Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stereotipų žemėlapis: kas kuria prasčiausią muziką, kieno kolonija buvo Lietuva, kur ilgiausi vyrų pasididžiavimai ir kaip Europa atrodys 2022 metais

Žmonės pasaulį įsivaizduoja savaip. Dažnai vienos ar kitos šalies įvaizdį suformuoja stereotipai. Galima dėl to pykti, bet galima ir nusišypsoti. Vokietijoje ką tik išleistoje knygoje „Atlas of Prejudice“ („Prietarų atlasas“) bulgarų dizaineris 38-erių Yanko Tsvetskovas ironiškai pažiūrėjo į Europą. Jis sudarė pluoštą žemėlapių, kuriuos įkvėpė įvairių tautų ir žmonių grupių nacionalinės bei istorinės klišės.
Bulgarų dizainerio Yanko Tsvetskovo sudarytas žemėlapis – prognozė 2022 metams
Bulgarų dizainerio Yanko Tsvetskovo sudarytas žemėlapis – prognozė 2022 metams / spiegel.de nuotr.

Y.Tsvetskovo įsitikinimu, bene paprasčiausias – graikų pasaulio suvokimas. Graikija yra „mes“, Turkija – Rytų Graikija, paskolinta turkams, Rusija – „mūsų civilizuotos“ ortodoksų barbarų žemės, Islandija – Hadas (taip senovės graikų mitologijoje buvo vadinamas pragaras), o visa kita – „šykščių darboholikų sąjunga“ (turima omeny Europos Sąjunga).

Šiame ironiškame žemėlapyje dar patikslinta, kad švedai esantys iškrypėliai, vokiečiai – imperialistai, Lenkija – šiukšlynas, o Rumunijoje gyvena vandalai ir šikšnosparniai. Airija graikams yra „Kipras“, o Didžioji Britanija – „George'as Michaelas“.

Tuo metu britams ES yra „blogio federalinė imperija“ (Prancūzijoje esama tik parduotuvių ir kaimo vietovių, Vokietija – purvinos pornografijos ir alaus kraštas, italai yra įdegę vyrai žilais plaukais, o lenkai – parazitai, austrai kepa skanius pyragus, vengrai verda sriubą, rusai – išlaidūnai, švedai kuria mėšliną popmuziką. Ukraina – „kokia keista šalis!“, o Baltarusija – kažkas nereikšmingo, užtat Turkijoje negausi jokios kiaulienos.

Vokiečiams jų pačių šalis yra taupomoji kasa (buvusi Vakarų Vokietija) ir proletariatas (buvusi Rytų Vokietija). Švedija reiškia IKEA, Islandija – geizerius, Italija – picas ir muziejus, Lenkija – daržoves, Danija – vikingus, Nyderlandai – žolę, Belgija – vaflius, Airija – viskį, Vengrija – guliašą, Turkija – darbo jėgą.

Prancūzija jiems yra Eifelio šalis, Baltijos valstybės – seni kaimynai, Rumunija – vampyrų kraštas, Rusija – dujų saugykla, o Baltarusija ir Ukraina – dujų tranzito šalis, Suomija, kaip daugeliui kitų Europos tautų, – mobiliųjų telefonų gamintojai.

Tiesa, lenkams suomiai – esą alkoholikai. Rusija – priekabiautojai iš Rytų, o Vokietija – priekabiautojai iš Vakarų, švedai – investuotojai, Lietuva, Latvija, Baltarusija ir Ukraina – buvusios kolonijos, Bulgarija – močiutės paplūdimys. Rumunija lygu čigonai, Norvegija – šaldytuvai, Airija – bulvės, Ispanija – pomidorai ir buliai, Nyderlandai – gėjai, Belgija – alus, o Graikija – streikuojantys viešbučiai.

Ispanams Vokietija esanti žiaurioji Merkel, Lenkija – katalikai blondinai, Rusija – vedę kunigai, Baltijos šalys – rusų Galicija, italai – mamyčių berniukai, rumunai – sauskelnių keitėjai, Turkija – rytų Marokas, o Suomija – pelkynai. Graikija gamina prastą alyvuogių aliejų, iš Ukrainos atvykstančios radioaktyvios auklės.

Prancūzai kaimynus ispanus laiko flamenko šokėjais, italus – triukšmingais draugiškais žmonėmis, graikus – triukšmingais plaukuotais žmonėmis, lenkus – santechnikais, vokiečius – geriausiais draugais, slovakus – kažkokiais slavais, švedus – mėsos kukulių mėgėjais, turkus – „tikrai ne europiečiais“. Rusija jiems yra Napoleono svajonė, Ukraina – „ar tai nebuvo Rusija?“, Baltijos šalys – tik baltų gentys, Islandija – per daug šaltas kraštas.

Žemėlapyje, kuris sudarytas pagal krištolinio rutulio prognozę 2022 metams, ES susitraukia iki kai kurių Centrinės ir Rytų Europos šalių, Skandinavijoje atsiranda Antroji Kalmaro (miestas pietryčių Švedijoje) sąjunga. Vokietija, Prancūzija ir Austrija pavirtusios į Merkelreichą, Vatikanas perkeltas į Ispaniją.

Gėjams ispanai yra lokiai, bulgarai ir rumunai – homofobai, turkai – seksualūs homofobai, italai – heteroseksualūs homofobai, Vokietija – belangė, Suomija – uodų kraštas, Švedijoje kuriama dėmesio neverta šokių muzika, Škotijoje – daug sijonų, o Rusijoje gyvena vyrai (angliškas žodis „men“ parašytas kirilica).

Viename žemėlapyje išmatuoti įvairių šalių vyrų peniai (ilgiausi esą – vengrų ir prancūzų, trumpiausi – rumunų, duomenų apie lietuvius nėra), kitas žemėlapis sudarytas pagal buvusį Italijos premjerą Silvio Berlusconi (žinoma, Europa suskirstyta į įvairių moterų šalis).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius