Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 15 /21:59

Klaipėdiečio odisėja senoviniu dviračiu: 7 000 kilometrų aplink Didžiąją Britaniją

„Aš be dviračio jau niekada negalėsiu gyventi“, – juokiasi klaipėdietis Remigijus Balandis, savo ir taip turtingą keliautojo biografiją netrukus papildysiantis nauju įrašu. Šio penktadienio rytą vaikinas prie Londono Tauerio tilto pradėjo 100 dienų truksiančią kelionę aplink Didžiąją Britaniją.
R.Balandis tikisi, kad ilgoje kelionėje 200 svarų sterlingų (apie 800 Lt) kainavęs retro dviratis ištikimai jam tarnaus
R.Balandis tikisi, kad ilgoje kelionėje 200 svarų sterlingų (apie 800 Lt) kainavęs retro dviratis ištikimai jam tarnaus / T.Umaro/BFL nuotr.

R.Balandis porą metų studijavo Londone, o pastaruoju metu vis blaškosi tarp Lietuvos ir Didžiosios Britanijos. „Man jau ir pačiam sunku sau atsakyti, kur aš gyvenu – būna, kad kelis mėnesius praleidžiu Klaipėdoje, paskui – Londone“, – pasakojo R.Balandis, pragyvenimui prisiduriantis iš prekybos internete.

Du kartus aplink Lietuvą dviračiu apvažiavęs 23-ejų vaikinas, nusprendė sau mesti dar vieną iššūkį – apminti Didžiąją Britaniją. Tik šį kartą jis keliaus ne moderniu, keliolika pavarų turinčiu dviračiu, o senovine dvirate transporto priemone.

Dviratis – tik su viena pavara

Ruošdamasis šiai kelionei, R.Balandis kruopščiai dėjo centą prie cento. Kad išlaidos būtų dar mažesnės ir nereikėtų mokėti už būstą, kurį laiką gyveno palapinėje. Trūkstamą pinigų sumą paaukojo jo svajone patikėję žmonės.

Prieš kelis mėnesius vaikinas Kembridže pagaliau įsigijo išsvajotą dviratį. „Jis pagamintas pagal 1930-ųjų modelį. Gal jam ir nėra 80 metų, tačiau jis toks pat primityvus, turintis tik vieną pavarą. Ieškojau tokio du mėnesius ir pagaliau jis mano“, – džiaugėsi Remigijus.

Jis tikisi, kad ilgoje kelionėje 200 svarų sterlingų (apie 800 Lt) kainavęs dviratis ištikimai jam tarnaus. „Kuo mažiau detalių, tuo jis paprastesnis. Tuo mažiau lūš ir bus patikimesnis ilgoje kelionėje“, – įsitikinęs vaikinas.

Kelionei R.Balandį įkvėpė perskaityta knyga, kurioje vienas britas dalijasi savo mynimo aplink Didžiąją Britaniją patirtimi. Savąją odisėją jis pradėjo nuo vieno Temzės kranto, o finišavo kitame upės krante.

Keliautojo poreikiai maži

Į kelionę lietuvis išsiruošė vienas. „Taip gal net ir geriau – norisi pabūti vien tik su savimi. Galėsiu pasigrožėti apylinkėmis, esu numatęs pakeliui apžiūrėti kelias pilis, Velsą“, – pasakojo dviratininkas.

Tokiose kelionėse svarbu nesustoti ir pasiruošti tam, kad ir lis, ir vėjas pūs, ir dviratis lūš.

Per dieną vaikinas pasiryžęs numinti 80–100 km. Nakvynei jis ketina apsistoti pas žmones, kurie interneto svetainėje „Couch Surfing“ skelbia mielai priimantys keliautojus. „Esu minimalistas, man daug nereikia. Tik dviračio ir muzikos“, – pabrėžė keliautojas.

Į nedidelę kuprinę jis sutalpino miegmaišį ir palapinę, kelis sausus rūbus, dviračio remontui galinčių prireikti įrankių, dubenėlį maistui ir muzikos grotuvą. Vietos rado ir fotoaparatui – jo užfiksuotais apylinkių vaizdais Remigijus dalinsis socialiniame tinkle.

„Tokiose kelionėse svarbu nesustoti ir pasiruošti tam, kad ir lis, ir vėjas pūs, ir dviratis lūš. Tokiu metu svarbu nepulti į paniką, o susitvarkius, minti toliau“, – įsitikinęs vaikinas.

Nenusėdi vienoje vietoje

Su dviračiu R.Balandis nesiskiria nuo vaikystės. Iki šiol pamena, kaip tėtis nupirko nedidelį dviratį, kurį jis su draugu perdažė, pavertė tikru gražuoliu.

Būdamas paauglys Remigijus dviračiu iš Klaipėdos mindavo pas Plateliuose gyvenančią močiutę. Vėliau su draugu pradėjo leistis į tolimesnes keliones.

„Tėvai vis klausia, kada susitupėsiu, susirasiu merginą, nuolatinį darbą. Aš tai buvau padaręs, bet supratau, kad be iššūkių negaliu. Pasižadėjau sau, kad po šios kelionės jau pradėsiu gyventi sėsliau. Tikriausiai – Lietuvoje“, – žadėjo keliautojas.

Trys žygiai

2008 metais R.Balandis su bičiuliu Mariumi Puluikiu Lietuvą apvažiavo per 4 paras, 12 valandų ir 15 minučių. Tada vaikinai įveikė kiek daugiau nei 1 220 km.

2010 metais Jungtinėje Karalystėje studijavę jaunuoliai surengė beveik 8 tūkst. km žygį iš Škotijos į Lietuvą per Skandinaviją. Kelionė, pavadinta „Aš+Tu=kmLT“ („Aš ir tu – karšta meilė Lietuvai“) truko daugiau nei du mėnesius. Jos maršrutas driekėsi per 12 valstybių: Jungtinę Karalystę, Prancūziją, Belgiją, Nyderlandus, Vokietiją, Daniją, Norvegiją, Švediją, Suomiją, Estiją, Latviją ir Lietuvą.

2011 metų birželį Marius ir Remigijus vėl ryžosi iššūkiui. Jie aplink Lietuvą apmynė per 67 valandas. Ši kelionė išsiskyrė tuo, kad vaikinai keliavo lietuviškais dviračiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius