Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taikos ir saugumo oazės pasaulyje

Norvegiją praėjusią savaitę sukrėtę išpuoliai šokiravo ne tik savo sunkiai suvokiamu žiaurumu, bet ir tuo, kad buvo įvykdyti būtent šioje taikioje, itin aukštą pragyvenimo lygį pasiekusioje, demokratinėje šalyje.
Slovėnija
Saulėlydis Naujojoje Zelandijoje / sxc.hu

Norvegija metai iš metų didžiavosi patekdama į saugiausių pasaulio valstybių dešimtukus. Šios šalies vizitinė kortelė iki šiol buvo ne tik išskirtinė gamta, svajonių socialinės garantijos, bet ir draugiški bei nuosaikūs gyventojai, harmoningi santykiai su kaimyninėmis valstybėmis, itin žemas nusikalstamumo lygis ir, kaip tikėta, maža teroristinių išpuolių tikimybė.

Sprogdinimai Osle ir žudynės Utojos saloje šiame taikiame ir saugiame Norvegijos veide paliko didžiulį, dar ilgai gysiantį randą, neabejotinai turėsiantį įtakos šios Skandinavijos valstybės, kaip saugios šalies, vertinimams.

Tačiau košmaras Norvegijoje iškėlė ir gilesnį klausimą: ar išties Europa yra taikos ir saugumo prieglobstis, kaip manyta iki šiol?

Saugiausia – Vakarų Europa

Prieš įvykius Norvegijoje paviešintas 2011 metų Pasaulinis taikos indeksas (PTI) skelbia, kad Vakarų Europa yra pats taikiausias regionas pasaulyje. Keturios Skandinavijos šalys – Islandija, Danija, Norvegija ir Suomija – išskirtos kaip nuolat į taikiausių ir saugiausių valstybių dešimtuką patenkančios šalys, kuriose užtikrintas aukščiausias saugumo lygmuo.

Vidurio ir Rytų Europa, po Šiaurės Amerikos, įvardinta kaip trečiasis taikiausias ir saugiausias regionas pasaulyje, kurio dvi valstybės – Čekija ir Slovėnija – taip pat patenka į minėto sąrašo dešimtuką.

Pagal PTI, iš dešimties saugiausių pasaulio valstybių, septynios yra iš Europos ir tik trys – Naujoji Zelandija, Japonija ir Kanada – iš kitų pasaulio regionų. Sprendžiant, kurios pasaulio valstybės yra taikiausios ir saugiausios, buvo analizuojami 23 kriterijai. Tarp jų – politinis šalies stabilumas, teroristinių išpuolių tikimybė, santykiai su kaimyninėmis valstybėmis, 100 tūkst. gyventojų tenkantis įkalintų asmenų skaičius, tarptautiniai konfliktai, kuriuose dalyvauja valstybė, 100 tūkst. gyventojų tenkantis žmogžudysčių skaičius, smurtinių nusikaltimų lygmuo ir kt.

Lietuva, tarp 153 analizuotų valstybių, PTI sąraše šiais metais užima 43-ąją vietą. „15min“ pristato taikiausių ir saugiausių pasaulio valstybių dešimtuką, paskelbtą PTI prieš išpuolius Norvegijoje.

Saugiausios valstybės pasaulyje

sxc.hu nuotr./Islandija
sxc.hu nuotr./Islandija

1. Islandija ne sykį didžiavosi pačios saugiausios ir taikiausios valstybės pasaulyje titulu. Tačiau 2008 m. per pasaulį nusiritusi finansinio sunkmečio banga, stipriai sudavė šiai Skandinavijos šaliai. Išgyvenusi precedento neturinčią šalies finansinės sistemos ir valiutos griūtį, Islandija dvejus metus turėjo tenkintis antros saugiausios valstybės titulu pasaulyje. Tačiau 2011 m. PTI paskelbtame sąraše ji susigrąžino seniau turėtas pozicijas.

Labiausiai prie to prisidėjo dvi aplinkybės. Pirma, šalį ėmė valdyti stabili centro kairės koalicija, kuriai nuo 2009 m. balandžio vadovauja premjerė Johanna Sigurdardottir. Pasikeitus valdžiai, žymiai sumažėjo smurtinių demonstracijų šalyje, tikimybė.

Antra, įtakos Islandijos reitingo pakilimui turėjo ir šalies ekonomikos atsigavimas 2010-aisiais bei akivaizdus nedarbo lygio sumažėjimas.

Islandijoje smurtinių nusikaltimų ir žmogžudysčių skaičius yra itin žemas. 2010 m. 100 tūkst. islandų teko vos 55 įkalinti asmenys. Šioje Skandinavijos šalyje įkalintų asmenų skaičius – mažiausias pasaulyje.

2009 m. skelbta, kad Islandijoje, kurioje iš viso gyvena apie 319 tūkst. gyventojų, yra vos 700 policijos pareigūnai, kurie su savimi nesinešioja šaunamųjų ginklų. Taip pat nurodyta, kad tais metais visoje šalyje įkalinta buvo vos 130 asmenų, kuriems per valstybines šventes leista vykti namo. 

Nors yra NATO narė, Islandija neturi kariuomenės, o jos karinės išlaidos yra vienos iš mažiausių Europoje.

2. Naujoji Zelandija

Scanpix nuotr./Naujoji Zelandija
„Scanpix“ nuotr./Naujoji Zelandija

Pastaruosius porą metų Islandiją iš pirmosios pozicijos saugiausių valstybių sąraše išstūmusi
Naujoji Zelandija, 2011 m. PTI sudarytame reitingavime turėjo sugrįžti į garbingą antrąją vietą. Prie šių pokyčių prisidėjo tai, kad Naujojoje Zelandijoje padaugėjo viešojo saugumo pareigūnų. Tai savo ruožtu įvyko dėl 2006 m. šalies valdžios paskelbto plano padidinti policininkų pajėgas. Buvo numatyta per keletą metų priimti papildomą 1 tūkst. policijos darbuotojų.

Be to, 2010-aisiais Naujoje Zelandijoje padaugėjo įkalintų žmonių. Praėjusiais metais 100 tūkst. šios egzotiškos šalies gyventojų teko 203 įkalinti asmenys.

Tačiau saugumas Naujojoje Zelandijoje išlieka vienas iš didžiausių pasaulyje. Smurtinių demonstracijų, žmogžudysčių ar teroristinių išpuolių tikimybė čia vertinama kaip itin žema, tuo tarpu pagarba žmogaus teisėms – itin didelė.

2010 m. šalies vidaus politika pasižymėjo stabilumu. Šalį valdo centro-dešinės Nacionalinė partija, parlamente turinti tvirtą daugumą. Naujosios Zelandijos piliečiai aktyviai remia premjerą Johną Key. Praėjusiais metais ši valstybė galėjo džiaugtis ir paaugusiais ekonomikos rodikliais. Iš recesijos Naujoji Zelandija išlipo antrąjį 2009 m. ketvirtį.

Šios valstybės išlaidos karinėms reikmėms yra vienos iš mažiausių pasaulyje. Vienam Naujosios Zelandijos gyventojui tenka ir vienas iš mažiausių karių skaičius pasaulyje.

3. Japonija

sxc.hu nuotr./Japonija
sxc.hu nuotr./Japonija

Tekančios saulės šalis ir šiais metais išlaikė trečiąją poziciją PTI sąraše, nors joje buvo padidintas viešojo saugumo pareigūnų skaičius. Šalies valdžiai pavyko išlaikyti politinį stabilumą. Teigiama, kad tam didelės įtakos turėjo valdžios reakcija į šių metų kovo 11 d. šalį nusiaubusį žemės drebėjimą ir po jo sekusį cunamį.

Prieš šią tragediją, šalies premjero Naoto Kano ir jo valdančiosios partijos ateitis buvo neaiški. Politiko populiarumas šalyje buvo žlugęs, partijos viduje vyko vaidai, valdžiai nepavyko patvirtinti 2011–2012 metų biudžeto. Tačiau valdžios atsakas į šalį ištikusią katastrofą buvo staigus ir kompetentingas, valstybės piliečiai nepamiršo to įvertinti.

Japonijos išlaidos karinėms reikmėms ir toliau sudaro mažiau nei 1 proc. šalies BVP. Tačiau Japonijos Savigynos pajėgos dalyvauja tarptautinėse humanitarinėse ir taikos palaikymo misijose. Šalies santykiai su kaimyninėmis valstybėmis, Kinija ir Šiaurės Korėja, yra gan įtempti.

Japonijoje smurtiniai nusikaltimai ir žmogžudystės yra itin retos, tuo tarpu teroristiniai išpuoliai vertinami kaip mažai tikėtini. Šalyje ypač gerbiamos žmogaus teisės, griežti įstatymai draudžia šaunamųjų ginklų laikymą.

4. Danija

sxc.hu/Danija
sxc.hu/Danija

Ketvirtoje 2011 m. PTI reitingų vietoje atsidūrusioje Danijoje praėjusiais metais valdžia numatė didesnes baudas už nelegalų ginklų laikymą. Be kitų teigiamų pokyčių šioje valstybėje praėjusiais metais, buvo ir vienas neigiamas – padidinta teroristinių išpuolių tikimybė. 2010 m. Danijos slaptosios tarnybos pranešė sulaikusios penkis asmenis, įtariamus „neišvengiamo“ teroristinio išpuolio prieš Danijos laikraštį, 2005 m. paviešinusį kontraversiškas pranašo Muhammado karikatūras, planavimą.

Nors 1949 m., norėdama tapti NATO nare, Danija atsisakė neutraliteto, šalies karinės išlaidos yra sąlyginai mažos. Danijos įstatymai taip pat numato, kad taikos metu šioje valstybėje negali būti dislokuoti branduoliniai ginklai.

Politiškai stabili valstybė džiaugiasi gerais santykiais su kaimyninėmis valstybėmis. Smurtinių nusikaltimų ir žmogžudysčių skaičius šioje šalyje labai mažas, smurtinės demonstracijos – mažai tikėtinos, tuo tarpu kalėjime įkalintų asmenų skaičius – vienas iš mažiausių Europoje.

5. Čekija

Mindaugo nuotr./Praha
Mindaugo nuotr./Praha

Šios Vidurio Europos valstybės PTI šoktelėjo į viršų. Tai lėmė sumažėjusi smurtinių demonstracijų tikimybė, įvetinta atsižvelgus į tai, kad šalies BVP 2010-aisiais paaugo 2,3 proc. Čekijos politinis gyvenimas alsuoja stabilumu. Centro-dešinės valdančioji koalicija žemuosiuose parlamento rūmuose užsitikrino daugumą, taip įgydama mandatą reformuoti viešuosius finansus.

Šalies santykiai su kaimyninėmis valstybėmis išliko šilti. Proeuropietiškai nusiteikęs čekų užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas įgyvendino aktyvią, bet pragmatišką užsienio politiką, įdėmiai stebėdamas, kad nebūtų pamintas nacionalinis jo valstybės interesas. Šalies užsienio politikos prioritetai – energetikos saugumas, ES plėtra, glaudesnis regioninis bendradarbiavimas.
Nusikalstamumo, vidinių konfliktų ar teroristinių išpuolių tikimybė Čekijoje vertinama kaip „labai maža“. Žmogžudysčių statistika – viena iš žemiausių Europoje. Vienam čekui tenkantis viešojo saugumo pareigūnų ir policininkų skaičius šioje šalyje yra gana aukštas, ypač palyginus jį su kitų į  taikiausių ir saugiausių pasaulio valstybių dešimtuką patenkančių šalių. Tačiau jispanašus į kitų Vidurio ir Rytų Europos valstybių skaičių.

6. Austrija

sxc.hu nuotr./Austrija
sxc.hu nuotr./Austrija

Viena gali pasigirti puikiais santykiais su kaimyninėmis valstybėmis ir ne mažiau – itin aukštu saugumu šioje šalyje. PTI vertinimu, smurtinių nusikaltimų ir žmogžudysčių statistika Austrijoje išlieka viena iš žemiausių tarp visų 153 analizuotų valstybių.

Tačiau praėjusiais metais Austrijos PTI indeksas kiek sumažėjo – šalis dviem pozicijomis nusirito žemyn. Tai įvyko dėl dviejų aplinkybių. Pirma, šalyje padaugėjo viešojo saugumo pareigūnų ir policininkų. Nepaisant to, vienam Austrijos gyventojui tenkantis jų skaičius ir toliau išlieka vienas iš žemiausių Europoje.

Antra, praėjusiais metais tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ pranešė apie Austrijoje užfiksuotus žmogaus teisių pažeidimus.
Šios valstybės išlaidos karinėms reikmėms taip pat nedidelės – sudaro mažiau, nei 1 proc. BVP.

7. Suomija

sxc.hu/Suomija
sxc.hu/Suomija

Politinis Suomijos gyvenimas praėjusiais metais apibūdinamas kaip stabilus. Šalyje neužfiksuota jokių pilietinių neramumų. Helsinkio santykiai su kaimyninėmis valstybėmis harmoniški, tuo tarpu smurtiniai nusikaltimai labai reti, nors šioje šalyje įvykdomų žmogžudysčių skaičius yra didesnis nei kurioje nors kitoje Skandinavijos valstybėje.

Nepaisant to, Suomijoje 100 tūkst. gyventojų tenka vos 60 kalinių. Po Islandijos, tai antra valstybė pasaulyje, kur įkalintų žmonių skaičius mažiausias. Teroristiniai išpuoliai, iki tragedijos Norvegijoje, čia buvo laikomi mažai tikėtini.

Palyginti su kitomis valstybėmis, Suomijos išlaidos karinėms reikmėms yra mažos – 2009 m. jos tesudarė 1,3 proc. šalies BVP. Tačiau vienam suomiui tenkanti sunkiųjų ginklų statistika yra viena iš aukščiausių Europoje.

Nuo Šaltojo karo pabaigos Suomija įgyvendino nesijungimo į strategines sąjungas politiką ir nusprendė nestoti į NATO. Suomijos valdžia taip pat įgyvendino gan neutralią politiką konflikto Irake 2003 m. atžvilgiu. Tačiau šalis yra įsitraukusi į NATO Partnerystės taikos labui programą. Šalies kariai prisijungė prie NATO pajėgų Afganistane.

8. Kanada

sxc.hu/Kanada
sxc.hu/Kanada

Kanada taip pat metai iš metų patenka į saugiausių pasaulio valstybių dešimtukus. Visuomenės saugumo užtikrinimas šioje valstybėje vertinamas kaip itin aukštas. Antai praėjusiais metais 100 tūkst. kanadiečių teko 117 įkalintų asmenų.

1995 m. Kanadoje apribotas priėjimas prie lengvųjų ginklų – įsigyti jų šioje Šiaurės Amerikos valstybėje nepalyginti sudėtingiau nei Jungtinėse Valstijose.

2010-aisiais pastebėtas ir Kanados santykių pagerėjimas su kai kuriomis valstybėmis. Šie metai, palyginti su 2009-aisiais, vertinami ir kur kas ramesni ginčuose dėl konkrečių Arkties šelfo ruožų, kuriuose dalyvauja Kanada dalyvauja kartu su JAV, Danija ir Rusija. Geologų vertinimais, Arkties vandenyno dugne gali būti maždaug 30 proc. pasaulio dujų atsargų ir 13 proc. naftos.

9. Norvegija

sxc.hu nuotr./Norvegija
sxc.hu nuotr./Norvegija

Ši Skandinavijos valstybė visuomet patekdavo į saugiausių pasaulio valstybių dešimtukus, nepriklausomai nuo to, kas sudarydavo tokių šalių sąrašus ir nepriklausomai nuo to, kokie kriterijai būdavo vertinami.

Tai iš esmės lėmė žemas nusikalstamumo lygis Norvegijoje – žmogžudysčių ar kitų smurtinių nusikaltimų statistika čia viena iš žemiausių pasaulyje. Jokių karų, politinių neramumų ir net stichinių nelaimių bei iki praėjusios savaitės egzistavęs įsitikinimas, kad teroristinių išpuolių tikimybė Norvegijoje yra itin maža – tai sukūrė Norvegijos, kaip idealios šalies gyventi ir atostogauti, įvaizdį.

Oslas nuo pat 2003 m. aktyviai prisidėjo prie NATO veiksmų Afganistane. 2011 m. šioje valstybėje vis dar yra apie 500 Norvegijos karių. Oslo santykiai su kaimyninėmis valstybėmis labai geri. Vienu iš svarbiausių valstybės užsienio politikos akcentų išlieka glaudus bendradarbiavimas.

10. Slovėnija

sxc.hu/Slovėnija
sxc.hu/Slovėnija

Į saugiausių ir taikiausių valstybių dešimtuką ši šalis pirmiausiai patenka dėl itin žemos smurtinių nusikaltimų, žmogžudysčių ir kalėjime kalinčių asmenų statistikos. Slovėnijos politinis stabilumas vertinamas kaip didžiausias tarp visų Balkanų valstybių.

1991 m. paskelbusi nepriklausomybę, Slovėnija sugebėjo išvengti neramumų, kuriuose paskendo buvusi Jugoslavija. Tačiau šalies santykiai su Kroatija išliko įtempti ir praėjusiais metais.
Karinėms reikmėms Slovėnija išleido 1,6 proc. šalies BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius