Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skyrybų kaina Kinijoje

Niekas nesuduoda stipresnio smūgio romantiškiems santykiams Kinijoje, nei grėsmė prarasti nekilnojamąjį turtą. Praėjusį mėnesį šalies Aukščiausiasis teismas pateikė naują Vedybų įstatymo interpretaciją, iš esmės pakeitusią tai, kaip po skyrybų sprendžiami ginčai dėl nuosavybės. Tačiau niekas nenumatė, kad šios įstatymo pataisos turės ir šalutinį efektą: jas priėmus, poros visoje Kinijoje daug rimčiau susimąsto prieš nuspręsdamos susieti savo gyvenimus. Antai praėjus vos kelioms savaitėms nuo įstatymo pataisų įsigaliojimo, vien pietuose esančiame Čongingo mieste santuokų sumažėjo 30 proc.
Vestuviniai žiedai
Vestuviniai žiedai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Rugpjūčio 13 dieną įsigaliojęs įstatymo pakeitimas numato, kad prieš vedybas įsigytas nekilnojamas turtas po skyrybų nebetaps derybų klausimu – jis atiteks tam asmeniui, kuris jį įsigijo ar kieno vardu šis turtas yra įregistruotas. Jei namą ar butą nupirko nuotakos ar jaunojo tėvai, šis turtas po skyrybų sugrįš būtent jam, o ne bus padalintas porai per pusę.

Didžiules diskusijas šie įstatymo pakeitimai sukėlė jau pirmąją dieną, kai buvo pasiūlyti praėjusių metų lapkritį. Anot kai kurių Kinijos ekspertų, jos akivaizdžiai pastatys moteris į žemesnę padėtį nei vyrus, mat kinų kultūroje vedybiniu būstu tradiciškai parūpina vyrai (daugeliu atveju – jo tėvai). Priėmus įstatymo pakeitimus, būstas liks išsiskyrusiems vyrams. Neabejojama, kad būsto kainos pakilime esančioje Kinijos nekilnojamojo turto rinkoje, augs. Tuo tarpu buvusios vyrų žmonos neturės teisės į jokią kompensaciją, nepaisant jų investicijos – finansinės ar kitokios – į santuoką.

„Daug moterų pinigais prisideda prie būsto pirkimo, į kurį vėliau įsikelia kartu su savo vyrais, tačiau būstas yra įregistruojamas vyro vardu, – teigia Pekino Tshighua universiteto sociologijos doktorantė Leta Hong Fincher. – Tų moterų pastangos bus visiškai nematomos po to, kai jos išsiskirs su savo vyrais.“

Antai praėjus vos kelioms savaitėms nuo įstatymo pataisų įsigaliojimo, vien pietuose esančiame Čongingo mieste santuokų sumažėjo 30 proc.

Savo ruožtu įstatymo pakeitimų šalininkai tiki, kad jie padės užtikrinti finansinę vyrų ir moterų bei jų šeimų apsaugą. Jie pabrėžia, kad skyrybų šalyje akivaizdžiai daugėja. Skyrybos Kinijoje nėra tokios įprastos, kaip Vakaruose, tačiau ir šioje šalyje pastaruosius septynerius metus skyrybų skaičius nuolat augo. 2010 metais norą skirtis pareiškė 2,68 mln. porų. Palyginti su 2009 metais – tai 8,5 proc. didesnis skaičius. Pekine užregistruojama daugiausiai skyrybų šalyje. Teigiama, kad čia išsiskiria 39 proc. susituokusių porų. Po Pekino seka Šanchajus.

Pasak vedybų teisininko Guo Wanhua, įstatymo pataisos turės įtakos ir teismų darbo nuoseklumui. „Sprendimai dėl turto nuosavybės skyrybų atvejais labai skiriasi skirtinguose teismuose, – sakė G.Wanhua. – Dabar teisminis procesas paverstas daug paprastesniu, suteikti aiškūs nurodymai ir pagal juos su abiem lytim elgiamasi lygiau.“

Yra besibaiminančių, kad Vedybų įstatymas dar labiau paskatins nekilnojamojo turto kainų augimą ir taip jau perkaitusioje Kinijos rinkoje. Antai tinklalapyje Sina.com atliktos apklausos rezultatai skelbia, kad įsigaliojus įstatymo pataisoms, 60 proc. respondentų tvirtino, jog svarstytų apie būsto įsigijimą prieš vedybas, kad išvengtų problemų skyrybų atveju.

Vis dėlto kai kurios poros atrado būdą, kaip apeiti naują minėto įstatymo interpretaciją: nekilnojamo turto savininkais įregistruojami tiek vyras, tiek jo žmona. Be to, tai daryti skatina ir Kinijos valdžia. Rugsėjo pradioje paskelbta, kad jei prie nekilnojamojo turto savininko nurodytas ir sutuoktinio vardas bei pavardė, šeima bus atleidžiama nuo tam tikrų mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius