-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 14 /22:30

29 dienos iki pasaulio futbolo čempionato – 29 įdomiausi faktai apie jo šeimininkę Braziliją

Iki vieno svarbiausių 2014 metų sporto pasaulio įvykio liko 29 dienos. Jau birželį visų futbolo aistruolių akys bus nukreiptos į Braziliją. Kviečiame su futbolo šventės šeimininke susipažinti geriau – 29 netikėčiausi faktai apie Braziliją.
Brazilija
Brazilija / „Scanpix“ nuotr.

1) Brazilijoje galima rasti net du Osamo Bin Ladeno teminius barus. Vienas iš jų įsikūręs San Paule, kitas – 25 km nuo Rio de Žaneiro.

2) Minėta valstybė gali pasigirti gražiausiu „TripAdvisor“ svetainės išrinktu paplūdimiu – Baia do Sancho.

3) Brazilų populiacija yra penkta pagal dydį pasaulyje. Valstybėje gyvena maždaug 201 milijonas žmonių. Brazilai sudaro 47 proc. visų Pietų Amerikos gyventojų.

4) Pasaulio futbolo čempionatą priimsiančios valstybės moto – „tvarka ir progresas“.

5) San Visentė, miestas netoli San Paulo, yra seniausias Brazilijos miestas. Tai – pirmasis miestas Amerikoje, kuriame apsigyveno portugalai. San Visentė įkurtas 1535 metais, tai yra futbolininko Robinho gimtinė.

6) Aukščiausia Brazilijos viršukalnė – Pico da Neblina, kalnas ištysęs iki 2 994 metrų virš jūros lygio. Kalnas atrastas 12 metų po to, kai pasaulis sužinojo apie Everestą – 1965 m.

7) Brazilijos forma žiūrint iš viršaus primena lėktuvą.

8) Valstybės sostinė – tuo pačiu pavadinimu – Brazilija. Miestas pastatytas palyginti greitai, per 41 mėn. – nuo 1956 iki 1960. Iki to 197 metus Brazilijos sostinė buvo buvo Rio de Žaneiras.

9) Oscaras Niemeyeras, vyr. Brazilijos miesto viešųjų pastatų architektas, suprojektavęs daugiau nei 500 objektų. Daugiausia jų galima rasti būtent Brazilijoje. Vienas iš žymiausių architekto darbų – Brazilijos katedra. Joje stovi šešiolika 90 tonų sveriančių kolonų ir maždaug 20 metrų aukščio varpinė. Į vidų patenkama per požeminį tunelį, o viduje ant plieninių kabelių kabo trys angelai.

„Scanpix“ nuotr./Brazilijos katedra
„Scanpix“ nuotr./Brazilijos katedra

10) Į Braziliją po Antrojo pasaulinio karo atvyko nemažai nacių, tarp jų ir Josefas Mengele („Mirties Angelas“), pagarsėjęs žiauriais eksperimentais su dvyniais ir susižavėjimu jais.

11) 150 metų Brazilija buvo didžiausia kavos eksportuotoja pasaulyje – jos produkcija užimdavo 80 proc. pasaulio kavos eksporto. Tačiau dabar Brazilija pagal kavos eksportą užima tik trečią vietą.

12) Pastaraisiais metais turistai itin pamėgo ekskursiją po lūšnynus. Vienas populiariausių – Santa Maria, esantis Rio de Žaneire. Spalvotais namas pagarsėjusius kvartalus lankė ir tokios įžymybės kaip Michaelas Jacksonas, Madonna ir Beyonce.

„Scanpix“ nuotr./Santa Maria prie Rio de Žaneiro
„Scanpix“ nuotr./Santa Maria prie Rio de Žaneiro

13) San Paulas – miestas, kuris garsėja itin didelėmis spūstimis. Anot agentūros „Companhia de Engenharia de Trafego“, 2013-ųjų metų lapkričio 15 dieną buvo užfiksuota 309 km ilgio automobilių spųstis.

14) Amazonė yra vandeningiausia pasaulio upė. Per sekundę Amazonė į Atlanto vandenyną išleidžia daugiau nei 2 090 kubinių metų vandens. Įdomu, kad giliausią pasaulio ežerą Baikalą Amazonė galėtų užpildyti mažiau nei per 4 metus.

15) Populiariausia braziliška pavardė – Silva.

16) Kristaus Atpirkėjo statula, esanti Rio de Žaneire, sveria 635 tonas, o jos aukštis siekia 38 metrus. 2007 metais ji buvo pripažinta vienu iš septynių naujųjų pasaulio stebuklų.

„Scanpix“ nuotr./Kristaus Atpirkėjo statula
„Scanpix“ nuotr./Kristaus Atpirkėjo statula

17) Brazilijoje yra daugiau nei 4000 oro uostų.

18) Remiantis 2007 metų duomenimis, Brazilijoje gyvena 70 ryšio su išoriniu pasauliu neturinčių genčių.

19) Brazilijoje yra 17 UNESCO pasaulio paveldo objektų. Vienas iš jų – Iguasu nacionalinis parkas. Tai vieno įspūdingiausių pasaulyje – 1,7 km pločio krioklio – namai. Jame taip pat galima pamatyti ne vieną nykstančių gyvūnų rūšių atstovą.

„Scanpix“ nuotr./Iguasu nacionalinis parkas
„Scanpix“ nuotr./Iguasu nacionalinis parkas

20) 1,5-2,5 mln. Brazilų yra japonų kilmės.

21) Kasmet Braziliją aplanko maždaug po 6 mln. turistų.

22) Vidury Amazonės atogražų miškų yra įsikūręs miestas pavadinimu Manausas. Jame gyvena daugiau nei 2 mln. žmonių. Būtent šiame mieste birželio 14 dieną pasaulio futbolo čempionato pirmąsias rungtyne žais Anglijos futbolo rinktinė.

23) Didžiausias pasaulyje šiukšlių sąvartynas po atviru dangumi buvo rastas Brazlijos mieste Duke de kašiase. Jis uždarytas 2012 metais.

24) Brazilija – valstybė, galinti pasigirti viena didžiausių biologinių įvairovių pasaulyje. Šalyje galima rasti daugiau nei 4 milijonų skirtingų augalų ir gyvūnų rūšių.

25) Rio de Žaneiras 2012 metais įtrauktas į Pasaulio paveldo sąrašą.

26) 82 proc. gyventojų protėviai Salvadoro mieste atsidūrė vergovės laikais, todėl jis dažnai vadinamas "didžiausiu Afrikos miestu už Afrikos ribų".

27) Henry Fordas išleido didžiulius pinigus stengdamasis sukurti kaučiuko plantacijas ir fabrikus vidury Amazonės džiunglių. Miestas augo ant Tapažosos upės krantų. Vis dėlto H.Fordo svajonė sudužo ir dabar jo kūrinį galima pavadinti tik pramoninio miesto vaiduokliu. Patekti į jį nėra lengva, tačiau įdėti pastangų tikrai verta.

28) Brazilija gali pasigirti vienu įspūdingiausiu pasaulyje paplūdimiu – net keturis kilometrus palei vandenyną nusitęsusi Kopakabana. Vienas gražiausių pasaulio kampelių traukia ne tik paprastus turistus. Naujųjų metų ar kitų švenčių čia atvykdavo paminėti ir tokios įžymybės kaip Rolling Stones, Lenny Kravitzas, Macy Gray ar Snoop Doggy Dogas.

„Scanpix“ nuotr./Kopakabanos paplūdimys
„Scanpix“ nuotr./Kopakabanos paplūdimys

29) Ilha de Queimada Grand – Gyvačių sala. Netoli Brazilijos krantų yra sala, kuri visiškai nepaliesta žmonių. Tam yra labai svari priežastis, mokslininkai paskaičiavo, kad viename minėtos salos kvadratiniame metre gyvena nuo vienos iki penkių gyvačių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius