-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio gyvūnai: Jaguaras – vienintelė neriaumojanti katė. Ko dar nežinojote apie šį gyvūną?

Ką įsivaizduojate išgirdę žodį – jaguaras? Automobilį ar gyvūną? Ir vienas ir kitas grakštus ir karališkas. Tačiau šį kartą „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums pasidomėti viena didžiausių pasaulio kačių – jaguaru.
Jaguaras – vienas paslaptingiausių gyvūnų
Jaguaras – vienas paslaptingiausių gyvūnų / 123rf.com nuotr.

Panteros giminaitis jaguaras (lot. Panthera onca) – katinių šeimos plėšrus žinduolis, viena didžiausių pasaulyje gyvenančių kačių. Jo ilgis siekia 150–180 cm, o svoris 55–100 kg (patinai) ir 68–136 kg (patelės). Šios didelės katės gyvena iki 25 metų. Be kita ko, tai vienintelė neriaumojanti katė pasaulyje. Gyvena jaguarai Pietinėje ir Centrinėje Amerikoje. Šiuo metu jaguaras – saugomas gyvūnas, nes dažnai nukenčia nuo medžioklės dėl kailio.

Mažyliai

AFP/Scanpix nuotr./Jaguaro jauniklis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaguaro jauniklis

Vienoje vadoje būna nuo 1 iki 4 jauniklių, sveriančių kiek mažiau nei kilogramą. Gimsta akli ir kurti, praregi mažyliai kaip ir paprastos katės kačiukai – po dviejų savaičių. Būdami 6 mėnesių, jie lydi motiną medžioklėje. Motina jauniklius prižiūri 2 metus. Lytinę brandą jaguarai pasiekia būdami 3 metų. Poruojasi jie visus metus. O nėštumas trunka apie 100–110 dienų.

Medžioklės ypatumai

Jaguarai gerai laipioja medžiais, bet medžioja ant žemės ir dažniausiai naktį. Nedidelius atstumus gali bėgti labai greitai. Medžiojantis jaguaras nusižiūri auką ir stengiasi prie jos priartėti. Tuomet staiga puola. Medžioja kone viską – nuo pelės iki elnio. Gyvūnas gerai plaukia, jo grobiu gali tapti varlės, žuvys, vėžliai, net aligatorių jaunikliai. Kartais užpuola naminius gyvulius. Sumedžiojęs didesnį grobį, pirma nusitempia į slėptuvę. Likučius užkasa, kad galėtų pasisotinti vėliau.

123rf.com nuotr./Jaguaras su grobiu
123rf.com nuotr./Jaguaras su grobiu

Suaugę jaguarai gyvena pavieniui, išskyrus poravimosi laikotarpį. Jų medžioklės plotas priklauso nuo grobio gausos. Jei jo daug, užtenka nedidelio ploto. Jei mažai, teritorija gali apimti net 500 km². Nuo kitų didžiųjų kačių rūšių jaguaras skiriasi dar ir savo medžioklės būdu – jis dažnai suskaldo dantimis aukai kaukolę. Be to, jaguaras niekad nepersekioja savo potencialių aukų. Jei jau ji pabėgo nuo spąstų, tai ir tegul lekia.

Brazilijos medžiotojai tikina, kad jaguaras savo aukas hipnotizuoja žvilgsniu. O štai indėnai teigia, kad jaguaras gali pamėgdžioti bet kokio paukščio ar gyvūno skleidžiamą garsą.

Garbinamas

Greitgrisim.lt nuotr./Jaguaras. Pietų Amerikos katė Santa Kruzo zoologijos sode
Greitgrisim.lt nuotr./Jaguaras. Pietų Amerikos katė Santa Kruzo zoologijos sode

Ikikolumbinėse Pietų ir Centrinės Amerikos civilizacijose jaguaras buvo jėgos ir galios simbolis. Anduose jaguaro kultas buvo labiausiai išplitęs Čavino ir Močės kultūrose. Jis dažnai vaizduotas močikų keramikoje. Mezoamerikoje jaguaro kultą panašiu metu kaip ir Čavinas išvystė olmekai. Jie kūrė skulptūras ir motyvus, kuriuose buvo vaizduojamas žmogus-jaguaras. Iš olmekų jaguaro garbinimas persidavė actekams ir majams. Majai jaguarą (b'alam) laikė tarpininku tarp žmogaus ir dievų, dvasinių jėgų pranašu. Actekai jį vaizdavo kaip karį ir valdovą, geriausiems actekų kariams buvo suteikiamas jaguaro kario titulas. Actekų mitologijoje jaguaras buvo galingo dievo Teskatlipokos totemas.

Įdomūs faktai
Žinomas atvejis, kai jaguaras  nukeliavo daugiau nei 800 km nuo tos vietos, kur jis buvo pažymėtas. Iš 5 didelių katininių gyvūnų liūtas, tigras, leopardas ir sniego barsas nelaisvėje visiškai laisvai kryžminasi tarpusavyje, o štai jaguaras gali daugintis tik su liūtu. Prie Amazonės gyvenantys indėnai pasakoja, kad jaguarai dažnai išlenda iš miško glūdumos ir žaidžia su jų vaikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius