-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistų srautų tarp Lietuvos ir Baltarusijos augimą stabdo vizos ir eilės pasienyje

Auga turistų srautai tarp Lietuvos ir Baltarusijos. Šiemet pirmąjį pusmetį Baltarusijoje viešėjo daugiau nei 60 tūkst. lietuvių, baltarusių Lietuvoje pabuvojo beveik 10 tūkstančių daugiau. Tačiau diplomatai pastebi, kad dar spartesniam turizmo augimui trukdo mokamos vizos, be to pasienio punktuose būtina didinti automobilių pralaidumą.
Baltarusijos siena
Baltarusijos siena / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Minskas kasmet sulaukia apie milijoną turistų iš užsienio. Lietuviai, remiantis statistika, tarp Baltarusijos svečių ne paskutinėje vietoje – šiemet iki liepos viešėjo 63 tūkst. mūsų tautiečių. Į Lietuvą atvykstančių baltarusių iki spalio viešėjo 126 tūkst.

Nors turistų srautai kasmet auga, kliūčių netrūksta.

„Inicijuosime, kad per visus pasienio punktus į Baltarusiją būtų galima atvykti 3 ar 5 dienoms be vizų. Keliauti turistams automobiliu po Baltarusiją nėra pigu – dauguma kelių mokami, net nuo sienos iki Minsko. Siekiame, kad turistai mokėtų fiksuotą mokestį, nesvarbu kiek jie miestų lankytų“, – pasakojo Baltarusijos turizmo asociacijos pirmininkas Aliaksandras Mirskyj.

„Ypač kai tai liečia trumpas keliones, kai vykstama savaitgalį ir tenka laukti tikrai 5-6 valandas, tai yra kliūtimi, tai daug ką atgraso. Išspręsti problemą galima keliais būdais. Didinti pralaidumą esamų pasienio punktų, modernizuojant juos“, – sakė Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Andrius Pulokas.

„Startuoja naujas, visiškai naujas traukinys, dviejų aukštų su papildomais greičiais ir klasėmis atvykti į Baltarusiją, ir tai yra nauja galimybė. Nepamirškim, kad Baltarusija jau taiko bevizį režimą atskrendantiems per Minsko tarptautinį oro uostą visiems ES piliečiams“, – kalbėjo Lietuvos komercijos atašė Baltarusijoje Julijus Glebovas.

Kaimyninė šalis užsieniečius turistus vilioja galimybe be vizų lankytis Augustavo kanalo teritorijoje, o nuo sausio ir visoje Gardino srityje. Tad įsigijus specialius leidimus bus galima pamatyti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldą – Myriaus ar Nesvyžiaus pilis.

Baltarusiai taip pat, pasak specialistų, keičia kelionių maršrutus. Iki šiol dažniausiai vykdavę į Vilnių apsipirkti – pernai baltarusiai Lietuvoje paliko apie 117 mln. eurų – dabar linkę atostogauti prie jūros, stiprinti sveikatą kurortuose.

„Baltarusijos turistas apskritai atostogoms kažkur tai atsideda iki tūkstančio eurų. Tai ta dalis, kurią jie pasirengę išleisti Lietuvoj, iš esmės pirkiniams ir poilsiui“, – sakė J.Glebovas.

Remiantis statistika, dabar baltarusis turistas Lietuvoje nakvoja vidutiniškai 3 naktis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius