-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kur gimė giesmė „Tyli naktis“?

Visos kalėdinės giesmės – melodingos, pakylėtos, susijusios su jaudinančiu užgimstančio Dievo laukimo pojūčiu...Tačiau esama vienos giesmės, kurios melodija jau kelis šimtmečius skamba viso pasaulio krikščioniškose bažnyčiose šimtais skirtingų kalbų. Atspėjote, tai – „Tyli naktis! Šventa naktis!“.
Koplyčia skirta giesmei ir jos kūrėjams
Koplyčia skirta giesmei ir jos kūrėjams / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gimė ji Austrijoje, už 20 –ies kilometrų į šiaurę nuo Zalcburgo nutolusiame mažame Oberndorfo miestelyje. Pavasarį svečiuojantis Bavarijoje, draugai pasiūlė jį aplankyti – juolab, kad šią vietovę buvo nesunku pasiekti traukiniu iš Miuncheno.

Mažas, itin tvarkingas Austrijos miestukas – kaip ir visi šioje šalyje esantys...Tiesa, ko gero, tais laikais, kai ši giesmė buvo kuriama, savo išvaizda Oberndorfas nepriminė dabartinio – juk nuo XIX amžiaus pradžios vykę audringi istorijos įvykiai keitė ne tik žmonių likimus, bet ir jų gyvenamųjų vietovių veidus. Jau tik nuotraukose yra išlikusi ir senoji Oberndorfo šv. Nikolajaus bažnytėlė, kurioje 1818 metais pirmąsyk suskambo „Tyli naktis! Šventa naktis!“ Jos vietoje stovi atminimo koplyčia, o naujasis bažnyčios pastatas yra iškilęs kitur.

Senojoje šv. Nikolajaus bažnyčioje vargonais grodavo šios giesmės melodijos kūrėjas Francas Ksaveras Gruberis. Jis buvo mokytojas ir dar turėjo eiti vargonininko pareigas Arnsdorfo kaime, esančiame už kelių kilometrų nuo Oberndorfo. O giesmės teksto autorius buvo poetas Jozefas Moras, gyvenęs Oberndorfe nuo 1817 iki 1819 metų ir dirbęs vietinės bažnyčios kunigo padėjėju. Abiejų kūrėjų biustai dabar iškaldinti akmeniniame paminkle, stovinčiame prie bažnyčios. Beje, prie koplyčios dar iki šiol tebestovi namas, vadinamas Mesnerio namu, kuriame Jozefas Moras nuomavosi kambarį.

Švento Nikolajaus bažnyčia po didelio XIX šimtmečio pabaigoje įvykusio potvynio sugriuvo. Kaip jau minėjau, jos vietoje šiandien stovi „Tyliosios nakties“ giesmės atminimui skirta koplyčia. Beje, giesmę išpopuliarinti itin padėjo iš Tirolio kilęs vargonų meistras Karlas Mauracheris bei dainininkų Rainerių ir Štraserių šeimos. Šie žmonės, keliaudami iš vienos vietos į kitą, džiugindavo klausytojus nepaprastai melodingu kūriniu. Giesmė netrukus tapo tokia populiari, kad ją pradėta versti į kitas kalbas. Šiandien ji atliekama daugiau kaip 300 įvairių kalbų ir dialektų. Ją, skambančią originalo kalba bei dar dviem vertimų variantais, gali pasiklausyti Oberndorfe įkurto „Tyliosios nakties“ giesmės muziejaus lankytojai.

Pravėriau šio nedidelio muziejuko duris. Ekspozicijos pagrindą, žinoma, sudaro viskas, kas didesniais ar mažesniais saitais susiję su garsiosios giesmės kūrimu bei paplitimu. Eksponatai nuodugniai pasakoja apie jos kūrėjus, ir, beskaitydama apie juos, radau dar vieną mane sudominusį faktą. Pasirodo, giesmės autorius Jozefas Moras buvo nuolat kritikuojamas savo vadovybės už tai, kad daug laiko praleisdavo su Zalcacho upe druską plukdžiusiais jūrininkais ir itin mėgdavo dainuoti jų dainas. Mat senovėje Oberndorfo ekonomika daugiausia buvo susijusi su druskos gabenimu vandens keliu iš austriškų druskos kasyklų į jos pardavimo vietas. Zalcacho upe dar būdavo plukdomas marmuras, mediena, vynas ir daugelis kitų prekių. Apie šią laivininkystę pasakoja atskira muziejaus ekspozicija.

Užkalbinta muziejaus darbuotoja papasakojo, jog didžiausio lankytojų antplūdžio sulaukiama prieškalėdiniu laikotarpiu. Ypač populiarus muziejus tarp mokytojų ir moksleivių – jų čia atvyksta ištisos klasės iš visos Austrijos, kaimyninės Bavarijos, retkarčiais iš kitų šalių. Bilieto kaina moksleiviams simbolinė, o Oberndorfo mokinukai išvis įleidžiami nemokamai – juk jiems savo krašto istoriją labiausiai privalu žinoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius