Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įžymybių knibždėlynas Maljorkoje: nuo Chopino iki Catherinos Zeta-Jones

Maljorkos sala – 3,640.11 kvadratinių kilometrų lopinėlis Viduržemio jūroje, kuris dėl veik tobulo klimato, kas sekundę fotografuoti verčiančios gamtos ir miestelių grožio tapo itin populiaria atostogų vieta ne tik tarp įprastai žioplinėjančių turistų, bet ir tarp pasaulinių įžymybių. Žvaigždžių medžiotojai turėtų suklusti: garsių žmonių Maljorkoje tiek, kad jų nesusitikti tiesiog neįmanoma!
Viešbutis „Bon Sol“, kurį itin mėgo aktorius Errolas Flynnas.
Viešbutis „Bon Sol“, kurį itin mėgo aktorius Errolas Flynnas. / „Scanpix“ nuotr.

Menininkų svajonė

Mielas drauge,

Aš Palmoje, tarp palmių, kedrų, alavijų, apelsinmedžių, figų ir granatų (...). Dangus čia – žalsvai melsvas, jūra – mėlyna, kalnai – smaragdiniai, o oras? Oras toks pat mėlynas, kaip ir dangus. Saulė šviečia visada, o vietiniai gyventojai apsirengę taip, lyg būtų vasara.

Naktimis girdžiu žmones dainuojant ir grojant gitaromis. Visi namai čia – su didžiuliai balkonais, apraizgytais vynuogėmis... Viskas čia primena Afriką...

Tai – ištrauka iš Chopino laiško draugui Julianui Fonatai, parašyto 1838-aisiais. Tais metais Maljorkoje, Valdemosoje, Chopinas su rašytoja George Sand praleido visą žiemą. Būtent Maljorkoje prasidėjo kompozitoriaus ir rašytojos romanas. G.Sand tas laikas pasirodė toks ypatingas, kad ji net parašė knygą pavadinimu „Žiema Maljorkoje“.

Nuo tada, o gal ir nuo dar seniau, Maljorka tapo įžymybių slėptuve ir itin trokštama pasilinksminimų bei pasiplaukiojimų žvilgančioje jūroje vieta. Garsūs menininkai, šou verslo atstovai bei karališkosios šeimos salą renkasi atostogoms, o kartais – net visam gyvenimui. 

Antrieji žvaigždžių namai

Maljorka, kaip atostogų vieta, ėmė populiarėti tik apie 1950-uosius. Manoma, kad turizmą saloje paskatino faktas, jog čia atostogauti itin mėgo garsenybės. Juk taip norisi pasideginti pliaže, kuriame galbūt gulėjo princesė Diana ar Annie Lennox.

Scanpix nuotr./Ispanijos princesė Letizia Maljorkoje  dažnai sutinkamas asmuo.
„Scanpix“ nuotr./Ispanijos princesė Letizia Maljorkoje dažnai sutinkamas asmuo.

Čia kūrė siurrealistas Joanas Miro, o anglų rašytojas Robertas Graves praleido paskutinius savo gyvenimo metus.

5-ajame dešimtmetyje salos pažiba tapo Holivudo aktorius Errolas Flynnas. 1954-aisiais, kai pirmąkart atvyko į salą, Flynnas apsistojo Illetes vietovėje, viešbutyje „Bon Sol“. Beje, dabar Iletes – prabangių viešbučių pilna pakrantė, itin mėgstama turtuolių, o tuo metu, kai lankėsi Flynnas, ten buvo vos du pastatai – turtingų amerikiečių šeimai priklausiusi vila ir minėtas viešbutis „Bon Sol“. Saloje iki šiol mėgstama prisiminti, kaip garsus aktorius bandė merginti vieną viešbučio darbuotoją Barbarą, o ši jį be gailesčio atstūmė. Vėliau aktorius saloje įsigijo nuosavą vilą, kur nuolat atvykdavo poilsiauti.
Flynnas buvo pamišęs dėl buriavimo.

Jo palikimas – dabar prie Monte Karlo krantų plūduriuojanti prabangi jachta, vardu Zaca. Laivelis buvo itin garsus, kai Flynnas dar buvo gyvas. 1990-aisiais Zacą atrado apleistą, plūduriuojančią prie Pietų Prancūzijos. Šiuo metu ji restauruota ir prabangumu nenusileidžia šiuolaikiniams turtuolių žaisliukams. Kaip dabar atrodo Zaca, galite pamatyti čia:

www.superyachts.com/sail-yacht-4098/zaca.htm

Agathos Christie ir Winstono Churchillio viešnagės

Maljorką itin mėgo detektyvų karalienė Agatha Christie. Ji buvo viena pirmųjų viešbučio „Illa D`Or“ lankytojų Puerto Polensoje. 1936-aisiais A.Christie išleido romaną, pavadintą „Problems at Pollensa Bay“, kur vaizduojamas ir „Illa D`Or“ prototipas – viešbutis „Pino D`Oro“. Dabar A.Christie – Polensos vietovės „veidas“, itin efektyviai pritraukiantis britiškąją publiką. Be Polensos, rašytoja mėgo lankytis įspūdingais paplūdimiais garsėjančiame Formentore.

Scanpix nuotr./Gerhardas Schroederis su žmona Doris atostogų Maljorkoje metu.
„Scanpix“ nuotr./Gerhardas Schroederis su žmona Doris atostogų Maljorkoje metu.

Pastarąją vietelę itin mėgo ir seras Winstonas Churchillis, kuris buvo reguliarus 5 žvaigždučių viešbučio „Hotel Formentor“ klientas. Formentoro pakrantėse W.Churchillis skirdavo daug laiko savo hobiui – tapymui. Beje, viešbutis „Hotel Formentor“ – itin populiarus tarp įžymybių. Ten buvo apsistojęs Charlie Chaplinas, Velso princesė Diana, aktorius Douglasas Fairbanksas, politikas Gerhardas Schroederis su žmona ir dar daug kitų garsių žmonių.

Claudios Schiffer buveinė

Scanpix nuotr./Claudia Schiffer saloje avenčia savo 31  ąjį gimtadienį.
„Scanpix“ nuotr./Claudia Schiffer saloje švenčia savo 31-ąjį gimtadienį.

Iš šiuolaikinių įžymybių nuolatinė Maljorkos lankytoja – supermanekenė Claudia Schiffer. Jaunystėje ji dažnai atostogaudavo tėvų viloje Puerto Andratx. Pasaulyje plačiai žinoma istorija, kad Claudia buvo atrasta Vokietijos miesto Diuseldorfo diskotekoje 1987-aisiais. Maljorkoje sklando šiek tiek kitokia istorija: dar prieš didįjį manekenės debiutą maljorkietis fotografas Pedro Collas ją pastebėjo vietiniame Puerto Andratx bare ir įtikino tada dar šešiolikmetę merginą jam pozuoti.

C.Schiffer Maljorkoje turėjo nemažai nekilnojamojo turto, kurį vėliau pardavė, tačiau lankytis saloje nenustojo – ji itin dažnai atostogauja savo tėvų viloje, kur mėgsta žaisti golfą.

Šiuo metu supermodelis vėl lankosi Maljorkoje. Prieš keletą dienų ji čia atvyko su vyru režisieriumi Matthew Vaughn ir trimis vaikais – Casparu, Clementine ir Cosima. Kaskart, kai saloje vieši ši garsenybė, vietiniams žurnalistams prasideda tikras darbymetis – fotografuojamas kiekvienas garsios manekenės žingsnis. Kaip Claudia leidžia dienas Maljorkoje, galite pamatyti čia:

www.hellomagazine.com/celebrities/gallery/201108245988/claudia-schiffer-matthew-vaughn-holiday-majorca/1/

Kartu su C.Schiffer saloje ne kartą lankėsi ir kitas supermodelis Elle Macpherson.

Saldžioji Maljorkos porelė

Michaelas Douglasas ir Catherina Zeta-Jones – turbūt paparacų geidžiamiausias Maljorkoje atostogaujantis žvaigždžių duetas.

Scanpix nuotr./Itin įsimylėję Michaelas Douglasas ir Catherina Zeta-Jones per atostogas Maljorkoje 2001  aisiais.
„Scanpix“ nuotr./Itin įsimylėję Michaelas Douglasas ir Catherina Zeta-Jones per atostogas Maljorkoje 2001 – aisiais.

Douglasas salą pamėgo dar prieš keletą dešimtmečių. Čia jis lankydavosi su savo buvusia žmona Diandra. Porai netgi priklausė itin brangus dvaras, kurio savininkas kadaise buvo austrų erchercogas Ludwigas Salvatoras.

Scanpix nuotr./Teniso žvaigždė Borisas Beckeris.
„Scanpix“ nuotr./Teniso žvaigždė Borisas Beckeris.

Niekas taip netraukia įžymybių kaip kitos įžymybės. Saloje laiką leidžiančius Michaelą Douglasą ir jo žmoną Catheriną Maljorkoje jų namuose lankė tokios garsenybės kaip režisierius Woody Allenas, aktoriai Jackas Nicholsonas bei Danis de Vito.

Ir, žinoma, tai dar ne viskas. Maljorkoje vis dar gyvena pirmoji Johno Lennono žmona Cynthia Lennon, čia nuolat lankosi muzikos žvaigždė Annie Lennox, teniso genijus Borisas Beckeris. Ką jau kalbėti apie Ispanijos karališkąją šeimą, kuriuos galima susitikti tradicinėse salos regatose.

Net sunku patikėti, kiek įžymybių knibžda už Lietuvą perpus mažesniame Žemės lopinėlyje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius