Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 keisčiausios ir įdomiausios Kalėdų šventimo tradicijos pasaulyje

Lietuviai turi daugybę prietarų, tradicijų ir burtų Kūčių vakarui. Įdomu pasižvalgyti po krikščionišką pasaulį, kokių dar keistenybių žmonės turi paruošę Kalėdų šventėms.
Krampusas Austrijoje
Krampusas Austrijoje / 123rf.com nuotr.

Venesuela – su riedučiais į bažnyčią

Sostinėje Karakase kaip ir daugelyje pasaulio vietų katalikai nuo gruodžio 16 d. iki 24 d. vaikšto į bažnyčią. Ir nieko čia nebūtų keisto, jei ne vienas faktas – į bažnyčią čia daugelis keliauja riedučiais. Iki aštuntos valandos ryto gatvės užtveriamos nuo automobilių eismo, o vaikai naktį prieš tai prisiriša virvelę sau prie piršto ir eidami miegoti išmeta kita virvelės galą per langą. Ryte didelė riedutininkų kompanija „čiuoždama“ į mišias trūkteli visas virveles kabančias prie langų.

Ukraina – voratinkliai ant Kalėdų eglutės

sxc.hu nuotr./Kalėdų eglutė Ukrainoje

sxc.hu nuotr./Kalėdų eglutė Ukrainoje

Voratinklis tikrai keistas dalykas, kurį pirmiausiai siejame ne su Kalėdomis. Visgi Ukrainoje tarp visų tradicinių eglutės papuošimų yra ne toks tradiciškas – būtent netikras voras ir voratinklis. Ukrainiečiai tiki, kad eglutėje paslėptas voratinklis ir voras atneš laimę tam, kuris jį suras. Mat šios tautos liaudies pasaka porina, kad nelaiminga, neturtinga mama kadaise niekaip negalėjo nupirkti dekoracijų šeimos Kalėdų eglutei. Tačiau vieną Kalėdų rytą atsikėlusi ji pamatė, kad voras savo tinklu gražiai išpuošė eglutę ir taip padarė šventes laimingas. 

Japonija – greiti užkandžiai Kalėdoms

Rezervuoti vietą KFC restorane Japonijoje reikia gerokai prieš šventes. Tie, kas svečiuojasi Japonijoje ilgesnį laiką, žino, kad užsisakyti kepto viščiuko iš greito maisto restorano reikia daug anksčiau, nei ateina Kalėdos.

sxc.hu nuotr./Populiariausias Kalėdų valgis Japonijoje
sxc.hu nuotr./Populiariausias Kalėdų valgis Japonijoje

Kitaip nei daugelyje pasaulio tautų mėgstamas tradicinis kumpis ar kalakutas, japonams per Kalėdas skaniausias kepintas viščiukas. Net jei mažiau nei vienas procentas japonų yra krikščionys, vis dėlto dėl puikios vadybos ir galingos reklaminės kampanijos KFC restoranas sugebėjo įtikinti japonus Kalėdoms valgyti skrudintą vištieną. Viskas pagardinama skaniu kalėdiniu pyragu.

sxc.hu nuotr./Kalėdų ragana Italijoje
sxc.hu nuotr./Kalėdų ragana Italijoje

Italija: vietoje Kalėdų Senelio – Kalėdų Ragana

Ir Italijoje vaikai užmiega tikėdamiesi iš stebuklingo personažo gauti dovanų, tačiau jie laukia tikrai ne Kalėdų Senelio.

Italų folklore sena ragana išdalina dovanas ir saldainius vaikams Trijų Karalių vakarą. Kalėdų Senelio konkurentė „La Befana“ dažniausiai vaizduojama kaip senolė jojanti ant šluotos, užsidengusi apsiaustu ir patenka pas vaikus per kaminą. Panašiai kaip tikram Seneliui paliekama sausainių ir pieno, taip ir Befanai šeima palieka vyno ir maisto.

Norvegija. Paslėpkim šluotas nuo raganų!

Tad jei jau pradėjome tradicijas su raganomis... Čia viena priešinga itališkajai tradicijai. Norvegijoje tikima, kad Kalėdų vakarą reikia visuose namuose suslėpti šluotas. Anot padavimų, tą naktį iš kapų pakyla raganos ir kitos blogosios dvasios. Tad jei nebus suslėptos šluotos raganos sukils į dangų ir sukels chaosą Žemėje. Verčiau jau nerizikuoti ir suslėpti šluotas, ar ne?

Niujorke – Kalėdų Senelių konferencija

Jei yra priežastis švęsti, tai atsiras ir progų įvairiems netikėčiausiems susitikimams. Vienas iš netikėtesnių – Kalėdų Senelių susirinkimas Niujorke, JAV. Minėdami šventes tūkstančiai niujorkiečių išeina į gatves apsirengę nuo galvos iki kojų raudonais Kalėdų Senelio kostiumais. Tad visame mieste pasklinda tūkstančiai gerą nuotaiką skleidžiančių Kalėdų personažų.

Meksika – ridikėlių skulptūrėlių fiesta

Gruodžio 23-24 dienomis Meksikos miesto Oachakos gatves užtvindo skulptūrėlės, pagamintos iš... ridikų. Nacionalinės temos, užkariautojai, šokėjai, istoriniai ir mitologiniai įvykiai iš ridikų išskaptuojamos Meksikos artistų figūros prisijungia prie spalvingo švenčių minėjimo. Ridikų festivalis vienas iš tų festivalių, kuriame susitinka šokis, maistas ir gražiai išdrožinėti ridikai.

Italija, Ispanija, Portugalija – kakojantis piemuo prakartėlėje

sxc.hu nuotr./Betliejaus personažai Italijoje ir kitose Pietų Europos valstybėse
sxc.hu nuotr./Betliejaus personažai Italijoje ir kitose Pietų Europos valstybėse

Dalyje Ispanijos, Portugalijoje ir Italijoje yra labai gaji tradicija konstruoti įvairiausio tipo Betliejaus prakartėles. Tačiau kartu su Marija, Juozapu ir kūdikėliu Jėzumi prakartėlėje čia vaizduojamas ir kampe kakojantis piemuo. Šis personažas tradiciškai yra besituštinantis vyras, nusmaukęs kelnes iki kelių. Jis dažniausiai patalpinamas tamsiausiam prakartėlės kampe, tikriausiai dėl to, kad jam reikia privatumo. Kakojantis piemuo visur šmėžuoja jau kelis šimtus metų, tačiau pastaraisiais metais jį pakeičia pasaulinių įžymybių, politikų ir Kalėdų Senelio statulėlės, atliekančios tą patį reikalą.

Austrija. Velniai gatvėse.

Jei galvojote, kad būti Kalėdų Senelio ignoruojamųjų sąraše yra baisiausias Kalėdų dalykas, tai tikrai negirdėjote apie Krampus naktį. Krampusas yra blogasis Kalėdų Senelio dvynys, kuris muša ir baudžia negerai besielgusius vaikus. Taigi gruodžio 6 dieną vyrai apsirengia baisiausius, į velnio panašius, kostiumus ir bėgdami gatvėje muša visus lazdomis bei rykštėmis. Krampuso legenda kilusi iš germaninės Alpių dalies ir išplitusi Vengrijoje, Bavarijoje, Slovėnijoje ir ypač populiari Austrijoje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius