Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 Afrikos vietų, kurias privalai pamatyti

Jei vis dar svarstote, keliauti Afrikon ar ne, galbūt šis sąrašas padės jums apsispręsti.
Kilimandžaro papėdėje risnojantys drambliai
Kilimandžaro papėdėje risnojantys drambliai. / 123rf.com nuotr.

1. Kilimandžaro kalnas

Tanzanijoje, šalia sienos su Kenija, stūkso beveik 5,9 kilometrų aukščio legendinis Kilimandžaras. Šis kalnas nuo seno vilioja keliautojus ir žygeivius iš viso pasaulio. Didžiausias Afrikos žemyno kalnas turi ir kitą titulą – tai didžiausias pasaulyje vienišas, jokiam kalnynui nepriklausantis kalnas. Ir smagiausia, kad kitaip nei į daugelį aukštikalnių, į Kilimandžaro Uhuru viršūnę gali įkopti kiekvienas vidutiniškai fiziškai pasiruošęs keliautojas.

Dar sniego nepraradusioje Afrikos viršūnėje atsiveria neapsakomi peizažai. O žinant tai, kad aplink šį „Afrikos stogą“ malasi daugybė didžiausių pasaulio žinduolių ir žaliuoja akimis neaprėpiamos savanos, Kilimandžaras tampa viena patraukliausių kelionės vietų Afrikoje.

2. Abu Simbel šventyklos Egipte

Šios šventyklos Egipte žinomos dėl dviejų priežasčių – dėl akinančio grožio ir dėl istorinio persikraustymo iš vienos vietos į kitą. Keturios statulos faraono Ramzio II valdymo laikais prieš tris tūkstančius metų šalia Nilo krantų buvo iškaltos iš smiltainio. Jos ir buvo skirtos Egipto dievams bei pačiam Ramziui II.

Vis dėlto 1960-tais metais, egiptiečiams statant didžiąją Asuano užtvanką, skulptūroms kilo pavojus atsidurti po Nasero tvenkinio vandeniu. Tad Egipto valdžia pasitelkusi UNESCO organizacijos ir tarptautinės bendruomenės pagalbą išgelbėjo ir kitoje vietoje, dirbtiniame kalne, perstatė šventoves. Milžiniškos statulos perstatytos visiškai taip pat. Forma ir santykis su saule – viskas rekonstruota taip pat kaip ir originalioje šventovės vietoje.

3. Viktorijos kriokliai Zambijoje

Už neįsivaizduojamo dydžio Viktorijos krioklius turėtumėm būti dėkingi Zambezi upei, kuri Zambijos ir Zimbabvės pasienyje plačia juosta krenta nuo aukštų uolų. Šie kriokliai dar tituluojami kaip plačiausia krentančio vandens juosta pasaulyje. Vietiniai šį krioklį vadina „Mosi-oa-Tunya“, kas išvertus pažodžiui reiškia „dūmai, kurie griaudžia“.

Viktorijos krioklius verta pamatyti dėl neįprastos formos ir gyvūnijos gausos, susibūrusios šio griaudžiančio vandens pašonėje. Be to, Zambijos pusėje ant krioklių viršaus susiformavusiuose upėse baseinuose įmanoma netgi išsimaudyti.

4. Gizos piramidės Egipte

Jų pristatinėti labai daug ir nereikia, nes per daugelį amžių šie pasaulio stebuklai tapo Egipto simboliu. Kaip ir dauguma Egipto piramidžių, šios buvo sukurtos su požeminiais mauzoliejais, skirtais laidoti faraonų mumijas.

Šiuose mauzoliejuose maistas mumijoms buvo patiekiamas dar ilgą laiką po faraonų mirties. Didingiausia iš Gizos piramidžių – Cheopso. Šiuos stulbinančius statinius jau daugelį amžių saugo didysis sfinksas – pusiau žmogaus, pusiau liūto statula. Tai taip pat viena didžiausių ir seniausių pasaulio statulų.

Gizos piramides galima išvysti tik keli kilometrai nuo Egipto sostinės Kairo.

5. Karnakas ir Karalių slėnis Egipte

Karnakas – viena įspūdingiausių ir didžiausių šventyklų Egipte. Šalia Luksoro miesto įsikūręs šventovių kompleksas apjungia tris dideles šventyklas ir keletą mažesnių.

Šalia Luksoro miesto galima apžiūrėti ir Karalių slėnį. Jame net penkis amžius nuo XVI iki XI a. prieš Kristų uolose iškaltuose mauzoliejuose buvo laidojami Egipto karaliai. Karalių slėnis įkurtas šalia Luksoro miesto, vakarinėje Nilo pakrantėje. Jame archeologai atrado net 63 skirtingas kapavietes. O 1922 metais atradus karaliaus Tutanchamono kapavietę, šis objektas tapo viena labiausiai lankomų turistinių vietų.

6. Žuvies upės kanjonas Namibijoje

Po Didžiojo kanjono Amerikoje, tai antrasis įspūdingiausias kanjonas pasaulyje. Šios milžiniškos, gražios teritorijos ypatybė – 160 kilometrų ilgio išgraužtas tarpeklis, kurio plotis svyruoja nuo 27 kilometrų iki 550 metrų. Tarpeklio apačioje teka Žuvies upė.

Kanjone galima pamatyti ir keletą didesnių gyvūnų – laukinius arklius, kalnų zebrus ir kudu antilopes. Taip pat įspūdingose erdvėse tarp uolų skraido per 60 paukščių rūšių.

7. Laukinių žvėrių migracija Masai Maroje ir Serengetyje

Daugelis, kas stebėjo šią migraciją, gali patvirtinti, kad tai vienas nuostabiausių laukinės gamtos reiškinių mūsų moderniame pasaulyje. Kiekvienais metais šimtai tūkstančių antilopių iš Kenijoje esančio Masai Maros nacionalinio parko migruoja į Serengetį, Tanzanijoje.

Migracijos metu antilopės bei zebrai keliauja į derlingesnes ir tam tikru sezonu žaliuojančias pievas. Gausų būrį žolėdžių seka pulkai plėšrūnų, pasiruošusių bet kuriuo metu pulti suklupusią auką. Laukinių gyvūnų migracija – tai spontaniškas ir nenuspėjamas reiškinys, pasikartojantis kiekvienais metais. Geriausias laikas Masai Maros parke stebėti keliaujančias dideles mases žinduolių – nuo liepos iki rugsėjo.

8. Okavango delta Botsvanoje

Tai 17 000 kvadratinių kilometrų delta, esanti Afrikos žemyno viduryje. Unikalus vandens telkinys dabartinėje Botsvanos teritorijoje susiformavo prieš tūkstančius metų išdžiuvus Makgadikgadi ežerui.

Okavango upė supila savo vandenį į Kalahario dykumos lygumas, taip suformuodama lagūnų, salų ir ežerų labirintą. Dėl labai mažos ūkinės ir pramoninės veiklos vanduo deltoje išliko itin tyras. Todėl Okavango upės delta tapo magnetu daugeliui laukinių gyvūnų, kurie be šio vandens sausoje Kalahario dykumoje neišgyventų.

9. Virunga kalnai Kongo Demokratinės Respublikos, Ruandos ir Ugandos pasienyje

Tai vulkaninių kalnų grandinė, išsidėsčiusi trijų Centrinės Afrikos valstybių pasienyje. Tropiniais miškais apžėlę kalnai ne tik gražūs pažiūrėti nuo didesnės uolos, tačiau juose gyvena ir nykstanti gyvūnų rūšis – kalnų gorilos. Taip pat čia galima pamatyti šimpanzes, okapius ir miškinius dramblius.

Virungos kalnuose yra aštuonios pagrindinės viršūnės, kurių aukščiausia – Karisimbji kalnas. Kalnyne yra ir vis dar aktyvių ugnikalnių, kurių vienas buvo išsiveržęs 2006 metais.

10. Ngorongoro krateris Tanzanijoje

Šis krateris – tai didžiausia neužlieta vulkaninė įduba pasaulyje. Jos skersmuo siekia 19 kilometrų, o gylis nuo krašto iki kraterio dugno – 600 metrų. Visas didžiulio kraterio plotas – 260 kvadratinių kilometrų. Jo dugne sutilptų daugiau nei pusė Vilniaus. Šis krateris susiformavo prieš tris milijonus metų sprogus milžiniškam vulkanui. Dabar tai tarsi natūralus uždaras parkas ten gyvenantiems gyvūnams. Tad norintiems pamatyti nuo išorinio pasaulio atskirtus gyvūnus – Ngorongoro krateris Tanzanijoje tikrai tinkama vieta.

Tekstas parengtas pagal Africapoint.net info.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius