Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Steoreotipai apie Vilnių: mitai, legendos ir šiek tiek tiesos

Daugumos mūsų turimos žinios apie kitas šalis ir ten gyvenančius žmones yra persmelktos stereotipais, mitais ir legendomis.
Vilniaus gyventojai
Vilniaus gyventojai / Vilniausgatve.lt karikatūra
Temos: 3 Mitas Vilnius Lietuva

Užsieniečius medžiojančios lietuvaitės ir kitos Vilniaus legendos

Aš esu italas. Kokį stereotipą apie Lietuvą turėjau prieš pirmą apsilankymą čia? Buvau įsitikinęs, kad, jeigu įmanoma, būtina išvengti pažinties, o ypač pasimatymų su lietuvėmis. Maniau, kad jos yra pačios tikriausios medžiotojos.

Ar kada susimąstėte, kokių stereotipų ir klišių apie Lietuvą turi kiti? Kurios iš jų yra labiausiai paplitusios? Norėdamas rasti atsakymus į šiuos klausimus, apsimuturiavęs kepure ir šaliku, išėjau į Vilniaus gatves. Man buvo įdomu, ar Lietuvai užsieniečių priklijuoti stereotipai sutampa su tuo, ką apie save mano vilniečiai. 

Kokia kalba kalbama Vilniuje?

Nemažai keliavau po pasaulį, taip pat man teko pagyventi ne tik Italijoje, bet ir Nyderlanduose, Škotijoje bei Švedijoje. Pastebėjau, kad dažniausiai vaizdas, kurį apie šalį susidaro užsieniečiai ir tas, kokį apie save turi vietiniai, gerokai skiriasi. Deja, tai galioja ir Vilniui.

Dažniausi stereotipai: lietuvės yra pačios gražiausios pasaulyje; Lietuva visuomet laimi „Euroviziją“, čia visi žmonės yra aukšti mėlynakiai blondinai.

Klišės, kurias išgirdau, kalbėdamasis su žmonėmis gatvėje, apima visas gyvenimo sritis:

1. Lietuva neturi savo oficialios kalbos: ten žmonės kalba rusiškai arba lenkiškai. 

2. Ši šalis yra tiesiog viduryje niekur. 

3. Lietuviai – absoliutūs krepšinio maniakai.

Draugiškas paaiškinimas. Lietuvių kalba yra pripažinta viena iš oficialių Europos Sąjungos kalbų. Be to, tai ir viena seniausiųjų kalbų pasaulyje, turinti ryšių su garsiuoju sanskritu.

Prancūzų mokslininkai senokai apskaičiavo, kad Lietuva yra geografinis Europos centras ir nieko čia nepakeisi. Tai, Lietuva tikrai turi nuostabią krepšinio komandą, kuri žaidžia tiesiog meistriškai. Kodėl nebūti maniaku, jeigu tavo šalies komanda yra tarp keletos geriausių pasaulyje?

Nemaža dalis užsieniečių mano, kad Lietuva yra viena iš šalčiausių šalių visoje Europoje. O vilniečiai yra labai arogantiški ir nemalonūs žmonės. Ryga – Lietuvos sostinė. Palaukite, ką?

Draugiškas paaiškinimas. Taip, žiemą Vilniuje gali būti labai šalta. Turiu omenyje, labai labai šalta. Tačiau, kaip sakoma Švedijoje: nėra blogo oro, tik netinkami drabužiai!

Jeigu manote, kad vilniečiai yra nemalonūs, tai paklausiu: ar jums teko būti Prancūzijoje ir bandyti mažoje parduotuvėje susikalbėti angliškai? Belieka pridurti, kad Vilnius išrinktas vienu draugiškiausių miestų Europoje. 

Dėl Rygos: ji ne Lietuvos, bet Latvijos sostinė. Tai reikia įsidėmėti.

Ką apie Lietuvą galvoja žmonės užsienyje?

Vienas dažniausių mitų, kurį savo galvose turi užsienyje gyvenantys žmonės, tai, kad Lietuva tebėra Rusijos dalis. Todėl čia žmonės negeria vandens, nes geria degtinę.

Lietuvės yra pačios gražiausios moterys visame plačiame pasaulyje. Lietuva visuomet laimi „Euroviziją“. Lietuvoje visi žmonės, įskaitant kūdikius ir sukrypusias močiutes, yra aukšti mėlynakiai blondinai.

Draugiškas paaiškinimas: Jau beveik 25 metus Lietuva yra nepriklausoma parlamentinė respublika. Tai buvo pirmoji šalis, kuriai pavyko išsivaduoti iš suveržto Sovietų sąjungos jungo. Ir tai buvo padaryta vadovaujantis nesmurto politika.

Midus yra šalies tradicinis alkoholinis gėrimas, žinoma, čia rasite ir geros vietinės degtinės. Tačiau, patikėkite, lietuviai geria ir kavą bei arbatą.

Na, taip, lietuvės yra pačios gražiausios mano matytos pasaulio moterys.

Lietuva yra ta šalis, kuri niekada nelaimėjo „Eurovizijos“, bet visuomet viliasi tai padaryti. Tikiu, kad šiais metais pagaliau nusišypsos laimė.

Ir nors statistinio lietuvio ūgis yra kiek aukštesnis negu vidutinis, tai nereiškia, kad: a) visi čia krepšininkai; b) visi turi mėlynas akis; c) visų plaukai yra šviesūs.

Jeigu manote, kad dabar turite kur kas geresnį supratimą apie Lietuvą, Vilnių ar jo žmones, klystate. Tai – tik mano interpretacija ir pastebėjimai. Žmogaus, kuris šioje šalyje lankėsi ne vieną kartą, o dabar pasirinko ją gyvenimui. 

Vilniausgatve.lt logotipas
 

Visi, kurie nori sužinoti, koks iš tikrųjų tas gyvenimas čia, Vilniuje, tiesiog atvažiuokite čia.

Aš mielai su jumis išlenksiu stiklinę degtinės gražių moterų apsuptyje. Ach, tik nepamirškite palto!

Originalus tekstas publikuojamas sostinės naujienų portale Vilniausgatve.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius