Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujovė Albanijoje – bunkeriuose kuriami nakvynės namai

Albanijoje stūkso šimtai tūkstančių bunkerių, jie stovi tuši. Studentė iš Vokietijos nusprendė, kad jie neturi likti beprasmiais. Dabar vokiečių – albanų tyrėjų komanda įrenginėja pirmus tokius nakvynės namus, kaip pavyzdį ilgalaikiam turizmui.
Albanijoje yra apie 750 tūkstančių tokių bunkerių.
Albanijoje yra apie 750 tūkstančių tokių bunkerių. / Youtube com nuotr.

Turistai per angas taikiniams galės išvysti gražų Albanijos gamtovaizdį. 1,3 metro aukščio betono statiniai sukelia pamąstymus apie šalies diktatorių, kuris kažkada leido pastayti šimtus tūkstančių tokių bunkerių ir pavertė šalį viena labiausiai izoliuotų pasaulyje. 

50 km nuo sostinės Tiranos, pakrantės slėnyje šiuo metu prie turizmo projekto dirba dešimties studentų iš Vokietijos ir Albanijos komanda. Jie įrenginėja nakvynės namus, kuriuose pakaks vietos aštuoniems žmonėms. Kol kas planuojama įrengti tik vieną bunkerį, tačiau neabejojama, kad planai gali greitai pasikeisti. Projekto nuotraukas galite išvysti čia.

Skaičiuojama, kad šalyje yra 750 tūkstančių tokių statinių. 1970-180 metais juos sukūrė Enveris Hodscha. Komunistų valstybės vadovas bijojo įsibrovėlių ir norėjo pasiūlyti žmonėms vietas, kur jie gali prisiglausti ekstremalių situacijų atveju arba puolant priešams. Teigiama, kad bunkeriuose atsispindi diktatoriaus paranoja.

Pakeisti pilkus pastatus į turizmui tinkamus objektus sumanė studentė Iva Shtrepi, skelbia „Spiegel.de“. Jos teigimu, šalies turizmas gali gauti naudos iš apsauginių bunkerių. Juos reiktų paversti nakvynės namais.

Susidomėjo profesorius

Studentės dėstytojas Markus Pretnar buvo toks sujaudintas šios idėjos, tad panoro padėti ją įgyvendinti. Seminaruose studentai užmezgė kontaktus su Albanija. „Šis darbas tapo mokslinių tyrimų objektu“, – sakė interjeto dizaino profesorius, Mainco universiteto dėstytojas M.Pretnar. 

Vokiečių-albanų projektu visų pirma galės naudoti vietos gyventojai. Bunkerį šiomis dienomis studentai pavers patogiais nakvynės namais, su medinėmis grindimis, dušo kabina, nedidele virtuvės zona, čiužiniais. Kol kas tai tik prototipas. Jei tik projektas sulauks pasisekimo, nakvynės namais galėtų tapti ir kiti bunkeriai, kurių yra visur – ir Alpėse, ir saugomose teritorijose, miestuose ir kaimuose. 

Oficialiai šie objektai priklauso gynybos ministerijai, tačiau naudojimo teisės buvo perduotos privatiems asmenims, ant kurios žemės stovi šis bunkeris. 

Skaičiuojama, kad vienam žmogui nakvynė bunkeryje kainuos mažiau nei 8 eurus.

Keliauti su kuprine ant pečių Albanijoje, kurioje kraštovaizdis dovana ypatingų vaizdų, sakoma, itin patogu, tad neabejojama, kad nakvynės namai bus užimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius