-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistai negelbsti Ispanijos ekonomikos

Nors Ispanijoje klesti turizmo sektorius ir į šalį atvykstantys turistai vidutiniškai išleidžia kone 1000 eurų, valdžios teigimu, ekonominė padėtis šalyje ir toliau tik prastėja. Tuo metu smulkieji verslininkai šalyje kuria įmones supratę, jog vienintelė galimybė gauti darbo vietą yra ją susikurti.
Finansų krizė Ispanijoje
Finansų krizė Ispanijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyksta turizmo mugė

Trečiadienį Ispanijos sostinėje Madride princai Felipe'as ir Letizia atidarė kasmet vykstančią tarptautinę turizmo mugę – joje dalyvauja 167 valstybės ir beveik 9 tūkst. įmonių. Šiemet organizatoriai pasigedo Prancūzijos, Sirijos ir Čilės atstovų, tačiau džiaugiasi tuo, kad pirmą kartą mugėje dalyvauja Kongo Respublika ir Libija. Tikimasi, kad renginyje apsilankys apie 200 tūkst. žmonių.

Nežino, kada įveiks krizę

2012 m. Ispanijos Karalystę aplankė beveik 58 mln. turistų, kurie vidutiniškai šalyje išleido po 968 eurus. Net 12 proc. Ispanijos gyventojų dirba turizmo sektoriuje. Šalies industrijos, energetikos ir turizmo ministras Jose Manuelis Soria teigia, kad šiemet turėtų augti ne tik turistų skaičius, bet ir jų išlaidos šalyje.

Nors turizmo sektoriaus rodikliai geri, Ispanijos ekonominė padėtis ir toliau prastėja. Pernai šalies bendrasis vidaus produktas sumažėjo 1,3 proc., nedarbo lygis pasiekė 25 proc., ir šalies vyriausybė vis dar nežino, kada pavyks įveikti ekonominę recesiją. Pasak ekonomikos specialistų, viena iš svarbiausių šios situacijos priežasčių – silpna vidutinė paklausa, kuriai įtakos turėjo ir pernai padidintas pridėtinės vertės mokestis bei sumažėję atlyginimai.

Verslininkus nukreipia ekspertai

Tačiau vis daugiau šalies žmonių nepaiso ekonominės ir bankų situacijos ir apsisprendžia kurti smulkiąsias įmones. Ispanijos žiniasklaida vis dažniau praneša, kaip, pasitelkę socialinius tinklus ir naująsias technologijas, ispanai kuria iniciatyvines grupes, kaip įsteigti įmonę už mažiau nei 100 eurų per mėnesį.

Jose dalyvaujantys ekspertai pradedantiesiems verslininkams pataria, į kurias rinkos nišas investuoti ir kurios reikalauja mažiausiai lėšų. Taip jau sukurta keli šimtai įmonių, kuriose siuvami batai, taisomi dviračiai, kepami pyragai ar teikiamos vertimų į retas kalbas paslaugos. Pasak investitoriaus iš Barselonos Arielio Almados, verslumas Ispanijoje per krizę padidėjo, nes nemažai žmonių suprato, kad vienintelė galimybė gauti darbo vietą yra ją susikurti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius