Dabar populiaru
Publikuota: 2013 balandžio 12d. 19:46

Kavos apsiėdusios energingos avys ir ožkos parodė šį gėrimą žmonijai – Etiopijos kavos tradicijos

Etiopijos gentyse net dabar senoviniu būdu geriama kava
123rf.com nuotr. / Etiopijos gentyse net dabar senoviniu būdu geriama kava

Rytais geriate brazilišką, meksikietišką, Kubos ar Gvatemalos kavą. Bet ar žinote, kuri šalis yra iš tiesų šio energetinio ir aromatingo gėrimo gimtinė? „Pasaulis kišenėje“ siūlo kartu paieškoti atsakymų. O jie, pasirodo, slypi pačiame „kavos“ žodyje?

Pasirodo, Etiopijoje yra Kaffos regionas, nuo kurio vardo greičiausiai ir kilo pats žodis „kava“. Mat šioje vietovėje natūraliomis sąlygomis auga arabinis kavamedis. Jo vaisių ir lapų užvalgiusios čia ganytos avys ir ožkos pradėdavusios elgtis kur kas energingiau. Ilgainiui piemenys pastebėjo šią augalo savybę ir pradėjo ja naudotis patys.

Ir nors pasaulyje kavą išpopuliarino arabai, būtent Etiopija yra laikoma kavos tėvyne. Kava čia žinoma nuo seno, tai leido išvystyti labai savitą kavos ceremoniją su specialiais indais ir ritualais.

Kavos gėrimo ceremonija (amharų kalba: kariomon – „kavamedžio lapai kartu“) yra svarbi Etiopijos ir Eritrėjos kultūros dalis. Kava yra siūloma, kai lankomasi svečiuose ar per šventes.

Apskritai, Etiopija – viena seniausių šalių pasaulyje ir antra šalis pagal gyventojų skaičių Afrikoje. Joje aptikti seniausi žmonijos pėdsakai, tad Etiopija svarbi žmogaus evoliucijos istorijai.

15min.lt/Ryčio Budrio nuotr./Kava kvepianti Etiopija
15min.lt/Ryčio Budrio nuotr./Kava kvepianti Etiopija

Pati Etiopijos kava yra gana stipri, su lengvu vyno prieskoniu. Etiopijoje paplitę kavos auginimo būdai – nuo laukinių giraičių miškuose, namų sodeliuose ir tradiciniuose šeimos ūkiuose iki šiuolaikinių didelių plantacijų. Apie pusė žaliavos yra auginama 1500 m virš jūros lygio aukštyje.

Wikimedia.org/Etiopija yra laikoma kavos tėvyne
Wikimedia.org nuotr. /Etiopija yra laikoma kavos tėvyne

Vietiniai gyventojai garbingiems svečiams kavą gardina druska, nes cukrus kaimo žmonėms per brangus. Kavos paruošimas užtrunka, o svečiai privalo išgerti mažiausiai po 3 puodelius.

Žalios kavos pupelės perrenkamos rankomis, kruopščiai nuplaunamos, skrudinamos virš ugnies, kol įgauna pageidaujamą kvapą ir skonį. Pakepintos pupelės sugrūdamos piestoje, įdedant druskos. Svečiams iškepama duona. Kol dalijama šviežia duona, šeimininkė šviežiai išvirta kava praskalauja kavos puodelius. Kava išpilstoma ir patiekiama.

Šeimininkai pila kava iš indo pridengto padėkliuku į visus puodelius be sustojimo, kol visi puodeliai yra pilni. Ceremonija susideda iš trijų gėrimo ratų. Paskutinis gėrimo ratas vadinamas bereka (būti palaimintam). Prie kavos patiekiami skrudinti grūdai bei saulėgrąžos. Kavos gėrimo ceremonijoje taip pat yra deginami smilkalai ar gumbiarabikai.

Temos: 2 Kava Etiopija
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie PasaulisKišenėje