-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 priežasčių, kodėl pasaulis būtų geresnis, jei jį valdytų japonai

Portalo bootsnall.com autorius Tristanas Cano netradiciškai pažvelgė į Japonijos kultūrą ir tautos bruožus. Jis sudėliojo 10 priežasčių, dėl kurių pasaulis tikrai būtų geresnis, jei jį valdytų japonai.
Jei pasaulį valdytų japonai...
Jei pasaulį valdytų japonai... / 123rf.com nuotr.

Vertinkite šį juoką rimtai arba ne, tačiau, peržvelgę dešimt punktų, tikrai susipažinsite su Japonijos gėrybėmis, būdo bruožais, kultūra ir įpročiais, kuriuos perimti nepakenktų ir visam likusiam pasauliui.

1. Punktualumas

Britai gerai atsimena 1934 metų gegužės 10 dieną. Tai buvo paskutinis kartas, kai britų traukinys atvyko į stotį laiku. Eustono traukinių stotyje tam net yra sukurtas memorialas.

sxc.hu nuotr./Greitasis traukinys ia Osakos
sxc.hu nuotr./Greitasis traukinys iš Osakos

Vis dėlto japonams tik pasakyti, kad jų traukiniai „atvyksta laiku“, neužtenka. Pagal traukinių tvarkaraščius, jūs ne tik galite pasitikrinti savo laikrodžius, tačiau yra žinoma, jog šveicarų laikrodžių gamintojai konsultavo Japonijos geležinkelio darbuotojus sudarant pirmąsias laikų lenteles.

Juokaujama, kad piko valandomis traukinių ir autobusų vairuotojai miestuose nepagailėtų pervažiuoti pėsčią senolę einančią per gatvę, kad tik būtų kitoje stotelėje laiku.

2. Sušis

Yra du žmonių tipai pasaulyje – tie kurie dievina sušį, ir tie tingūs mėsainių valgytojai, miestiečiai, kurie šio patiekalo nekenčia.

Mėgstate šį valgį ar ne, tačiau nėra abejonių, kad sušis pagamintas iš ryžių, žalios žuvies ir daržovių, turi labai mažai riebalų, šiame patiekale yra daug proteinų ir daugybė gerų maisto medžiagų tokių, kaip Omega-3 riebalų rūgštys. Kad ir ko sušis turi savyje, tačiau tai veikia – japonai vieni ilgiausiai žemėje gyvenančių žmonių.

3. „Manga“/Animacija

Paprastai tariant manga yra japonų komiksai, kurie dažnai perkeliami ir į animacinius filmus.

Vakaruose šiuos animacinius filmus daugelis nurašo tik vaikams ir neturintiems ką veikti televizoriaus spoksotojams. Tačiau pačioje Japonijoje manga yra labai mėgiama ir jaunų, ir senų, nes tai intelektuali japonų kultūros dalis.

123rf.com nuotr./Japonų animacija
123rf.com nuotr./Japonų animacija

Šios istorijos ne tik iliustracijų ir literatūros mišinys, tačiau dažnai jos nukelia mus į visiškai kitus pasaulius, žadina vaizduotę. Jei Waltas Disney'us būtų mangos gerbėjas, tai dabar Snieguolė tikriausiai pasimylėtų su visais septyniais nykštukais prieš išplėšdama jų širdis nusikalstamoje seksualinėje orgijoje.

4. Švara

Kiekvienas iš mūsų atsisėdęs traukinio ar lėktuvo sėdynėje yra radęs įtartinai lipnius kėdžių turėklus, blogai kvepiančius kėdžių uždangalus ar obuolio graužtukus, įbruktus tarp reklaminių žurnalų puslpių. To tikrai nepamatysite Japonijoje.

Matyti, kaip sukasi greitojo traukinio palydovė tvarkydamasi kelionės metu, tiesiog nepaprastas malonumas. Viskas aplinkui tiesiog steriliai švyti.

5. Japonų tualetai

Kelionė į Japoniją tikrai pakeis jūsų požiūrį į paprastą tualetą.

Gluminančiai pavadinti „Vakarietiško stiliaus“ tualetai turi tokius patogumus, kaip šildomos sėdynės (šaltiems žiemos vakarams), viduje įmontuota apsiplovimo įranga ir maloniai šilta čiurkšlė, nuplaunanti užpakalį. Tai gali skambėti ne taip jau ir maloniai, tačiau patikėkite manimi, kai kalbame apie pagrindinius gyvenimo malonumus, japoniškas tualetas gali suteikti dvigubai daugiau pasitenkinimo nei seksas ar kasdienis mėgavimasis šokoladu. Ir tai dar ne viskas...

Prabangūs tualetai turi tokius ypatumus, kaip automatinius klozeto dangčius su jutikliais, o kai kurie tualetai groja atpalaiduojančią muziką, kad visas procesas taptų dar malonesnis. Nežinau kaip jūs, tačiau aš tikrai norėčiau būti bandymų labaratorijoje, kai jie bandys dar naujesnius patogumus.

6. Tokijas

Kuriame dar pasaulio mieste per paprastą pėsčiųjų perėją kasdien pereina milijonas žmonių?

Kuris dar pasaulio miestas tokią pramogą kaip „rengtis Elviu Presliu ir vaikščioti miesto parke“ įtrauktų į mėgstamiausių sekmadienio pavakario veiklų sąrašą?

O kam indelį ledų?

sxc.hu nuotr./Tokijas naktį
sxc.hu nuotr./Tokijas naktį

Tokijas su visais savo priemiesčiais turi daugiau gyventojų nei visos portugalų ir graikų tautos. Net jei tai ir atrodo truputi keista, tačiau Tokijas galėtų pretenduoti į viso pasaulio sostinės vardą.

7. Bento maisto dėžutės

Bento – tai tradicinis, dėžutėje įpakuotas japonų maistas, dažniausiai susidedantis iš virtų ryžių, makaronų su žuvimi ar mėsa ir pasirinktų salotų.

Japonų darbo etika visą kitą pasaulį (išskyrus vokiečius) gali priversti raudonuoti iš gėdos, tačiau, kai ateina laikas pusvalandžio pietų pertraukai, tada tikrai niekas aplinkui nesėdi prie kompiuterių. O ir valgis čia visada tinkamas – niekada japonų pietų pertraukoje nepamatysite mikrobangų krosnelėje kaitinamų sumuštinių. Todėl kiekvieną dieną per pietus Japonijos miestų gyventojas pasineria į savo Bento dėžutę.

Dažnas iš mūsų  net nežinotų pusės valgių pavadinimų, pakuojamų į šias dėžutes, tačiau garantuotai viskas, kas patenka ant japono pietų stalo, bus sveika ir maistinga.

8. Religija

Prieš keliaudamas į Japoniją, šintoizmą įsivaizdavau kaip keistą japonų stalo žaidimą. Tačiau labai klydau.

Tai viena iš pagrindinių Japonijos religijų, kuri įtraukusi 120 mln. japonų. Apie patį pagonišką japonų tikėjimą būtų galima pasakoti labai daug, tačiau atvykėlius labiausiai žavi daugybė įspūdingų skulptūrų, sodų ir šventyklų. Be to šioje religijoje nėra jokių kaltinimų, šventų karų ar ritualinių žudymų. Ir šiaip, be jokių didelių įsipareigojimų jūs galite praktikuoti šią religiją kada tik norite.

9.Nuogumas

Atsižvelgiant į tai, kokia santūri ir mandagi yra japonų tauta, maudymasis viešose pirtyse nuogiems Japonijoje nėra įprastas dalykas.

123rf.com nuotr./Japonių aokis
123rf.com nuotr./Japonių šokis

Japonai užsitarnauja pagarbą laikydami nuogumą privačiu reikalu. Niekur šioje šalyje nepamatysite nudistų paplūdimių. Atvirkščiai būtų, jei pasaulį valdytų vokiečiai. Cituojant Hucką Finną, mes visi tikriausiai būtume „nuogi dieną ir naktį, visur kur tik leistų nuogiems pasirodyti uodai“.

10. Arbatpinigiai

Ar aš vienintelis galvojantis, kad pasaulis pakvaišo dėl arbatpinigių dalijimo į kairę ir dešinę? Viešėdamas JAV turi duoti barmenui dolerį kiekvieną kartą užsisakęs alaus, taksi vairuotojui 10 proc. nuo sumos už atvežimą, o padavėjai tikisi net 15 ar 20 proc. nuo pravalgytų pinigų. Net siaubingai atrodančių tualetų prižiūrėtojai tikisi pinigų.

Viskas atvirkščiai Japonijoje. Pasiūlyti japonui papildomai pinigų už atliktą paslaugą, prilygsta dantų išmušimui ir dar prišlapinimui ant jo namų kilimo. Atvykusiam į Japoniją užsieniečiui tai labai patinka.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius