Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 mitai apie kavą Europoje: nuo magiškų savybių iki papildomų kilogramų

Nepaisant savo milžiniško populiarumo visame pasaulyje, kavos gėrimo ritualas įvairiose šalyse apipintas įvairiausiais mitais, kurie gajūs iki šiol. Skirtingose pasaulio kraštuose manyta, jog kava turi magiškų savybių, ji gaminta velnio, gydo nuo nepagydomų ligų ir panašiai. „Pasaulis kišenėje“ kartu su portalu Acmis.ru siūlo jums sugriauti 5 populiariausius Europos mitus apie kavą.
Cukrus
5 mitai apie kavą / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Kelionės

1. Daugelis europiečių štai mano, jog dažnas kavos gėrimas būtinai sukelia širdies ligas. Kadaise šį teiginį patvirtino ispanų daktarai, pareiškę, jog kavoje esantis kofeinas itin neigiamai veikia visą žmogaus širdies sistemą. Tačiau vokiečių medikai tikina, jog yra visiškai ne taip, mat mirtingumas nuo širdies ligų tarp kavos mėgėjų nė ką aukštesnis, nei tarp tų, kurie kavos nemėgsta ir negeria. Vis dėlto, piktnaudžiauti kava nederėtų – širdies ligų šis gėrimas nesukelia, tačiau, jei jau sergate jomis, kofeinas gali suaktyvinti jas.

2. Vakarų Europos bei Amerikos dantų pastos reklamose dažnai filmuojami odontologai tvirtina, jog kava yra viena pagrindinių dantų emalio gadintojų. Tačiau neseniai italų specialistai įrodė, jog būtent kava sukuria apsauginę plėvelę ant dantų, kuri apsaugo dantis nuo erozijos. Tiesa, dantys iš tiesų kiek pagelsta, tačiau negenda nuo kavos.

3. Trečias Europoje paplitęs mitas apie kavą – ji kenkia nėštumui. Tačiau Kavos kultūros gimtinėje – Afrikoje – žmonės teigia, jog kava niekaip negali būti persileidimo priežastimi, mat būtent kavos pupelės padeda nėščiai moteriai kovoti su toksikoze. Tačiau Europos gydytojai nenutyla, jiems pavyko įrodyti, jog kavos mėgėjų gimdyvių kūdikiai sveria mažiau nei kavos negėrusių moterų.

4. Bijodami augančio kavos populiarumo Europoje pradėta kalbėti apie narkotinę priklausomybę kavai. Taip bandyta sumažinti kavos vartojimą. Tačiau kava – ne narkotikas. Seniai įrodyta, jog pripratimas prie kavos yra labiau įprotis nei kokia priklausomybė. Kava žmogui suteikia energijos, daugeliui patinka pats kavos gėrimo ritualas. Žmogus pripranta prie jo ir neišgėręs kavos jaučia, tarsi ko trūktų. Tačiau mediciniškai, tai nėra jokia narkotinė priklausomybė. Panašius simptomus žmogus jaus, jei, pavyzdžiui, nustos valgyti duoną ar kitą įprastą ir mėgstamą valgį.

5. Penktasis Europoje itin paplitęs mitas apie kavą – gėrimas skatina papildomų kilogramų augimą. Tačiau su tuo nesutinka medikai. Mat saldi kava savaime sukuria tam tikrą aplinką organizme, neleidžiančią kauptis papildomiems kilogramams. Žinoma, nereikia perlenkti lazdos ir su pyragaičiais prie kavos, būtent dėl jų auga kilogramai, o ne dėl kavos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius