Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 tobuliausių pasaulio salų atostogoms – pataria „TripAdvisor“

Kelionių patarimų portalas „TripAdvisor“ paskelbė 10-ties geriausių pasaulio salų sąrašą. Rinkitės, į kurią iš jų planuoti savo atostogas.
10 gražiausių pasaulio salų
10 gražiausių pasaulio salų / Wikimedia.org nuot.

1. Ambergriso Sala arba Ambergris Ki (angl. Ambergris Caye) – tai sala Karibų jūroje, pačioje Belizo barjerinio rifo šiaurėje. Priklauso Belizui, Belizo rajonui. Salos ilgis iš šiaurės į pietus siekia ~40 km, plotis iki 1,6 km. Pakrantes užima platūs balti paplūdimiai, centrinę dalį – mangrovių pelkynės (dabar dauguma nusausintos). Pagrindinė gyvenvietė – San Pedras. Taip pat yra dar keletas kaimelių ir kurortų. Yra nedidelis lėktuvų pakilimo takas. Pagrindinis šios salos ekonominis variklis – turizmas… Todėl turistams čia kuriamas rojus.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

2. Šventojo Jono (ang. Saint John) — sala Karibų jūroje, priklauso Amerikos Virginijos salynui. Tai pati mažiausia ir turtingiausio regiono sala. Jos plotas siekia vos 50,79 kv.km. Saloje gyvena kiek daugiau nei  4 000 vietinių gyventojų. Šioje saloje nėra oro uosto, todėl pakliūti į ją galima tik plaukiant valtimi ar nedideliu laivu. Dėl savo atokios padėties ir krištolinės jūros ši sala traukia pasaulio įžymybes, todėl atostogaujant čia nenuostabu sutikti garsių aktorių, režisierių, dizainerių ir verslininkų.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

3. Bora Bora – sala Ramiajame vandenyne, Prancūzijos Polinezijoje. Įeina į Draugijos salyno Pavėjines salas. Plotas 38 kv. km. Joje gyvena beveik 7 300 gyventojų. Svarbiausia gyvenvietė – Vaitapė. Bora Bora yra 260 km į šiaurės vakarus nuo Taičio. Borą Borą sudaro pagrindinė sala – dviejų užgesusių ugnikalnių (Pahia k. – 660 m, ir Otemanu k. – 727 m) apirusios viršūnės. Salą supa didelė lagūna, nuo vandenyno atribota koralinių rifų atolų (Tubuati, Motu Mute, Tubuai). Į lagūną galima įplaukti tik per vieną įplauką Motus. Bora Bora dažnai vadinama „Ramiojo vandenyno perlu“. Ramybė, balto smėlio paplūdimiai, krištolo skaidrumo lagūna, palmių giraitės, žaliuojančios kalvos, žydinčios hibiskų gėlės, egzotiški gyventojai salą daro turistų rojumi. Metinė oro temperatūra svyruoja apie 24–28 °C. Saloje yra viešbutis, nameliai ant polių, oro uostas (JAV karinės bazės palikimas) ir kita aukšto lygio turistinė infrastruktūra. Populiari turistų atrakcija – povandeninis nardymas milžiniška faunos įvairove pasižyminčiuose rifuose.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

4. San Chuano  salos (ang. San Juan Islands) JAV — šis įstabaus grožio salynas savo vietą rado tarp Chuan de Fukos ir Džordžijos įlankų. Be to, jis netoli nuo Vankuverio salos ir Sietlo. Čia gyvena apie 16 000 žmonių. O klimatas švelnus jūrinis. Iš viso šiame salyne priskaičiuojama iki 170 salų ir salelių, tačiau vos 7 iš jų – apgyvendintos. Todėl turistai turi puikią galimybę pailsėti „negyvenamoje saloje“.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

5. Santorinas – Graikijai priklausanti vulkaninės kilmės sala pietų Egėjo jūroje. Sala priklauso Kikladų salų grupei. Graikijoje Santorinas dar žinoma kaip Tira ir Tera. Salos sostinė yra Fira. Salos plotas siekia vos 73 kv. km. Joje gyvena apie 13 400 gyventojų. Sala gerai žinoma dėl baltų namų su mėlynais stogais. Anksčiau namai baltai buvo dažomi dėl praktinių sumetimų: buvo manoma, kad balta spalva ne taip praleidžia karštį. Vėliau, 1974 metais, buvo išleistas įstatymas, kuris įpareigojo visus namus dažyti baltai dėl politinių priežasčių. Jau po kelių dešimtmečių baltos ir mėlynos spalvos kombinacija (tokios spalvos sudaro ir Graikijos vėliavą) tapo žinomiausiu Kikladų salų prekės ženklu. Nepaisant vulkano išsiveržimo pavojaus turistai iš viso pasaulio plūsta į šią salą. 2009 metų „Forbes“ sudarytame geriausių kelionių sąraše, Santorino paplūdimiai patenka į 15 romantiškiausių Viduržemio jūros paplūdimių, o Santorino raudonasis paplūdimys priskirtas 25 seksualiausiems pasaulio paplūdimiams.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

6. Isla Mujeres-Moterų sala Meksikoje. Jukatano pusiasalyje, Kankuno miesto panosėje, nuo kranto nutolusi tik 13 kilometrų, jūroje akį traukia paslaptingoji Isla Mujeres-Moterų sala. Tai vieta, skirta moterims... Mažytėje, vos 7 km ilgio ir kiek daugiau nei pusės kilometro pločio saloje, ritinėjasi Meksikos saulė. Įtraukta į nuostabiausių viso pasaulio paplūdimių dešimtuką, sala lankytojams atveria vis kitokį, paslaptingos majų kultūros nuspalvintą veidą. Tai galingos Mėnulio deivės Iščelės (Ixchel) valdos. Tai Moterų sala.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

7. Moorea – pasakiško grožio sala Ramiajame vandenyne netolo Taičio. Ilgą laiką ši sala priklausė Prancūzijai. Šiuo metu šią salą valdo vietinė valdžia bei Prancūzijos Polinezijos Asamblėja. Salos plotas siekia 134 kv. km. Čia gyvena apie 14 700 gyventojų. Moorea sala yra vulkaninės kilmės. Jos centrinėje dalyje iškilęs kalnų masyvas (aukštis iki 1207 m, Tohiea k.). Sala apsupta koralinių rifų, joje veši  drėgnieji tropiniai miškai. Šią atogrąžų salą 1767 m. atrado britų jūrininkas Samuel Wallis. Moorea saloje yra oro uostas, iš kurio skrydis į Taitį trunka 7 minutes. Kelionė keltu iš Vaiare į Papeetę užtrunka 30 minučių. Svarbiausia salos ūkio šaka – turizmas. Taip pat auginami ananasai ir persikai.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

8. Koh Tao sala, Tailandas. Išvertus iš thai kalbos salos pavadinimas reiškia Vėžlių sala, nors, tiesą sakant, vėžlių čia sutinkama retai. Sala yra Tailando įlankoje, į pietus nuo Bankoko. Šalia yra dar pora salų: Koh Samui ir Koh Phangan.Iki 1930 metų sala buvo negyvenama, tik retkarčiais čia žvejai slėpdavosi nuo audrų. O 1933-aisiais sala paversta politiniu kalėjimu, nes buvo nutolusi nuo žemyno ir kitų salų, aplink ją buvo daug ryklių. Po 14 metų visi kaliniai buvo paleisti ir tais pačiais metais pirmieji nuolatiniai gyventojai įsikraustė į šią salą. Dauguma jų iki šiol valdo didžiąją dalį salos žemės. Pagrindinis žmonių pragyvenimo šaltinis buvo žvejyba, kokosų rinkimas ir daržovių auginimas. Dabar – turizmas. Jo banga prasidėjo 9 -ajame dešimtmetyje, kai į salą pradėjo užsukti vis daugiau keliautojų. Tuomet iš lūpų į lūpas pasklido garsas apie nuostabaus grožio salos paplūdimius. Taip prasidėjo turizmo era saloje. Negili jūra aplink salą, gražūs rifai su žuvų gausybe nulėmė, kad sala tapo nardytojų meka. Šiandien čia išduodama 30% pasaulio nardymo licencijų. Nors sala visai mažutė (2km*5km, joje trys kaimai), čia yra įsikūrę 44 nardymo centrai. 90% vietinių gyventojų čia atvažiavo porai savaičių, tačiau liko visam laikui.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

9. Velykų sala arba Rapanujis (isp. Isla de Pascua) – sala pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje, priklausanti Čilei. Administracinis centras – Hanga Roa. Salos plotas siekia 163,6 kv. km, joje gyvena 3 791 žmogus. Artimiausia gyvenama sala – už 2 000 km vakaruose esantis Pitkernas. Velykų sala garsėja rapanujų prieš daugiau nei 400 metų sukurtais moajais – akmeninėmis statulomis, išdėstytomis pakrantėje. Statulų svoris apie 20 tonų, aukštis daugiau nei 6 metrai. Kas ir kada tiksliai apgyvendino Velykų salą nėra žinoma. Kaip nėra žinoma ir tai, kaip vietiniai žmonės sugebėjo sustatyti šiuos didžiulius akmenis į taisyklingą figūrą. Kasmet sausio pabaigoje ir vasario pradžioje rengiamas tradicinis „Rapanujų festivalis“, kurio metu iš dviejų kandidačių išrenkama Festivalio karalienė. Renginys privilioja į salą turistų, tačiau patys rapanujai jį rengia ne turistų pramogai, o laiko renginį tam tikru įrodymu, kad nepaisant kolonizacijos ir sumažėjusio tikrų rapanujų procento saloje, jų kultūra vis dar egzistuoja.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

10. Nosy Be sala yra šiaurės Madagaskare. Sala turi keletą pavadinimų, tačiau vienas populiariausių – „Nosy Manitra“ (išvertus „Madagaskaro kvapų sala“). Tik išlipus iš lėktuvo Fascene oro uoste jus pajusite įvairiausius kvapus: kavos, vanilės, cinamono, cukranendrių ir kt. Šie augalai yra populiarūs visoje saloje. Tačiau ši sala su joje esančiais smėlėtais paplūdimiais, gausia vandens gyvūnija, viliojančia nardytojus, šalia esančiomis mažomis salelėmis, puikiai tinkančioms ekskursijoms, tampa panaši į rojų. Šiltas ir saulėtas oras saloje išlieka ištisus metus. Lietingas sezonas saloje tęsiasi nuo lapkričio iki kovo mėnesio. Nuo balandžio iki spalio klimatas yra sausas. Pietinėje salos dalyje esančioje sostinėje Hell Ville pilna žavių kavinukių, restoranų, barų bei suvenyrų parduotuvių. Vakarinėje salos pakrantėje yra miestelis Dzamndzar. Čia galite pamatyti cukranendres iš kurių anksčiau buvo gaminamas romas. šiame mieste yra aktyvus naktinis gyvenimas, tad čia yra daug naktinių klubų bei barų.

Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų
Wikimedia.org nuot./10 gražiausių pasaulio salų

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius