Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 dalykų, kuriuos Islandijoje darydami turistai varo iš proto vietinius

Islandija pastaraisiais metais tapusi keliautojų tikslų nr.1. 2016 m. ją aplankė 1,8 mln. turistų – o tiek tikrai jaučiasi šalyje, kurioje vietinių gyventojų vos 335 tūkst. Patarimas, galiojantis vykstantiems į bet kurią šalį, – elkitės joje kaip normalūs žmonės. „Matador Network“ autorė KT Browne, gyvenanti Islandijoje, išskiria dar 10 specifinių dalykų, kuriais keliautojai šioje šalyje nervina vietinius.
Turistai Islandijoje
Turistai Islandijoje / 123rf.com nuotr.

1. Šika ant visko – tiesiogine to žodžio prasme

Milžiniški Islandijos laukinės gamtos plotai žavi visus, bet nepaliesta gamta reiškia ir kai ką kitą. Čia nerasite degalinių su tualetais kas kelis kilometrus, tad gali pasitaikyti situacijų, kai reikalas prispirs tyruose laukuose. Tačiau viena yra tai daryti kažkur plynuose laukuose, o visai kita – darželio automobilių stovėjimo aikštelėje. Jau yra tiek istorijų, kai turistai tuštinasi bet kur, kur tik užsimano, kad čia pradėti statyti ženklai „nesituštinti“.

2. Klausinėja, kur gali paragauti pūdyto ryklio

Dauguma restoranų neturi pūdytos ryklienos dėl paprastos priežasties – jos skonis labai panašus į sugedusių raugintų agurkų. Geriau apžiūrėkite parduotuvėse siūlomą „Þorramatur“ asortimentą – jame produktai būna šviežesni ir tiek pat keisti, pavyzdžiui, avino penis. Bet jei tikrai norite ryklienos, geriau eikite į barą. Daugelyje jų turima pūdyto ryklio vien dėl turistų. O kartu jums prireiks nemažo alkoholio kiekio, kad nuplautumėte skonį.

3. Daužo išnuomotus automobilius ieškodami Šiaurės pašvaistės

Jeigu niekada nematėte Šiaurės pašvaistės, galite ją painioti ir su debesyse pasirodančiomis žalios spalvos siauromis juostomis. Tad nebandykite į jas žiūrėti vairuodami. Jeigu Šiaurės pašvaistė pasirodo, jūs ją tikrai matysite – nereikės net ieškoti. O jei spoksosite į debesuotą dangų, paskui automobilį gali reikėti traukti iš šalikelės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Keliautojų po Islandiją automobiliai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Keliautojų po Islandiją automobiliai

4. Lygina su bet kuria šalimi, iš kurios jie atvyko

Ne, Islandija nėra panaši nei į JAV, nei į bet kurią kitą Europos šalį. Žmonės čia anglų kalba kalba su akcentu, turi visai kitokį požiūrį į nuogumą ir skiriasi nuo jūsų tėvynainių dar daug kuo – tiesiog tai priimkite. Čia Islandija, juk ir atvažiavote patirti kai ką naujo.

5. Fotografuoja viską iš eilės

Pirma fotografuoja kalnus, tada vandenyną. Paskui mormonus, o tada – ir tiesiog batų eiles prie vietos baseino. Islandija tikrai ideali vieta „instagraminimui“, bet turistai čia jau pasiekia naują lygį. Paprastai fotografuojama viskas iš eilės – na, ar tikrai geltoni prekybos centro krepšiai verti kadro?

VIDEO: Islandija siūlo dainuoti sunkiausią visų laikų karaoke

6. Nenusiprausia be maudymosi kostiumėlio prieš lipant į baseiną

Kiekviename baseine Islandijoje aiškiai parodyta, kad visi prieš lįsdami į vandenį turi nusiprausti be maudymosi kostiumėlio – t.y. nuogi. Islandams švara labai svarbi, ir tikrai kažkas išdrįs jums pasakyti, kad privalote laikytis šios taisyklės.

7. Elgiasi taip, lyg Islandija yra kita planeta, o islandai – ateiviai

Na taip, Islandija yra toli, bet gi ne taip toli. Prieš kelis mėnesius straipsnio autorė vaistinėj girdėjo, kaip grupė amerikiečių perdėtai raiškiai klausė, ar čia galima nusipirkti „Advil“. Aišku, kad galima. Galima nusipirkti ir dešrainių, ir bet ko kito.

8. Skundžiasi oru

Aha, nervina, kad skrydis buvo atšauktas ar atidėtas. Kad įstrigote ant kalno ir neturite kur nusilengvinti – nebent tik į vandens buteliuką. Kad vietos ūkininkas jūsų automobilį su tuščiu degalų baku turėjo tempti keliasdešimt kilometrų iki artimiausios degalinės. Kad vėliau atvykote į svečių namus ir jūsų niekas nepasitinka, tad tenka belstis pas kaimynus. Nesvarbi priežastis – ar dėl oro, ar dėl duobėtų kelių, ar vien dėl to, kad bijojote greičiau leistis nuo kalno, kuriame nuo jūros jūsų neskiria jokios pertvaros. Islandai tą žino. Jie viską jau yra girdėję. Sveiki atvykę į Islandiją – susitaikykite su viskuo.

VIDEO: Islandijos sostinėje Reikjavike dėl šiaurės pašvaistės valandai išjungiamos šviesos

9. Neužsičiaupia apie gamtą ir šviesą

Nors neatiduoti pagarbos įspūdingai Islandijos gamtai būtų keista, bet yra skirtumas tarp nuoširdaus susižavėjimo ja ir nuolatinio aiškinimo, kaip to ar ano kalno vaizdas pakeitė jūsų gyvenimą. Nufotografuokite, pajuskite įkvėpimą ir jauskite ribas.

10. Skundžiasi, kaip viskas yra brangu

Tiesiog taip nedarykite. Tai didžiulis pliusas islandams. Brangi ekonomika dažnai reiškia, kad šalyje švietimas, sveikatos apsauga, socialinė politika yra aukšto lygio. Islandams pasisekė, kad jie visa tai turi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius