharos dykumos. Po dviejų dešimtmečių nuo apartheido pabaigos ši šalis įsitvirtino turistų sąmonėje, kaip Afrikos gamtos grožio, laisvės ir ekonominio pakilimo simbolis. 52 mln. žmonių šalis gerai žinoma, dėl jos buvusio lyderio Nelsono Mandelos įkvepiančios veiklos, Keiptauno miesto ir šalia esančio Stalo kalno, puikaus vyno ir, žinoma, Kriugerio nacionalinio parko, kuriame galima išvysti daugelį Afrikos žinduolių ir paukščių.
Pietų Afrikos gentys
Pietų Afrikos gentys / 123rf.com

Visgi Pietų Afrika turi daug daugiau ką parodyti ir kuo pasididžiuoti. Žymus ir charizmatiškas virtuvės šefas, nenuilstantis keliautojas Anthony Bourdainas CNN.com skaitytojams pristatė savo Pietų Afrikos dešimtuką. Dienomis, kai viso pasaulio akys dėl Nelsono Mandelos mirties nukreiptos į PAR, verta daugiau apie pačia Afrikos apačią sužinoti ir mums.

123rf.com nuotr./Stalo kalnas Keiptaune
123rf.com nuotr./Stalo kalnas Keiptaune

1. Kwazulu-Natal provincija, įkvėpusi sukurti vieną populiariausių muzikinių albumų

Vienas žymiausių savo kartos muzikantų ir dainininkų Paulas Simonas būtent PAR sukūrė savo ryškiausius kūrinius. Žymus dainininkas panaudojo zulu genties muzikos motyvus ir kartu su „Ladysmith Black Mambazo“ vietine grupe įrašė vieną daugiausiai pasaulyje parduotų albumų „Graceland“. 

VIDEO: Paulo Simono albumas įrašytas Pietų Afrikoje

Įdomiausiai tai, kad „Ladysmith Black Mambazo“ yra tik viena iš šimtų grupių kilusių iš Kwazulu-Natal provincijos. Nuvykite į PAR ir vos ne kiekvieną vakarą šias grupes galėsite atrasti pasirodančias didžiųjų miestų scenose ar varžytuvėse panašėjančiose į sporto renginius. Tokias muzikines varžytuves, kuriose dalyvauja per 30 grupių, kiekvieną šeštadienį užtiksite Johanesburge, Durbane ir kituose dideliuose miestuose. Muzikos fiesta čia vyksta iki pat sekmadienio ryto. 

2. Begemotai rupšnojantys kiemų pieveles Sant Liusijos mieste

Sant Liusijos miestelis įsikūręs Isimangaliso pelkės parko viduryje, šalia subtropinių upės žiočių, kurios įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. 

123rf.com nuotr./Begemotas Ugandoje
123rf.com nuotr./Begemotas

Šioje pelkėje tikimybė būti apiplėštam ar užpultam plėšikų – nulinė, tačiau sutikti begemotą, einant vakarieniauti į restoraną, tikrai galima. Šiose žiotyse gyvena viena didžiausių begemotų populiacijų pasaulyje, tad nenuostabu, kad vakarais šie dideli gyvūnai ganosi tiesiog vietinių žmonių namų teritorijose, ant pievelės. 

3. Gerosios vilties iškyšulys nėra pats piečiausias Afrikos taškas

Tai vienas didžiausių keliautojų ir turistų tarpę paplitusių nesusipratimų. Visi tik ir traukia į Gerosios vilties iškyšulį, kad užliptų laiptukais iki švyturio, nuo kurio atrodo, kad tarp Afrikos ir Antarktidos nieko nebėra. Iš tiesų, gal taip ir gali pasirodyti nuo tos nepakartojamos apžvalgos aikštelės, tačiau tikrasis piečiausias Afrikos taškas yra 170 km į pietryčius nuo Gerosios vilities kyšulio.

123rf.com/Gerosios vilties iškyšulys
123rf.com/Gerosios vilties iškyšulys

Agulhas iškyšulys nepelnytai sulaukia daug mažiau turistų, nors būten čia ir geografiškai susijungia Antlanto bei Indijos vandenynai, čia yra tolimiausias Afrikos taškas į pietus. 

4. PAR turi vasaros slidinėjimo kurortą

Taip, Pietų Afrikoje yra slidinėjimo kurortai. Tiesą sakant, slidinėjimo kurortai yra net dvejose Afrikos valstybėse: PAR ir kaimyniniame Lesote. Tiffendell slidinėjimo kurortas Pietų Afrikos rytinio kyšulio aukštikalnėse ir Afriski Lesoto Maluti kalnuose siūlo labai trumpą slidinėjimo sezoną nuo Birželio iki Rugpjūčio (pietų pusrutulyje tuo metu žiema). 

Trasos nėra ilgos – tik 1 km ilgio. Tačiau, vien faktas, jog kažkur Afrikoje liepos mėnesį galima nusileisti nuo kalno ant tikrų tikriausio sniego, yra žavus. 

5. Viena gatvė – du Nobelio taikos premijos laureatai

Vilakazi gatvė šioje šalyje yra daug svarbesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Prieš demokratijai pasirodant PAR, Johanesburgo pakraštyje Soveto rajone esanti mažų namelių Vilakazi gatvė niekuo neišsiskyrė iš kitų purvinų, dulkinų Afrikos miestų gatvių. 

Nelsonas Mandela (1992 m.)
Nelsonas Mandela (1992 m.)

Tačiau jau dešimtmečius į šią garvę traukia keliautojai ir visi norintys pamatyti vietą, kurioje užaugo net du Nobelio taikos premijos laureatai. Neįtikėtinas faktas, tačiau buvęs PAR prezidentas Nelsonas Mandela ir buvęs anglikonų arkivyskupas Desmondas Tutu gyveno kartu, tik per kelis namus vienas nuo kito. 

Desmondas Tutu
Desmondas Tutu

D. Tutu ir jo žmona Leah čia ir tebegyvena. O štai Mandelos namas tapo Nacionaline istorine lankytina vieta ir buvo paverstas muziejumi. Pati Vilakazi gatvė jau tikrai nebėra dulkina vieta. Kelias buvo išklotas trinkelėmis, o kaiminystėje įsikūrė restoranai ir suvenyrų pardavėjai. 

6. Kalahario dykumoje yra kosminių erdvėlaivių nusileidimo takas

Mažas Upingtono miestelis turbūt yra tarp savo galimybes labiausiai peršokusių miestų pasaulyje. Jame gyvena tik 75 tūkst. gyventojų ir daugelis PAR piliečių net nėra jame apsilankę, tačiau šis miestas vadina save Žaliojo Kalahario sostine. Šis titulas kilo dėl panašumo su Nilo pakrantėse įsikūrusiu Kairu. 

Be to Upingtono oro uostas turi 5 km ilgio, viena ilgiausių pasaulyje, nusileidimo takų, kuris buvo suprojektuotas, kaip atsarginis nusileidimo takas kosminiams erdvėlaiviams. Dar viena Upingtono oro uosto ypatybė – tai poilsio vieta daugeliui atitarnavusių komercinių lėktuvų. Sausas oras leidžia kompanijoms Kalahario dykumoje išsaugoti senus ir atitarnavusius lėktuvus, jei kartais jų dar prisireiktų. 

Didžiausia Pietų Afrikoje Oranžinė upė driekiasi per Upingtono miestą, taip suformuodama žalią juostą palei krantus. 

7. Dygliuočio oda tikrai skani, kai nukrapštai dyglius

Surasti tikrai tradicinį patiekalą PAR yra sunku, nes daugelis patiekalų – įvairių kultūrų mišinys. Vis dėlto, C. Louisas Leipoldtas, žmogus iš XX a. pradžios, vieną ypatingą PAR patiekalą sukūrė. Mažas Vakarų kyšulio miestelis vis dar bando pagaminti C.L. Leipoldto patiekalą, kai tik atsiranda sudedamųjų dalių. 

Eglės Digrytės nuotr./Dygliakiaulės
Eglės Digrytės nuotr./Dygliakiaulės

Dygliuočio odos spirgučiai, vienas iš ingredientų. Keistojo virėjo recepte aprašytas gaminimo procesas. Pirmiausiai nudobtą žvėrį reikia pamirkyti užvirtame vandenyje, tada nukrapštyti visus dyglius ir plaukus. Krapštyti reikia tol, kol oda pasidaro balta ir švelni, o tada jau viskas priklauso nuo kulinaro gabumų ir vaizduotės. Visą kitą mėsą geriau išmesti, nes ji nėra labai tinkama maistui. 

8. Vieta, kur britų kariai patyrė šokiruojantį pralaimėjimą

Ankstyvais 1879 metais gerai ginkluota britų armija manė labai lengvai sutriuškinsianti basakoją vietinių zulų kariuomenę. Karo vadas Lordas Chelmsfordas tikėjosi pereisiantis per Kwazulu-Natal provinciją be jokių problemų. 

Tik jis visiškai nepagalvojo, kad zulu karo vadas ir karalius Cetshwayo irgi turi savo galingą taktiką. Suformavę buivolo ragų ir krutinės formos karių išsidėstymą, naudodami trumpas, bet galingas ietis, zulu kariai palaužė britus. Dienos pabaigoje net 1300 iš 1800 mūšyje dalyvavusių britų liko gulėti mūšio lauke negyvi. 

Mūšis dabar nuolat iš naujo suvaidinamas Isandwanos laukuose gyvosios istorijos entuziastų. 

9. SKA – tai ne muzikos stilius, tai teleskopas

SKA, tai muzikinis stilius, dar vadinamas regio ištakomis. Jis užsimezgė Jamaikoje. Tačiau šį kartą ne apie tai. 

SKA Pietų Afrikos respublikoje, tai milžiniškas teleskopas, pastatytas Karu pusdykumėje, kuri užima didelę dalį pietvakarių žemės. Tai viena atokiausių PAR vietų, kur vyrauja amžina tyla ir aplink labai mažai dirbtinio apšvietimo. Visgi šio teleskopo darbai dar tik planuojami.

Kvadratinio kilometro plote kuriama infrastruktūra, kuri galės rinkti visatos informaciją 10,000 kartų greičiau nei tai buvo daroma iki šiol. Visgi viskam pabaigti, čia dar reiks gero dešimtmečio. 

Tikimasi, kad šis tarptautinis projektas padės geriau suprasti, iš kur visata atsirado ir kur link ji keliauja. 

10. Galite pagurkšnoti gėrimo medžio viduje

123rf.com/Baobabas Limpopo provincijoje
123rf.com/Baobabas Limpopo provincijoje

Afrikos didžiausi ir seniausi medžiai baobabai aptinkami viename sausiausių PAR regionų – Limpopo provincijoje. 

Šio medžio minkštimas leidžia citrusines ir vyno rūgštis, kurios naudojamos, kaip kepinių ingredientas. Medžio sėklos gali būti pakepintos ir paverstos aliejumi, o baobabo vaisiai naudojami limonadui gaminti. Limpopo provincija pasižymi ypač gražiu šių medžių mišku, kuris auga šalia sienos su Zimbabve. 

Čia yra ir medis, kurį vietiniai vadina didžiausiu pasaulyje. 22 metrų aukščio ir 47 metrų diametro medis tuščiaviduris, todėl jo viduje įrengtas baras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius