-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestelis, kur dėl menko atsitiktinumo Naujieji metai švenčiami ne gruodį, o rugpjūtį

Ispanijoje yra vienas miestelis, kurio gyventojai Naujuosius metus sutinka rugpjūčio mėnesį. Ir taip jau daugiau kaip 25-erius metus. Berchules miestelio gyventojai šią tradiciją pradėjo po vieno menko atsitiktinumo, iš nelaimingos situacijos nusprendę „ištraukti“ tai, kas geriausia, rašo BBC.
Berchules
Berchules / 123rf.com nuotr.

Visa ši istorija prasidėjo paskutinėmis 1993 metų valandomis. Pasiruošimai Naujųjų metų sutikimui buvo atlikti, miestelio gatvės išpuoštos, tačiau likus vos porai valandų iki dvylikos, visas miestelis nugrimzdo į tamsą.

Mažame Andalūzijos miestelyje, turinčiame 800 gyventojų, dingo elektra.

„Tada man buvo 11 metų, – pasakoja Ismaelis Padilla Gervilla, dabartinis miestelio meras. – Prieš pat 20 val. visos miestelio šviesos išsijungė. Elektra dingo dėl blogo oro, taigi reiškė, kad miestelis į 1994-uosius įžengs visiškoje tamsoje. Pamenu, tą vakarą su šeima vakarieniavome žvakių šviesoje, o tada valandų valandas klausėmės seno dar su baterijomis veikiančio radijo, kurį mano tėvai buvo parsivežę iš Vokietijos.“

Elektra miestelyje buvo atnaujinta jau kitą dieną, tačiau daugelis gyventojų manė, kad Naujieji metai prasidėjo apgailėtinai. Vėliau tą mėnesį buvo surengtas miestelio gyventojų susirinkimas.

Didžiulis nepasitenkinimas ir pyktis buvo išreikštas elektros kompanijai, kuri, kai kurių gyventojų akimis, iš miestelio pavogė Naujuosius metus. Vis tik susirinkime gimė radikali mintis.

Berchules Naujuosius metus sutiko dar kartą, tačiau tai buvo padaryta ne po kelių dienų, o vasarą – 1994 rugpjūčio 6 dieną. Ir tai pakeitė miestelio istoriją. Taip pat turistų skaičių Naujųjų metų vakaro metu. Praėjusių metų rugpjūtį miestelyje Naujuosius metus sutiko 10 tūkst. žmonių.

„Idėja Naujuosius metus atšvęsti tik rugpjūtį kilo dėl to, kad restoranai ir barai spėtų „atsigauti“ nuo pelno praradimo per elektros dingimą, taip pat norėjosi išnaudoti vasaros sezoną. Tačiau ši tradicija sulaukė tokios didelės sėkmės, kad Naujuosius metus rugpjūčio mėnesį švenčiame iki šiol“, – pasakojo miestelio meras.

Ispanijos kalnuose įsikūręs Berchules miestelis nėra lengvai pasiekiamas, tačiau dėl to jis tik autentiškesnis. Berchules pastatai paprasti, bet balti ir žavūs, o gatvelės siauros ir vingiuotos.

Iš miestelio eksportuojama sodriausio skonio ir geriausi regione vyšniniai pomidoriukai. Berchules taip pat garsėja savo vandeniu, kuriame gausu geležies.

„Tie, kurie išgers šio vandens, ras savo tikrąją meilę“, – skelbia plytelė virš fontano prie įėjimo į miestelį.

Pasiruošimas Naujiesiems metams miestelyje prasideda nuo sausio mėnesio. Rugpjūtis Ispanijoje yra fiestų mėnuo, o tokiame nedideliame miestelyje, kaip Berchules, rengiant tokio dydžio šventę, svarbu, kad viskas būtų padaryta kaip pridera.

„Apsauga, automobilių stovėjimo aikštelės, padavėjai, prekės. O dar maistas...“ – vardija miestelio meras.

Nors vyksta rugpjūčio mėnesį, šventėje vis tiek būna Ispanijoje per žiemos šventes įprastai patiekiamo maisto. Polverone ir mantecado – ispaniški kepiniai, be kurių neapsieina nė vienos save gerbiančios ispanų šeimos Kalėdų stalas. O įprasti Kalėdų patiekalai iš kalakutienos ir veršienos patiekiami kartu su gaivinančia vasariška šalta gaspačo sriuba.

Neišsižadama ir ispaniškos tradicijos prieš vidurnaktį suvalgyti dvylika vynuogių, kad metai būtų sėkmingi ir turtingi.

„Tai Kalėdos, Naujųjų metų išvakarės ir karnavalas, tačiau visa tai vyksta vasarą!“ – entuziastingai aiškina miestelio meras.

Naujųjų metų vakarą, kai dienos kaitra jau po truputį atsitraukia, žmonės susirenka pagrindinėse miestelio gatvėse. Virš miestelio bažnyčios didžiulis laikrodis skaičiuoja paskutines minutes iki dvylikos. Netrukus iššaunamas šampanas, iš dangaus pabyra dirbtinis sniegas. Apkabinimai, bučiniai ir geriausi linkėjimai lydi Naujųjų metų sutikimą.

Kadangi čia Ispanija, vakarėlis tik prasidėjo. Berchules miestelio gyventojai ir tūkstančiai jų svečių turistų iki pat ryto dainuos kalėdines dainas ir šoks po šiltu rugpjūčio dangumi.

„Tai magiška vieta. Čia oras yra švarus ir gaivus. Net ir būdamas turistu visuomet jautiesi lyg namie“, – pasakojo Carmen Espinosa.

Šiemet Berchules miestelis Naujuosius metus rugpjūčio mėnesį sutiks jau jubiliejinį 25-ąjį kartą. Ta proga miestelio valdžia kreipėsi į Andalūzijos regiono vyriausybę, kad ši pripažintų alternatyviuosius miestelio švenčiamus Naujuosius metus kaip Turizmo interesų festivalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius