Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ko mes galėtume pasimokyti iš daugiausia keliaujančių australų?

Įvairūs tyrimai skelbia, kad iš Europos valstybių piliečių daugiausia keliauja vokiečiai, o kalbant apie visą pasaulį – australai. Pažinti svečias šalis ir kultūrą juos skatina tėvai, labai dažnai finansuojantys savo vaikų (net ir pilnamečių) keliones. Apie tai, kaip keliauja australai, pasakoja dvi šios šalies gyventojos, su kuriomis straipsnio autorė susipažino vienos kelionės metu.
Leticija vienos iš savo kelionių metu
Leticija vienos iš savo kelionių metu / Asmeninė nuotr.

Turbūt daugelis sutiktų, kad Australija – svajonių šalis: įstabaus grožio paplūdimiai, išskirtiniai gyvūnai, aukštas pragyvenimo lygis... Kol užsieniečiai svajoja bent akimirkai patekti į australišką rojų, patys australai mieliau renkasi pamatyti, koks gyvenimas verda už vandenyno.

Migracijos srautai sužadino smalsumą

Australija yra gana smarkiai nutolusi nuo kitų žemynų. Nuolatinis migrantų judėjimas, nuo pat jos atsiradimo laikų, formavo australų kultūrinį suvokimą. Taip šalies migracijos istorija leido vietiniams gyventojams geriau pažinti pasaulyje egzistuojančias kultūras.

Įgimtas australų smalsumas pamatyti, kas yra už vandenyno, – beveik pagrindinė priežastis, kodėl australai taip atkakliai ieško galimybių susikrauti mantą ir išvykti į kitą šalį.

Daugiau papasakoti, kaip keliauja australai, sutikusi mano draugė australė. Sidnėjuje gyvenanti ir teisės studijas kremtanti Leticija paprastai bent du kartus per metus mėnesį skiria kelionėms po įvairias pasaulio šalis. Kelionėms laiko tikrai netrūksta, nes Australijos universitetuose studentai gauna nemažai papildomų atostogų.

Pati mergina neseniai grįžo po 13 mėnesių trukusių studijų Vokietijoje ir Kanadoje. Per visą tą laiką ji turbūt daugiau keliavo nei mokėsi, nes spėjo aplankyti beveik visą Europą, pabuvojo Kanadoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje. Spėjo pabuvoti ir Azijoje.

Asmeninė nuotr./Australė Leticija
Asmeninė nuotr./Australė Leticija

„Keliauti užsienyje man yra daug įdomiau todėl, kad ten viskas labai skiriasi nuo mano šalies ir kultūros. Daug vietovių, o ypač miestai, Australijoje jau yra pabodę – ta pati kultūra, tie patys žmonės... Kadangi esame taip atskirti nuo likusio pasaulio, norisi kuo daugiau susipažinti su kitomis kultūromis, skirtingų tautybių žmonėmis bei pamatyti, kaip atrodo gyvenimas už mūsų žemyno“, – teigė australė.

Internetinio kelionių žurnalo „Travel with a mate“ infografikas atskleidžia, kad 2012–2013 metais net 8,4 milijonai australų vyko į tarptautines keliones, o ateityje šis skaičius gali siekti 11,7 milijono. Pasirodo, kad pagrindinės keliautojų grupės yra 25–29 metų jaunimėlis ir jau garbaus amžiaus sulaukę australai.

Remiantis to paties „How Australians Travel“ infografiko duomenimis, galima pastebėti, kad dažniausiai australai į keliones leidžiasi pasiimdami bendražygį draugą (60 proc.). Kur kas mažiau į kelionę per pasaulį išvyksta vienui vieni (18 proc.).

Leticijos teigimu, ar keliauji vienas, ar su draugu (kompanija), priklauso nuo asmenybės būdo ir nuo to, kokią patirtį keliautojas nori įgyti savo kelionės metu.

„Abu variantai turi savų pliusų ir minusų. Bet, jeigu keliauji vienas, visas iškylančias problemas turi spręsti vienas. Nors tai gana geras būdas ugdyti laisvės ir atsakomybės jausmą, aš ką nors patirti kelionėse labiau mėgstu būdama apsupta žmonių. Apskritai sutikčiau, kad australai daug keliauja, galbūt tai mūsų kultūros dalis. Kur tik keliaučiau, sutinku dar bent vieną klajoklį australą. Mūsų yra visur,“ – juokavo australė.

Asmeninė nuotr./Dažnas australas keliauti pradeda dar kūdikystėje su tėvais
Asmeninė nuotr./Dažnas australas keliauti pradeda dar kūdikystėje su tėvais

Tiesa, mergina laikosi tos nuomonės, kad kelionėse svarbu kuo daugiau bendrauti su skirtingų kultūrų atstovais, nes australus ir taip grįžęs namo rasi. Taigi, jei kelionėje ir sutinka broliuką australą, su juo dažniausiai persimeta tik keliais žodžiais, o pažintis toliau mezga su kitataučiais.

Išsiruošia į ilgas keliones

Savaime aišku, australui nusigauti į kitą pasaulio kraštą – nepigus malonumas, o skrydžiai iš vieno žemyno į kitą gali užtrukti ir iki kelių parų. Įdomu tai, kad planuodami savo kelionę australai nusistato tik pirminį maršrutą. O toliau viską daro spontaniškai.

„Dažniausiai per vieną išvyką, australai mėgsta aplankyti kiek įmanoma daugiau šalių. Pavyzdžiui, jeigu ruošiamės keliauti į Europą, tai ta pačia kelione dar planuojame nuskristi ir į Aziją arba Ameriką. Tiesiog toks būdas yra pigesnis nei grįžti namo ir iš ten vėl keliauti“, – pasakojo Leticija.

Pasak jos, dauguma australų mėgsta aktyviai keliauti. Nemažai jų mėgsta leistis į ilgus turistinius žygius pėsčiomis, nesvarbu, kuriame pasaulio krašte jie bebūtų.

Pažintys hosteliuose – australiškas reikalas

Kad australai energingos ir vietoje nenustygstančios asmenybės, atspindi ir jų nenoras užsibūti toje pačioje vietoje. Pavyzdžiui, keliaudamas australas viešnagės vietas keičia kaip kojines.

„Dauguma australų mėgsta keliauti iš vieno hostelio į kitą. Tai puiki proga susipažinti su kitais keliautojais, galbūt su jais tapti gerais draugais ir planuoti naujas išvykas kartu. Pažintys hosteliuose – australiškas dalykas“, – šypteli mergina.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 priežastys, kodėl keliaujant verta apsigyventi jaunimo viešbutyje

Dėl gimtosios anglų kalbos ir draugiško būdo susirasti draugų užsienyje australams vienas juokas. Nors Leticija sako, kad jai labai pasisekė, jog jos gimtoji kalba dar ir tarptautinė, bendraudama su kitataučiais australė visada bando išmokti tos šalies, kurioje vieši, kalbos pagrindus.

Kelionės įaugę į australų kraują

Į pirmąją savo kelionę su tėvais australė išvyko dar ankstyvoje kūdikystėje. Leticija pasakojo, kad Australijoje įprasta, kai tėvai savo vaikus skatina keliauti.

„Iš tiesų tai mano tėvai patys daug keliauja ir visada mane palaiko bei paskatina, kur nors vykti. Tėvų dėka ir įsimylėjau keliones – matant kiek daug nuotykių jie parsiveža ir kaip keičiasi jų kultūrinis suvokimas, norėjau patirti tą patį,“ – sakė ji.

Leticijos teigimu, kelionės leidžia kitaip pažvelgti į pasaulį ir plečia globalinį sąmoningumą. Pati ji esą namo sugrįžta tapusi geresniu žmogumi – labiau tolerantiška ir sąmoninga. Jos manymu, keliautojai visada privalo gerbti tos šalies, kurioje lankosi kultūrą, tradicijas bei vietinius gyventojus.

„Pajutau, kad keliaujant gali atrasti daug žmogiškumo ir tapti atviresniu žmonių skirtumams bei panašumams. Visose šalyse sutikau žmonių skleidžiančių meilę bei gerumą. Taip pat pamačiau, kiek daug problemų egzistuoja tarptautiniu mastu. Apie jas galbūt ir neturėčiau jokio suvokimo, jeigu niekada nebūčiau išvykusi iš Australijos. Man kelionės suformavo globalesnį vaizdą apie pasaulį – pradėjau galvoti ne tik apie vietines problemas, bet atsigręžti į visos žmonijos ir kokiu nors būdu, prisidėti prie jų sprendimo,“ – patirtimi dalinosi mergina.

Pasak jos, tiek daug australų keliauja ir dėl to, kad turi finansines galimybes.

„Turbūt mūsų sėkmės paslaptis yra ta, kad mūsų pragyvenimo lygis ir atlyginimas labai aukšti. Dėl šios priežasties, galime susitaupyti ir keliauti. Aš suprantu, kad dėl įvairių finansinių sunkumų Lietuvoje tokias keliones ne visi sau galėtų leisti, bet jeigu yra galimybė – pirmyn, nes keliavimas tikrai yra vienas iš geriausių dalykų gyvenime“, – įžvalgomis pasidalijo australė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius