Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 faktų, kurių gal nežinojote apie „Ryanair“: yra net privatūs lėktuvai

Tiek daug lietuvių taip dažnai skrenda „Ryanair“ skrydžiais, kad šių avialinijų lėktuvai atrodo kone tokie pat įprasti kaip miesto autobusai. Be to, Airijos bendrovė vis nepranyksta iš antraščių – tai pykstasi su savo darbuotojais, tai keičia bagažo taisykles.
„Ryanair“
„Ryanair“ / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Atrodo, apie „Ryanair“ kiekvienas žino daug. Bet „The Telegraph“ pateikia įdomių faktų, kurių gal dar negirdėjote.

1. Visi lėktuvai yra identiški

„Ryanair“ turi daugiau nei 400 lėktuvų parką, ir visi jie – „Boeing 737s“, kurių kiekvienas talpina po 189 keleivius. Iki 2024-ųjų turimų orlaivių skaičių bendrovė ketina padidinti iki 585, šiuo metu jau laukia daugiau nei 100 tų pačių „737“ lėktuvų versijos – „737MAX“.

2. Tai iš pradžių nebuvo pigių skrydžių avialinijos

„Ryanair“ istoriją pradėjo kaip „Danren Enterprises“ 1984 m., skridusi tik vienu maršrutu – iš Votefrodo Airijoje į Londoną. Vėliau ji pervadinta „Ryanair“ – pagal vieno iš įkūrėjų Tony Ryano pavardę. 1986 m. pradėtas antras maršrutas – tarp Dublino ir Lutono.

Tai buvo eilinės avialinijos iki 1987 m., kai buvo pasamdytas dabartinis vadovas Michaelis O'Leary. Jis, apsilankęs pigių skrydžių bendrovėje JAV „Southwest Airlines“, nusprendė, kad tokia turi būti ir „Ryanair“ ateitis – siūlyti pigius skrydžius atsisakant nemokamų papildomų paslaugų.

3. Didžiausia rinkos dalis – Italijoje

Geriausiai „Ryanair“ sekasi Italijoje – nuo 2014 m. būtent šiai šaliai tenka didžiausia bendrovės skrydžių dalis. Antroje vietoje – Jungtinė Karalystė, trečioje – Ispanija. Kaimyninė Lenkija yra šeštoje.

4. „Ryanair“ yra pasitraukusi iš 19 oro uostų per 10 metų

Nepaisant nuolatinio augimo ir skrydžių tinklo plėtros (dabar skraidinama daugiau nei į 200 oro uostų), iš kai kurių vietų bendrovė yra pasitraukusi. Tarp jų – Donkasteris, Geteborgas, Hamburgas, Malmė, Eindhovenas. Vienas – Riminis – buvo pranykęs iš skrydžių tinklo, bet šiemet sugrąžintas.

5. Tai 4 pagal dydį avialinijos pasaulyje

2017 m. „Ryanair“ nuskraidino 128,9 mln. keleivių. Pagal šį skaičių bendrovė nusileidžia tik JAV „Delta“, „American“ ir „Southwest“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“ lėktuvas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“ lėktuvas.

6. Pirmąją svetainę sukūrė 17-mečiai

Du 17-mečiai 2000 m. avialinijoms sukūrė pirmąją interneto svetainę. Profesionalios įmonės „Ryanair“ tą pažadėjo sukurti už 3,5 mln. svarų sterlingų, tad avialinijos susirado du paauglius Johną Beckettą ir Tomą Lenihaną, kurie darbą atliko maždaug už 20 tūkst. svarų sterlingų.

7. „Ryanair“ lėktuvai niekada nebuvo patekę į aviakatastrofą

Per 33 metus darbo arčiausiai rimtos nelaimės avialinijų lėktuvas buvo 2008 m., kai turėjo atlikti avarinį nusileidimą Romoje – į orlaivio priekį, variklį, sparnus atsitrenkė paukščiai.

Spėjama, kad lėktuvas susidūrė maždaug su 90-ia paukščių. Leidžiantis sulūžo vienas ratas, lėktuvas korpusu palietė nusileidimo taką. 10 žmonių buvo nugabenti į ligoninę su nedideliais sužeidimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“

8. „Ryanair“ lėktuvai kyla kas 45 sekundes

Vidutinę dieną bendrovės lėktuvai nuskrenda apie 382 605 km – 350 lėktuvų tiek sukaria 33-ose šalyse.

9. Galima užsisakyti privatų skrydį

Nors tai atrodo keista praktika pigių skrydžių bendrovei, tačiau iš tiesų „Ryanair“ siūlo ir privačias keliones. Tuomet „737“ orlaiviu gali skristi iki 60 keleivių, o valanda lėktuvo nuomos kainuoja nuo 5 tūkst. eurų.

10. „Ryanair“ per metus surenka 2 mlrd. eurų už papildomas paslaugas

Avialinijos liūdnai garsėja tuo, kad ima papildomą mokestį už bet ką – dabar net ir už nedidelį rankinį bagažą. Per metus bendrovė už papildomas paslaugas iš keleivių surenka apie 2 mlrd. eurų. Pagal šį rodiklį „Ryanair“ yra penkta pasaulyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Ryanair“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius