Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingos pasaulio vietos, kurių negalime aplankyti

Ne visos įdomios pasaulio vietos yra atviros ir svetingos lankytojams. Dažniausiai turistų patekimą į jas riboja sudėtinga šalies politinė situacija bei kariniai konfliktai.
Birmoje dėl nesutarimų tarp Rakhines budistų ir Rohingya musulmonų bendruomenių įsiplieskęs konfliktas
Birmoje dėl nesutarimų tarp Rakhines budistų ir Rohingya musulmonų bendruomenių įsiplieskęs konfliktas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sirija

Pagal paskutinius pranešimus, senovės palikimas Sirijoje yra dideliame pavojuje. Dėl nuolatinių mūšių tarp sukilėlių ir šalies kariuomenės, kenčia pastatai, kurie turėtų būti ypatingai saugomi. Pavyzdžiui, rugsėjo pabaigoje nuo ugnies nukentėjo Aleppo senasis turgus – didžiausias pasaulio turgus po stogu, kuris yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio Paveldo sąrašą.

AFP/Scanpix nuotr./Allepo turgaus prekyvietės aiuo metu uždarytos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Allepo turgaus prekyvietės šiuo metu uždarytos

Dėl dabartinės situacijos Sirijoje, turistams siūloma nevykti į šią šalį. Vis mažiau turistų gali apsilankyti ir Damaske – viename iš seniausiai apgyvendintų pasaulio miestų, Palmyroje – senovės dykumų mieste bei Crac des Chevallers – bene geriausiai išsaugotoje kryžiuočių pilyje.

AFP/Scanpix nuotr./Rugsejo pabaigoje vykę sprogimai Damaske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rugsejo pabaigoje vykę sprogimai Damaske

Iranas

Keliauninkams siūloma aplenkti Iraną, dėl ko neaplankytas liks UNESCO Pasaulio Paveldo sąraše esantis Pasargadai – senovės Persijos miestas, pirmoji Persijos ir Achemenidų imperijos sostinė. Ypatingiausia miesto vieta – Kyro Didžiojo, Persijos karaliaus ir imperijos įkūrėjo, kapas.

Trečias pagal dydį Irano miestas Isfahanas gausus įspūdingų mečečių, rūmų bei tiltų. Čia esantis Naghshe-e-Jahan skveras – viena didžiausių pasaulio aikščių.

AFP/Scanpix nuotr./Iranas. Protestai Teherane spalio pradzioje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iranas. Protestai Teherane spalio pradzioje

Libija

Dėl besitęsiančių neramumų po pilietinio karo Libijoje, keliauninkams siūloma aplenkti ir šią šalį. O ji, turistams turi ką pasiūlyti. Libijos sostinėje Tripolije yra ypatingą atmosferą išlaikęs senovinis miesto kvartalas bei Raudonosios pilies muziejus. Jame įvairūs eksponatai pasakoja apie ilgą ir turtingą 5000 metų Libijos istoriją.

Reuters/Scanpix nuotr./Libijoje vykusi nusiginklavimo akcija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libijoje vykusi nusiginklavimo akcija

Libijoje yra 5 į UNESCO Pasaulio Paveldo sąrašą įtraukti objektai: Leptis Magna archeologinė teritorija, Gadamo senamiestis, Tadrart Acacus uolų piešiniai, Cyrene ir Sabratha senovės miestų griuvėsiai.

Reuters/Scanpix nuotr./Leptis Maga Libijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leptis Maga Libijoje

Rugsėjo pabaigoje  Libijoje vyko nusiginklavimo akcija. Šimtai Libijos gyventojų į specialius sostinėje bei Benghazi mieste įkurtus postus atnešė savo ginklus. Taigi, atrodo, situacija šalyje po truputį keičiasi ir keliauninkai greitai vėl galės aplankyti žymiąsias Libijos vietas.

Reuters/Scanpix nuotr./Libijoje vykusi nusiginklavimo akcija. Vaikui už atneatą ginklą įteikiama gėlė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Libijoje vykusi nusiginklavimo akcija. Vaikui už atneštą ginklą įteikiama gėlė

Somalis

Somalis niekad negarsėjo kaip svetinga šalis keliauninkams. Pavojų čia nuolat kelia konfliktai bei nusikalstamumas. Tačiau šalies valdžia tikisi, kad Somalio paplūdimiai bei nacionaliniai parkai kada nors visgi pritrauks nuotykių ieškančių turistų.

AFP/Scanpix nuotr./Somalio kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Somalio kariai

Jemenas

Sumanusieji nukeliauti į Jemeną bus bauginami istorijomis apie terorizmo išpuolius ir įkaitų pagrobimus. Dėl to turistų skaičius Jemene nedidelis. Tačiau išdrįsę apsilankyti šioje šalyje, turės ką veikti. Sana – viena aukščiausiai pasaulyje esančių sostinių, įsikūrusi 2286 metrų aukštyje ir, žinoma, įtraukta į UNESCO Pasaulio Paveldo sąrašą. Žavi miesto architektūra – daugiaaukščiai pastatai, dekuruoti įvairių geometrinių figūrų raštais, sužavės net ir daug ko mačiusius.

Gerry ir Bonni nuotr./Sokotros salos unikalus medis
Gerry ir Bonni nuotr./Sokotros salos unikalus medis

Dar viena šalies Pasaulio  Paveldo vietų – Sokotros archipelagas, sudarytas iš 4 salų, nuo Arabijos pusiasalio nutolusių beveik 400 kilometrų. Tai viena labiausiai izoliuotų žemių pasaulyje, todėl augmenija čia ypatingai unikali.

Reuters/Scanpix nuotr./Jemene vykstantys protestai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jemene vykstantys protestai

Šventosios Katerinos vienuolynas, Egiptas

Dėl didelio nusikalstamumo apylinkėse, keliauninkams patariama nevykti į Sinajaus pusiasalį, kuriame ir yra Šventosios Katerinos vienuolynas – vienas seniausių vis dar veikiančių krikščioniškų vienuolynų pasaulyje.

Reuters/Scanpix nuotr./Rafah miestas, Sinajus, Egiptas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rafah miestas, Sinajus, Egiptas

Preah Vihear šventykla, Kambodža

Tailandui bei Kambodžai besiginčijant, kuriai iš jų visgi priklauso ši hinduistinė šventykla, nesutarimai įsiplieskė ir tarp šalių kariuomenių. Šitai užkertą kelią keliauninkams, norintiems aplankyti šią 9a. ant stačios uolos pastatytą šventyklą.

AFP/Scanpix nuotr./Kambodžos policijos pareigūnai prie Preah Vihear
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kambodžos policijos pareigūnai prie Preah Vihear

Pietų Tailandas

Patani, Yala, Narathiwat bei Songkhal provincijos Tailande, netoli Malaizijos sienos garsėja teroristiniais išpuoliais, dėl kurių turistams patariame ten nesilankyti. Dėl to neaplankytos liks įspūdingos budistinės šventyklos bei paplūdimiai.

AFP/Scanpix nuotr./Neramumai Tailande, Pattani provincijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Tailande, Pattani provincijoje

Džamu ir Kašmyras

Nepatariam keliauti atokesnėse Džamu ir Kašmyro teritorijose (išskyrus Ladaką) bei Srinagaro ir Impalo miestuose. Kašmyro slėnis, įsispraudęs tarp Karakoramo bei Pir Panjalo kalnų grandinių, dar Mughalo imperatoriaus Jahangiro buvo pavadintas rojumi žemėje. Populiariausios vietos apylinkėse – Gulmarg slidinėjimo kurortas, Dalo ežeras, Pahalgamas bei Amarnato šventykla.

AFP/Scanpix nuotr./Kalnų keliai Kaamyre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kalnų keliai Kašmyre

Malis

Dėl terorizmo išpuolių bei įkaitų grobimo, keliauninkams patariamą į Malį nevykti. Šiaurinį Malį dabar valdo radikalūs islamistai, dėl to didelei daliai šalies senovinių vietų, pavyzdžiui, Timbuktu, kyla grėsmė.

Reuters/Scanpix nuotr./Malis, Timbuktu, tradicinis statinys ia purvo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Malis, Timbuktu, tradicinis statinys iš purvo

Afganistanas

Norintys ramių, patogių ir prabangių kelionių, greičiausiai nesirinks ir Afganistano. Tačiau čia gausu įdomių lankytinų vietų, pavyzdžiui, Bamlijano slėnis bei archeologinės Jamo liekanos.

AFP/Scanpix nuotr./Afganistanas, spalio rytas Kabule
AFP/„Scanpix“ nuotr./Afganistanas, spalio rytas Kabule

Andohahelos Nacionalinis parkas, Madagaskaras

Kadangi Andohahelo Nacionaliniame parke vis nerimsta nusikalstamumas, turistams siūloma į jį kol kas nevykti. O tai labai apmaudu, nes šiame parke gyvena net 12 rūšių lemūrai, 129 paukščių rūšys ir auga daug retų augalų.

Mindanao, Filipinai

Nesutarimai tarp sukilėlių ir šalies kariuomenės atgraso keliauninkus nuo Mindao salos Filipinuose. Dėl to negalima užkopti į aukščiausią Filipinų kalną, pasimaudyti salos paplūdimiuose bei pasinėrus aplankyti įdomių povandeninių vietų.

Rakhinė, Birma

Dėl pilietinių neramumų, turistams siūloma vengti kelionių į Rakhinę – labiausiai į rytus nutolusį Birmos regioną. Tačiau būtent ten yra vienos iš įdomesnių šalies vietų – Mrauk U griuvėsiai bei Ngapali paplūdimio kurortas.

Danakil dykuma, Etiopija

Ši dykuma traukia keliauninkus dėl neįprasto kraštovaizdžio. Danakil Depresija – dykumoje esanti dauba yra 100 metrų žemiau jūros lygio. Šioje dykumoje galima rasti visko: vulkanų, nuodingų dujų bei ugningų sieros ežerų. Dėl gamtos sąlygų neretai dykuma vadinama žiauriausia vieta Žemėje.

AFP/Scanpix nuotr./Danakil dykuma
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danakil dykuma

Pietų Osetija/Abchazija, Gruzija

Dėl politinių ir pilietinių neramumų, į Pietų Osetija/Abkhaziją patekti šiuo metu nėra lengva. Tačiau patekus akis pamalonins unikalus gamtovaizdis, snieguotos kalnų viršūnės, žali miškai ir slėniai bei įvairi gyvūnija.

AFP/Scanpix nuotr./Abkhazija/Pietų Osetija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Abkhazija/Pietų Osetija

Hoggar Kalnai, Alžyras

Dėl terorizmo išpuolių pavojaus, nepasiekiami lieka ir Hoggar kalnai Alžyre. Patys kalnai atrodo išties nepakartojamai, o jų olose rasta piešinių, kuriems yra 30-40 tūkst. metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius