-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stelmužės ąžuolo „bičiuliai“: 10 seniausių, didžiausių ir garsiausių pasaulio medžių

Garsiausias Lietuvos medis – Stelmužės ąžuolas pasaulyje toks ne vienas. Per visą planetą yra dešimtys panašių medžių, išgarsėjusių savo amžiumi, dydžiu, išskirtine ištverme ar tapę tiesiog miestų ir valstybių simboliais.
Stelmužės ąžuolas
Stelmužės ąžuolas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pirmiausia, apie mūsų garsiausią medį – jam jau netoli 1500 metų, jo skersmuo siekia 3,5 m, apimtis prie žemės 13 m (kamienui apimti reikia 8–9 vyrų), o medžio aukštis – 23 m. Deja, šiuo metu Stelmužės ąžuolo būklė yra sunki. Senasis medis yra apniktas infekcijų, įvairių rūšių grybų, dumblių ir samanų. Medienos ląstelės pasenusios, sunkiai atsinaujina, todėl nežinia, kiek dar laiko Lietuva galės džiaugtis savo garsiausiu medžiu.

10. Árbol del Tule kiparisas, Meksika

Didžiausias medis pasaulyje
Didžiausias medis pasaulyje

Árbol del Tule, Montezuma kiparisas, auga Santa Maria del Tule miesto centre, esančiame Meksikos Oachako valstijoje. Medis turi storiausią kamieną visame pasaulyje, tačiau jis yra paremtas daugybėje vietų palaikomosiomis atramomis, kurios sudaro didesnę kamieno skersmens dalį nei tikrasis medžio kamienas. Árbol del Tule medis yra toks didelis, jog kurį laiką manyta, kad jį sudaro kelių medžių sąauga. Tačiau DNR testai parodė, jog šis medis yra vienalytis augalas, kurio amžius svyruoja nuo 1200 iki 3000 metų.

9. Medvilnės medis, Siera Leonė

Wikipedia.org nuotr./Medvilnės medis
Wikipedia.org nuotr./Medvilnės medis

The Cotton Tree (Medvilnės medis) yra istorinis Siera Leonės sostinės Fritauno simbolis. Miesto legenda pasakoja, kad Medvilnės medis svarbiu simboliu tapo 1792-ais, kai šiose žemėse apsigyveno buvusių Amerikos afrikiečių vergų grupė. Jie savo laisvę įgijo padėdami Britų kariuomenei Amerikos Nepriklausomybės karo metu. Laisve apdovanoti vergai apsistojo šiuolaikinio Fritauno miesto teritorijoje. Jie išsilaipino pakrantėje ir ėjo iki didžiulio medžio prie įlankos. Čia meldėsi ir dėkojo Dievui už išsilaipinimą laisvoje žemėje.

8. Boab kalėjimo medis, Australija

Wikipedia.org nuotr./Boab Kelėjimo medis
Wikipedia.org nuotr./Boab Kalėjimo medis

The Boab Prison Tree (Boab kalėjimo medis) – tai didelis tuščiaviduris medis, stūksantis šiek tiek piečiau Derbio miesto Vakarų Australijoje. Žinoma, jog 1890-aisiais naudotas kaip pakelės kalėjimas australų aborigenams, kuriuos vežė teisti į Derbį. Pastaraisiais metais aptvertas tvoromis, taip medis saugomas nuo vandalizmo išpuolių.

7. Pagrindinis ąžuolas, Jungtinė Karalystė

Wikipedia.org nuotr./Robino Hudo ąžuolas
Wikipedia.org nuotr./Robino Hudo ąžuolas

The Major Oak (Pagrindinis ąžuolas) – tai didžiulis ąžuolas Šervudo miško širdyje, Notinghamšire, Anglijoje. Anot liaudies padavimų, būtent šis medis buvo garsiojo Robino Hudo prieglobsčiu: neva paprastų žmonių gynėjas ir jo kompanija miegodavo jame. Garsusis medis yra 800–1000 metų senumo. 1790-aisiais majoras Haymanas Rooke‘as, žinomas antikvaras, įtraukė medį į savo populiariąją knygą apie seniausius Šervudo miško ąžuolus. Nuo to laiko Robino Hudo medis žinomas „Major“ ąžuolo vardu.

6. Vienišasis kiparisas, JAV

wikipedia.org nuotr./Vieniaasis kiparisas
wikipedia.org nuotr./Vienišasis kiparisas

The Lone Cypress Tree (Vienišasis kiparisas), esantis netoli Monterėjaus tikriausiai yra pats žymiausias taškas septyniolikos mylių kely tarp Ramiosios giraitės (Pacific Grove) ir Akmenuotosios pakrantės (Pebble Beach). Kelias driekiasi per neapsakomo grožio Ramiojo vandenyno pakrantę. Kartais jis nusuka prie istorinių ir vaizdingų vietovių. Monterėjaus kiparisas yra žinoma kipariso rūšis, būdinga Kalifornijos Centrinei pakrantei. Laukinėse sąlygose šis kiparisas paplitęs tik dviejose vietovėse: netoli Monterėjaus ir Karmelio.

5. Gyvenimo medis, Bahreinas

The Tree of Life (Gyvenimo medis) auga Bahreine. Tai meskito medis augantis dykumos viduryje. Sakoma, kad medžio amžius siekia 400–500 metų. Jo ilgos šaknys tikriausiai yra radusios požeminį šaltinį, iš kurio ir semiasi jėgų augti ir žaliuoti. Tačiau vis vien šis medis laikomas stebuklu, nes tai vienintelis gyvas augalas negyvų ir kaitrių smėlynų viduryje. Vietos gyventojai tiki, jog būtent čia, prie šio medžio praeityje viešėjo Rojaus sodas.

Gyvenimo medis Bahreine
Gyvenimo medis Bahreine

4. Drakono kraujo medis, Jemenas

The Dragon blood tree (Drakono kraujo medis) tikriausiai yra pats žymiausias ir reikšmingiausias augalas visoje Sokotros saloje. Medis stebina savo unikalia ir keista išvaizda – jo forma primena apverstą skėtį. Keista medžio forma jam padeda išgyventi sausros laikotarpius. Tanki karūna, atrodanti kaip skėtis, suteikia medžiui pavėsį ir taip apsaugo jį nuo drėgmės išgaravimo. „Drakono kraujo“ vardą šis medis įgavo dėl savo tamsiai raudonos spalvos sakų.

wikipedia.org nuotr./Generolo Shermono sekvoja
wikipedia.org nuotr./Generolo Shermono sekvoja

3. Generolas Shermanas, JAV

General Sherman (Generolas Shermanas) – tai milžiniška sekvoja, auganti Sekvojų nacionaliniame parke Kalifornijoje. Garsūs šio miško medžiai yra laikomi didžiausiais visame pasaulyje. Be kita ko, jei matuotume aukštį, tai 5 iš 10 aukščiausių pasaulio medžių būtų būtent šiame miške. Didžiausias iš jų 11 metrų ilgio ties pagrindu Generolas Shermanas. Tikima, kad medžiui gali būti jau 2300–2700 metų.

2. Dievo kedrai, Libanas

The Cedars of God (Dievo kedrai) – tai nedidelis miškas kalnuotame šiauriniame Libane, kuriame auga apie 400 Libano kedrų. Jie yra tarp paskutinių išgyvenusių šios rūšies kedrų, augančių šiose žemėse nuo senų senovės. Vienoje seniausių pasaulio knygų – Biblijoje – Libano kedrai minimi daugiau nei 70 kartų. Senovės egiptiečiai naudojo šių kedrų sakus mumifikacijoms, o karalius Saliamonas panaudojo garsiuosius medžius pirmosios šventyklos Jeruzalėje statyboms.

flickr.com nuotr./Kedrų giraitė
flickr.com nuotr./Kedrų giraitė

1. Baobabų prospektas, Madagaskaras

flickr.com nuotr./Madagaskaro baobabų alėja
flickr.com nuotr./Madagaskaro baobabų alėja

The Avenue of the Baobabs (Baobabų prospektas) – taip vadinama garsių medžių grupė, išsirikiavusi palei dulkėtą kelią tarp Morondavos ir Beloni Tsiribihina vakarų Madagaskare. Nepakartojamas peizažas, kurį sukuria šie medžiai traukia keliautojus iš viso pasaulio, todėl tai viena žinomiausių ir lankomiausių vietovių regione. Baobabų medžiai, kurių amžius siekia iki 800 metų, savaime neatsirado iš niekur tuščioje, gana nederlingoje, krūmais apaugusioje žemėje, jų tėvynė – atogrąžų miškai. Metams bėgant, miestai šiame regione plėtėsi ir žmonės kirto medžius, valė dirvą žemės ūkiui, palikdami joje tik garsiuosius baobabų medžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius