Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio vėliavos: žalia penkiakampė žvaigždė raudoname Maroko laisvės simbolyje

Su kuo jums asocijuojasi Marokas? Mandarinais? O gal egzotišku poilsiu Afrikos pakrantėje, o gal keista žalia žvaigžde raudonoje medžiagos skiautėje? Būtent tokia yra Maroko Karalystės valstybinė vėliava, o kartu ir vienas pagrindinių šios šalies simbolių. Šį kartą „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums pasidomėti, iš kur Maroko vėliavoje atsirado ši penkiakampė žvaigždė ir ką ji reiškia.
Maroko vėliava
Maroko vėliava / 123rf.com nuotr.

Daugiau apie galimybę laimėti kelionę į Maroką galite skaityti čia.

Pati šiandienos Maroko vėliava oficialiai patvirtinta 1915 m. lapkričio 17 d. Marokui tapus nepriklausomu (1956 m.) ji tapo nacionaline vėliava.

Vėliava yra raudonos spalvos, jos viduryje – žalia pentagrama, karaliaus Saliamono („Suleimano“) ženklas. Teigiama, kad apskritai raudona ir žalia spalvos yra tradicinės, daugelyje arabų šalių vėliavų naudojamos, nors labiau būdingos Persijos įlankos valstybėms. O pačiame Maroke raudona vėliavos spalva žmonėms simbolizuoja tautos laisvę, žalia gi – kovą ir viltį dėl tos laisvės.

123rf.com nuotr./Žymioji mečetė Kasablankoje
123rf.com nuotr./Žymioji mečetė Kasablankoje

Be to, teigiama, jog pati vėliava simbolizuoja Mekos šerifus arba karališkosios šeimos giminystę su pranašu Muhamedu (raudoną vėliavą turėjo ir turi beveik visos islamiškos dinastijos).

Pentagrama, vadinama „Saliamono antspaudu“, – senovinis gyvenimo ir sveikatos simbolis. Spėjama, kad  ji buvo prancūzų maršalo Lijote idėja, pažymėjęs marokiečių kariuomenę šia pentagrama, jis norėjęs taip parodyti, kad pastarieji yra prancūzų sąjungininkai.

Anot kitos versijos, Maroko valstybinės raudonos vėliavos splavą ir pentagramą joje pasiūlė sultanas Mulajus Jusufas. Šiai žvaigždei nuo seno priskiriama daugybė stebuklingų galių. Ji paišyta ant durų, kūdikių lopšių ir žiedų – taip buvo šaukiamasi sveikatos ir jėgų. Tikėta, jog ji saugo žmones nuo raganų ir šėtono. Pentagrama dažnai naudota ir monetose, antspauduose ir amuletuose.

Be kita ko manoma, jog pirmiausias vėliavoje vaizduota šešiakampė Dovydo žvaigždė, tačiau vėliau ji pakeista į „Saliamono antspaudą“ (penkiakampę). Taip neva pasielgta dėl islamo pagerbimo – penkios žvaigždės kraštinės vaizduojančios penkis islamo stulpus. 

Nuo 1975 m. Marokas valdo didžiąją Vakarų Sacharos dalį, tačiau ši aneksija nėra visuotinai pripažįstama. Marokas yra konstitucinė monarchija ir vienintelė Afrikos šalis nepriklausanti Afrikos Sąjungai. Tačiau jis yra Arabų lygos, Arabų Magrebo sąjungos, Islamo pasitarimo organizacijos, Viduržemio dialogo grupės, 77 grupės narys ir vienas iš ne – NATO be JAV sąjungininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius