Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingiausi turizmo sektoriaus darbai

Štai keli turizmo pramonės darbuotojai, gyvenantys pavojingus gyvenimus – ir kartu kviečiantys atostogautojus.
Loro parkas. Pasirodymas su orkomis.
Loro parkas. Pasirodymas su orkomis. / S.Gudeliausko nuotr.

Ekskursijų gidas, Černobilis, Ukraina

Pastarąjį dešimtmetį Sergejus Ivančukas vedžioja turistus po tuščius bokštus ir pamėkliškai aidinčius koridorius Černobilyje, kur įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė avarija. Apleistas miestas Ukrainoje atrodo tarsi sustingęs 1986-uosiuose ir S.Ivančukas dažnai pastebi besimėtančius tų metų laikraščius. Dabar radiacijos lygis nukritęs, todėl jis nenešioja apsauginio šalmo, pirštinių ir kostiumo. Vis dėlto turistams jis pataria nemūvėti šortų, neavėti sandalų ir negerti vandens iš čiaupo. „Prie tokio darbo niekada nepripranti, – sako jis nusijuokdamas. – Niekada nebūna nuobodu. Mano darbas – priminti žmonėms, kas nutiko, kad istorija nebepasikartotų“.

VIDEO: The Chenobyl Tour Guide

Kalnų dviračių gidas, Bolivijos „Mirties kelias“

Įsivaizduokite, kad pasiutusiu greičiu leidžiatės vingiuotu negrįstu keliu trijų su puse kilometro aukštyje, pro stačius skardžius, nervingai spaudžiate savo kalnų dviračio vairą, o į veidą taškosi purvas. Ne veltui ši trasa prie Bolivijos sostinės La Pazo neoficialiai vadinama „Mirties keliu“. Kasmet čia žūva maždaug 200 žmonių, paprastai nesuvaldę dviračio ir nukritę nuo kurio nors Andų kalnų skardžio. Čia dirbantys dviračių gidai – keturi amerikiečiai ir prancūzas – paaiškina saugumo taisykles, kaip keisti pavaras ir naudotis stabdžiais, bet tada pats leidiesi į trasą. „Jei tik pavyksta nulaikyti abi kojas ant pedalų, esi saugus, – sako Osmaras Huidobro. – Gidai neverčia važiuoti greičiau, nei sugebi“. Be to, neseniai nutiesta alternatyvi trasa reiškia, kad svaiginančiame 64 kilometrų ilgio kelyje sumažėjo eismo – ir nelaimių.

VIDEO: Bolivian Death Road Mountain Bike HD INSANE!!!

„Banginio žudiko“ dresuotojas, Florida, JAV

Prieš keletą metų Orlando miesto vandens pramogų parke šešias tonas sverianti orka pasirodymo metu užpuolė ir nuskandino savo dresuotoją – pakraupusių žiūrovų akyse. Nežinia, ar banginis žudikas Tilikumas tyčia užpuolė žmogų, ar tiesiog buvo suerzintas. Tačiau tai nebuvo pirmasis tragiškas atsitikimas, susijęs su Tilikumu. 1999-aisiais jo baseine rastas dar vieno žmogaus – užklydusio pašaliečio – kūnas. 1991-aisiais plėšrusis banginis su dar dviem orkom nuskandino kitą savo dresuotoją.

Vandens pramogų griežtina saugumo procedūras. Bendrovė laiko 25 plėšriuosius banginius ir tvirtina, kad jie beveik niekada nepuola žmonių. Net jei tai ir tiesa, geriau atsisakyti minties įlipti į baseiną pasiplaukioti su orkomis.

VIDEO: Shamu Show Incident Nov. 15 2006

Bulių piemuo, Pamplona, Ispanija

Tikrai esate girdėję apie San Ferniną, kur kasmet vyksta kvapą gniaužiantis ritualas ir drąsūs nutrūktgalviai siauromis Pamplonos gatvėmis bėga nuo bulių. Tačiau kas prižiūri šiuos bulius, kad jie nenudurtų pašalinių žiūrovų ir suvaro juos į užtvarą? Ogi tuzinas pastores (piemenų), atpažįstamų iš žalių marškinėlių, kurie vien ilgomis lazdomis rankose turi suvaldyti gyvulius ir neleisti negyvai sutrypti bėgikų. „Tai pats pavojingiausias darbas Ispanijoje“, – sako vietinis gidas Francisco Glaria, kuris prisimena, kaip prieš keletą metų žuvo vienas bėgiką išgelbėti bandęs piemuo. Pasak miesto savivaldybės, renginio metu kasmet traumas patiria 200-300 žmonių, tačiau žuvusiųjų pasitaiko retai. Per pastarąjį šimtmetį jų buvo vos 14.

VIDEO: Eyewitness to death in Pamplona bull run

„Alunešys“, Slovakijos Aukštieji Tatrai

Lyg ir taip nebūtų gana rizikos, Slovakijos Aukštuosiuose Tatruose vingiuotais takais pro klastingus tarpeklius pasiutusiu greičiu kursuojantys vedliai dar turi tempti ir alaus krovinius. Ir ne kelis butelius, o 70 litrų statinaites, kurias užsikelia ant nugaros. Ir lyjant, ir sningant, jie kiekvieną dieną po kelis kartus įveikia dviejų valandų atstumą į kalnus, kad papildytų išsibarsčiusių kalnų namelių atsargas. Tuose namukuose nėra net elektros – tik mediniai staliukai, nukrauti pilsnerio bokalais – šviežiai pripildytų iš alaus statinaičų, žinoma.

Herpertologas, Madraso krokodilų krantas

Greitgrisim.lt/Pakrantėse aildosi krokodilai
Greitgrisim.lt/Pakrantėse šildosi krokodilai

Sohamas Mukherjee yra herpetologas arba roplių specialistas. Jis dirba laukinės gamtos reabilitacijos centre ir roplių zoologijos sode pietų Indijoje ir naudodamasis vien lazda dresuoja krokodilus, kurių vienas vardu Psichas. Be to jam dar tenka išskirti susikovusius plėšrūnus ir „užhipnotizuoti“ pitonus ir karališkąsias kobras. Madraso korkodilų krantas kasmet sulaukia šimtų tūkstančių lankytojų, norinčių iš arti pažiūrėti į krokodilus, gyvates ir kitus pavojingus roplius. „Krokodilai per metus suvalgo daugiau žmonių nei bet kurie kiti plėšrūnai, – sako australas krokodilų mylėtojas Neville'is Burnsas. – Jų nasrai gali vienu užsivėrimu sutraiškyti kiaulės kaukolę. Be to, jie plaukioja dvigubai greičiau už bet kurį žmogų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius