Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio vėliavos: Prancūzijos laisvės, lygybės ir brolybės simbolis

Šį kartą “Pasaulis kišenėje” siūlo jums susipažinti su svarbiausiu Prancūzijos simboliu – šios valstybės vėliava, kadaise tapusia laisvės, lygybės ir brolybės simboliu visai Europai.
Prancūzijos vėliava
Prancūzijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Laisvė, Lygybė, Brolybė

Raudona, balta ir mėlyna spalvos ir šiaip dažnai sutinkamos šalių simbolikoje – jos, manoma, labiausiai iš visų išreiškia pagrindines valstybių ir tautų vertybes. Kiekviena spalva turi savo reikšmę atskirai, tačiau raudonos, baltos ir mėlynos samplaika, naudojama kartu, taip pat turi savo vientisą prasmę. Dažniausiai, jos skelbia Laisvės ir Revoliucijos idėjas. Prancūzų šūkis – liberté, égalité, fraternité (laisvė, lygybė, brolybė) tiesiogiai įkūnijamas trimis vėliavos spalvomis.

Todėl pačiai Prancūzijai vėliavos spalvos reiškia kur kas daugiau nei šiaip spalvas. Dabartinė vėliava atsirado po Didžiosios Prancūzijos revoliucijos, ji pakeitė tradicinę baltą Prancūzijos Karalystės vėliavą su Burbonų dinastijos simboliais geltonomis lelijomis.

AFP/Scanpix nuotr./Majoto salos rinkėjai sekmadienį referendume balsavo už tai, kad jų sala taptų visaverte Prancūzijos dalimi.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Laisvė, Lygybė, Brolybė

Trispalvės vėliavos atsiradimo istorija siejama su 1789 m. liepos 14 d. vykusiu Bastilijos šturmu. Iš pradžių šios spalvos simbolizavo karaliaus (balta spalva) ir Paryžiaus miesto (mėlyna ir raudona) vienybę siekiant permainų.

Vis dėlto ši sąjunga buvo trumpalaikė, tačiau iš tokio spalvų derinio atsirado vėliava, kuri ir šiandien tebėra svarbiausias ir oficialus Prancūzijos simbolis.

Pirmoji porevoliucinė Prancūzijos vėliava buvo raudonos, baltos ir mėlynos spalvų, tačiau vėliau, 1794 m., nušalinus nuo valdžios jakobinų diktatūrą ir norint pabrėžti atsiribojimą nuo kraugeriško teroro, raudona ir mėlyna spalvos buvo sukeistos vietomis. Vėliavos priekyje vietoje buvusios revoliucinės raudonos spalvos atsirado mėlyna spalva.

Duoklė luomams

Dar viena vėliavos spalvų aiškinimo teorija, daugelį metų skelbta prancūzų mokyklose, aiškino, jog mėlyna spalva skirta parodyti buržuaziją, balta splava – dvasininkų luomo atstovus, o raudona spalva skirta didikams.

Reuters/Scanpix nuotr./Prancūzai mojuoja savo aalies vėliavėlėmis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prancūzai mojuoja savo šalies vėliavėlėmis

Trečioji vėliavos aiškinimo teorija

Trečioji Prancūzijos vėliavos spalvų aiškinimo interpretacija skelbia, kad dažniausiai mėlyna spalva reiškia laisvę. Kadangi tokia vėliava atsirado būtent revoliucijos metu, laisvės simbolis labia tinka šiam aiškinimui. Be to, mėlyna spalva dar reiškia ir ryžtingumą, sąžiningumą, budrumą, teisingumą, patriotizmą ir klestėjimą. Balta spalva vėliavoje dažniausiai reiškią taiką. Be to, balta simbolizuoja skaistybę ir švarą. Taip pat ši spalva dažnia siejama su religiniais simboliais, mat asocijuojasi su Mergele Marija. Be to, Žana d’Ark Kryžiaus žygių metu taip pat naudojo baltą vėliavą. O ir monarchiją Prancūzijoje simbolizavo būtent balta spalva.

AFP/Scanpix nuotr./Prancūzijos vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos vėliava

Raudona – kraujo spalva, dažnai reiškia vyriškumą ir ryžtą. Raudona spalva taip pat reiškia revoliuciją, kuri greičiausiai ir atnešė šią spalvą į Prancūzijos vėliavą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius