Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip susirasti draugų Nyderlanduose?

Skamba juokingai – atrodo, šioje šalyje leidžiama viskas, kas suartina žmones, ko čia dar klausti? Bet vykstantys į Olandiją studijuoti, dirbti ar gyventi su antrąja puse nesijuoktų. Nors olandai labai paslaugūs ir laisvai neįpareigojančiai bendrauja, susirasti tikrų draugų užtrunka. Tai patvirtina Utrechte penkmetį gyvenanti Goda Klumbytė (28 m.) ir Amsterdame trečius metus pradėjęs Romanas Salimovas (30 m.), pasidaliję savo patirtimi su „Kavos kelionėmis“.
Goda Klumbytė
Goda Klumbytė / Asm. archyvo nuotr.

„Užtruko, kol supratau, kaip čia vyksta bendravimas. Mes su drauge visus bičiulius kviesdavomės į svečius, o olandai taip nesielgia. Jei jau pasikvietė, tai didelis žingsnis, tarsi draugystės pripažinimas“, – sako tinklo veikimo priežiūros specialistu „Viacom International Media Networks“ dirbantis muzikos technologas Romanas. Pasak jo, amsterdamiečiai bendrauja atvirai, tačiau į draugystę žiūri atsargiau. „Iš pradžių maniau, kad taip elgiamasi tik su kitataučiais, bet pastebėjau, kad jie ir vieni su kitais verčiau susitiks kavinėje puodeliui kafe verkeerd, nei kviesis pas save namo“, – anot Romano, kafe verkeerd olandai vadina baltą kavą – „netikra“, arba „sugadinta“, kava, ji – pati populiariausia. 

Kaip tik tokią kavą su mumis kalbėdamasi gurkšnojo Utrechto universiteto magistrantūros studentė, filosofės Rosi Braidotti asistentė Goda. Ji pritarė Romanui. „Ilgiau pagyvenus Olandijoje mane labiausiai ėmė stebinti kontrastas tarp to, kokie jie draugiški ir atviri kasdieniuose reikaluose (jei tau vidury gatvės sugedo dviratis, penki olandai sustos padėti arba palydės iki artimiausios dviračių taisyklos) ir to, kaip jie saugo ir sunkiai įsileidžia į savo asmeninę erdvę“, – kalbėjo mergina. „Net patys olandai sako, jog reikia bent poros metų, kad taptum jų draugu“, – pridūrė. Užtat paklausta, kaip su jais susidraugauti, medijų tyrimų studentė išskyrė 5 žingsnius, kuriuos pravartu žinoti: 

Asm. archyvo nuotr./Romanas Salimovas
Asm. archyvo nuotr./Romanas Salimovas

1. Turėk hobį. Visi olandai turi kokį nors hobį: jį susiradus, daug lengviau susirasti bendraminčių. Olandai yra pakankamai aktyvūs ir vertina žmones, kurie skiria laiko ne tik darbui ar mokslams, bet ir pomėgiams. 

2. Išmok diplomatiškai rėžti tiesą į akis. Atvirumas jiems labai svarbus. Tiesą sakant, jie labiau tiesmuki nei diplomatiški, todėl:

3. Įsigyk kokį sarkazmo ar ironijos vadovėlį bei vadovą „Kaip visko nepriimti rimtai“. Olandų pokštai gali būti labai grubūs, tad verta išmokti ne tik nepriimti jų į širdį, bet ir pačiam perprasti jų juokavimo stilių. 

4. Apsišarvuok kantrybe. Net jei viską darysi teisingai, olandų draugystė užsitarnaujama per ilgą laiką. Kokius porą metų susitiksite dukart per mėnesį – štai, žiūrėk, jau ir pakvies į gimtadienį ar kokį kitą svarbesnį susibūrimą. 

5. Tapk olandu! Na, bent jau išmok kalbą. Tada didesnė tikimybė ne tik gauti kvietimą puodeliui kavos, bet ir patekti į platesnį jų draugų ratą. 

Goda Utrechte naudojasi populiariausia susisiekimo priemone – dviračiu. Subjurus orui, ji kaskart stebisi kitų dviratininkų (savasis jai, matyt, įprastas) atkaklumu. „Man visad daro įspūdį, kaip olandai dviračiu rieda per gilų sniegą ar audrą. Susiraukę, įnirtingai mina. Persimeti žvilgsniais su kitais minančiaisiais, maždaug: velnias, o ne oras, ar ne?“ – pasakojo mergina, pridurdama, kad dviračių gausa šalyje lemia ir vairavimo kultūrą: dviratininkai pavyzdingai rodo posūkius, automobilių vairuotojai, net jei eini ne per perėją, dažnai sustoja ir praleidžia, o pėstieji savo ruožtu jiems pamoja ar kokiu kitu ženklu padėkoja. 

Mindama savuoju į darbą, Goda kiekvieną rytą ir vakarą užuodžia ne tik drėgno gryno oro gaivą, bet ir kavą. Vietinis Utrechto kavos fabrikas du kartus per parą prikvėpina visą miestą. „Olandai turėjo nemažai kolonijų, kava jiems – nuo seno įprastas ryto gėrimas. Pusryčiaudami jie išsiverda jos savo šešiakampiuose kavinukuose ar paprastesnėse elektrinėse kavavirėse su filtru, o vakare dažniausiai geria su pienu – balta kava jiems įprasta net ir 7 ar 8 valandą vakaro“, – kalbėjo studentė. O Romanas dar ir palygina olandus su britais (Didžiojoje Britanijoje jis studijavo 4 metus) ir ispanais. „Olandai kavinėse prie kavos padeda sausainėlį ir daugiau cukraus nei anglai. Bet mažiau nei ispanai“, – juokėsi kultūra besidomintis vyras. Anot jo, amsterdamiečiai kavą gerdami neskuba: retas atlėkęs į kavinę „susišautų“ puodelį espresso ir išbėgtų. „Kava dažniau mėgaujamasi lėtai, perverčiant spaudą, pabendraujant“, – kalbėjo Romanas. Jis rekomenduoja apsilankyti laisvame ir tolerantiškame Amsterdame. „Čia labai saugu, vietiniai draugiški ir palankūs turistams, nesigėdija kalbėti angliškai. Ir čia išties pajutau, ką reiškia „Leidžiama viskas, ko nedraudžia įstatymas“, – intriguojančiai pokalbį apie Olandiją, draugystę ir kavą baigė lietuvis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius