Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki svarbiausi Šiaurės Amerikos ir Pietų Amerikos kultūriniai skirtumai, lemiantys didžiausius nesusipratimus

Amerika – svajonių ir galimybių šalis. Tačiau tam, kad šalis taptų sava ir nesivaržydamas galėtum pasiimti viską, ką ji siūlo, privalai pažinti jos kultūrą, žmonių gyvenimo būdą. Antraip, vienu neatsargiu judesiu ar ne laiku ištartu žodžiu, gali sugriauti savo kuriamos ateities pamatus.
Amerikietiška svajonė
Amerikietiška svajonė / Kadras iš filmo „American Dreams“

Pagrindinis ir lengviausiai išskiriamas skirtumas tarp Pietų Amerikos bei Šiaurės Amerikos yra kalba. Pietų Amerika itin glaudžiai susijusi su romanų kultūra, dominuoja ispanų ir portugalų kalbos. Tuo tarpu, Šiaurės Amerika gali pasigirti anglosaksų ir germanų šaknimis, dominuoja anglų kalba.

A.Kondrotaitės nuotr./Bolivija_La pazas -gatvės prekeivė
A.Kondrotaitės nuotr./Bolivija_La pazas -gatvės prekeivė

Taigi vienas svarbiausių skirtumų, lemiančių nesusikalbėjimą tarp dviejų Amerikų, yra kalba. Tačiau tai tik nedidelė dalis visų skirtumų, skiriančių žemynus, kuriuos už jų ribų dažniausiai vadiname vienu vardu – Amerika.

Asmeninė erdvė

Žvelgiant į skirtumus tarp Šiaurės ir Pietų Amerikų, reikėtų pradėti nuo pagrindų.

Pietų Amerikoje vietiniai žmonės yra įpratę bendrauti per mažesnį nei rankos ilgis atstumą, o Šiaurės Amerikoje tai būtų suprantama kaip asmeninės erdvės negerbimas.

Asmeninė erdvė šiuose žemynuose suvokiama labai skirtingai.

Pietų Amerikoje vietiniai žmonės yra įpratę bendrauti per mažesnį nei rankos ilgis atstumą, o Šiaurės Amerikoje tai būtų suprantama kaip asmeninės erdvės negerbimas. Šiaurės amerikiečiai bendraudami palieka mažų mažiausiai rankos ilgio atstumą, o susitikę pasisveikina tik rankos paspaudimu.

Pietų Amerikoje žmonės įpratę apsikabinti, pabučiuoti į žandą.

Individualumas prieš bendruomeniškumą

Šiaurės Amerika garsėja savo individualumu, nepriklausomybe bei asmeniniu pasitenkinimu. Tokioje kultūroje žmonės gali daryti, ką nori, tačiau tai daryti turi individualiai.

„Jei nori atlikti darbą gerai, atlik jį pats“ – taip sakoma Šiaurės Amerikoje. Tuo tarpu Pietų Amerikoje svarbūs giminystės ryšiai, kokioms grupėms priklausai. Vietiniai renkasi dirbti grupėse, rūpinasi vienas kitu, siekia bendro gėrio.

Išsilavinimas

Kalbant apie išsilavinimą, yra svarbu paminėti, jog Šiaurės Amerikos švietimo sistema yra kur kas geresnė nei Pietų Amerikos, kurioje taip pat yra šalių (Peru, Kolumbija), turinčių gan aukštą mokslo lygį, tačiau jos Šiaurės Amerikos lygio nepasiekia.

„Scanpix“ nuotr./2013-ųjų sutikimas: Niujorko Taimso aikštė
„Scanpix“ nuotr./2013-ųjų sutikimas: Niujorko Taimso aikštė

Pietų Amerikoje vaikai praleidžia vidutiniškai vos 4-5 valandas per dieną mokykloje. Mokyklų finansavimas yra itin menkas, ypač kaimo vietovėse. Taip pat šiame žemyne ryškus atsiskyrimas tarp turtingųjų, lankančių privačias mokyklas, ir vargšų, negaunančių reikiamo išsilavinimo.

Šiaurės Amerikos mokyklose vaikai skatinami bendrauti, priimti sprendimus ir prieiti išvadų patys, o Pietų Amerikoje didelis dėmesys skiriamas rašytinei literatūrai, tradiciniams modeliams.

Vertybės

Pagrindinės Pietų Amerikos žmonių vertybės yra sunkus darbas, nuoširdumas, ištikimybė, emocingumas, bendruomeniškumas, šeima.

123rf.com nuotr. /Kolumbijos žmonės
123rf.com nuotr. /Kolumbijos žmonės

Tuo tarpu Šiaurės Amerikoje puoselėjamos vertybės yra individualumas, lygybė, materializmas, pažanga ir pokyčiai, konkurencija, judrumas, savanorystė bei kt.

Laikas

Laikas, kuris, rodos, visiems yra toks pats, Pietų Amerikoje ir Šiaurės Amerikoje suvokiamas skirtingai.

Laikas, kuris, rodos, visiems yra toks pats, Pietų Amerikoje ir Šiaurės Amerikoje suvokiamas skirtingai.

Kalbant apie Pietų Ameriką, kartais atrodo, jog laikas ten sustojęs. Žmonės nežino, ką reiškia skubėti, ir 30 minučių pavėlavimas jiems nėra tai, dėl ko vertėtų jaudintis.

Pasak jų, laiko visada yra, terminai gali būti perkelti, nes žmonių poreikiai yra svarbesni. Taigi laikas nėra pagrindinė jų vertybė, kaip Šiaurės Amerikoje, kur visi skuba, kur atrodo, jog paroje yra per mažai valandų. „Laikas yra pinigai“ – ši 1748 metais pasakyta Benjamino Franklino frazė tapo daugelio Šiaurės Amerikos gyventojų kredo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius