Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 pačių vaizdingiausių pasaulio kaimų

Kelionės po pasaulį gali būti įvairios: nuo tingaus deginimosi pajūryje iki ekstremalių turų į egzotines šalis. Vis daugiau šiuolaikinis žmogus trokšta bent akies krašteliu pamatyti pasaulio šalių autentišką gyvenimą, buitį ir žmones. Kas gi geriau parodys paprastų žmonių gyvenimą nei jų tradicinė kaimo buitis? Kartu su portalu Interest-planet.ru siūlome jums leistis į neužmirštamą kelionę po 10 vaizdingiausių pasaulio kaimų.
10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
10 vaizdingiausių pasaulio kaimų / 123rf.com nuotr.

1.       Biburis, Anglija

Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų

Šis spalvingas kaimas yra vakarų centrinėje Anglijos dalyje, dar XIX a. jis dažnai atsirasdavo Willamo Morriso paveiksluose. Dailininkas šią vietovę dažnai vadindavo „pačiu gražiausiu Anglijos kaimu“. Įdomu tai, kad visa Didžioji Britanija garsėja savo ramiu, giliu ir vaizdingu kaimišku kraštovaizdžiu, todėl dailininko žodžiai – tikrai ne iš piršto laužti. Atvykę čia pamatysite XVII-ojo a. dailius medaus spalvos namukus, jaukias grįstas gatveles, senovinę Šv. Marijos bažnyčią. Visi šitie kaimo simboliai tapo jo vizitine kortele. Labiausiai fotografuojama vieta šiame kaime – Arlington row: akmeninių XIV am. pastatų eilė, kurie XVI-ajame a. paversti audimo namais.

Kaip čia patekti? Arčiausiai prie Biburio kaimo yra traukinių stotis Kemble (20 km nuo kaimo). Iš Londono traukiniu iki šios stoties galima nuvažiuoti per 80 min. Bilietas kainuos apie 140 Lt. Tiesioginių autobusų į šį kaimą iš Londono nėra, tačiau galima važiuoti su persėdimais arba nuosavu automobiliu. Kelias į šį senovinį kaimą – tikrai vaizdingas ir vertas dėmesio.

2.       Širakavos kaimas, Japonija

Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų

1995-aisiais ši vieta įtraukta į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą. Šis japonų kaimelis pasaulyje išgarsėjo savo namukais trikampiais stogais. Šie kaimo namukai pastatyti „gassho“ stiliumi: žiūrint iš toliau jie panašūs į maldai sudėtas rankas. Namų stogai nusileidžia 60 laipsniu kampu, taip jie apsaugoti nuo žiemą krentančio sniego ir jo susikaupimo ant stogų. Metamas bėgant regione išliko ne tiek ir daug šių tradicinės statybos namų, todėl Širakavos kaimas tapo viena iš mėgstamiausių turistinių krypčių šiame regione. Netoli šio kaimo yra ir žymi Ogimači pilis, nuo jos sienų atsiveria nepaprastas japoniško kraštovaizdžio vaizdas.

Kaip čia patekti? Iš pradžių turistai turi atvykti iki Takajamos miesto (4 val. kelio traukiniu nuo Tokijo, apie 400 Lt į abi puses, ir tenai sėsti į autobusą iki pat Širakavos kaimo (apie 120 Lt į abi puses). Arba galima vykti į dienos turą automobiliu.

3.       Vengenas, Šveicarija

123rf.com nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
123rf.com nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų

Alpių peizažas ir stropiai suręsti rastiniai kaimo namukai daro Vengeno kaimą Šveicarijoje gyvu gražiu atviruku. Laikas čia sustojo jau labai seniai. Net automobiliai čia uždrausti daugiau nei prieš 100 metų! Turistai šį vaizdingą kaimelį pamėgo dar XIX am. pabaigoje. O rašytoja Mary Shelly šią vaizdingą vietovę pavaizdavo daugelyje savo knygų. Iki šių dienų Vengeno kaime išliko keletas anų laikų viešbutukų. Būtent juose jaučiama tradicinė šveicariška dvasia. Vengenas be kita ko garsus ir žiemą, mat čia, iškritus sniegui, atsiveria puikios trasos slidininkams ir snieglentininkams. Kaimas yra įsikūręs 1 300 m aukštyje.

Kaip čia atvykti? Automobilių eismas Vengeno kaime – draudžiamas. Todėl visi atvykę iki jo automobiliu, palieka savo transportą Loterbruneno miestelyje ir į Vendeno kaimą 15 min. Važiuoja traukiniu. Būtent traukiniu iki šio kaimelio galima atvykti ir iš Interlakeno miesto. Kelionė truks apie 45 min. ir kainuos jums 25,7 Lt.

4.       Ezė, Prancūzija

Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų

Ezė – puikus prancūziškas kaimelis Prancūzijos Rivjeroje, tarp Monako ir Nicos, kurio istorija siekia viduramžius, dabar čia veikia kvepalų fabrikas, būtent jis išgarsino šį kaimelį tarp europiečių. Netoliese čia šniokščia Viduržemio jūra. O pats kaimas įsikūręs ant vaizdingos uolos. Ezė turi labai seną istoriją. Senovėje čia gyveno keltai, romėnai, jį buvo užpuolę saracėnai.

Būtent ši marga ir nelengva krašto istorija ir sukūrė architektūrinius kaimo vingius: nuo barokinių bažnyčių iki Genujos stiliaus varpinių. Legendos pasakoja, kad Ezė kaimelyje buvo pastatyta net šventykla deivei Izidei. Akmeninės tvoros, palmės, pinijos, citrinmedžiai ir baltai, rausvai, violetiniai žydintys nuodingieji oleandrai. Visa tai sukuria nepakartojamai kvapnų ir spalvotą įspūdį.

Kaip čia patekti? Ezė yra vos per 30 min. kelio autobusu nuo Nicos ir 15 min. kelio nuo Monako.

5.       Zaanse Schanc, Nyderlandai

Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų

Tam, kad suprastumėte olandišką dvasią nebūtinai turite pamatyti tik Amsterdamą. Tikroji tradicinė olandų dvasia sklando Zaanse Schans kaimelyje, kuriame yra įsikūręs etnografinis muziejus po atviru dangumi (jame išlikusi XVII am. Olandija). Čia siūloma susipažinti su tradiciniais olandų amatais, pasigrožėti gamtovaizdžiu. Kaimelis įsikūręs šiaurės Amsterdamo provincijoje. Tai subtilaus grožio vietovė, šalia kurios teka upė Zan. Čia turistai gali ne tik grožėtis baltos, žalios spalvos mediniais nameliais, vėjo malūnais, bet ir puikiu kraštovaizdžiu, kuris būdingas šiai šiaurės provincijai. Taip pat miestelyje yra keletas žavių parduotuvėlių, kuriose rasite autentiškų Olandijos suvenyrų. Zaanse Schans puikiai iliustruoja tradicinę Olandiją. Be to, čia galima aplankyti Katwoude’o ir Volendamo sūrio fermas ir sužinoti kaip gaminama tradicinė medinė olandiška avalynė.

Kaip čia patekti? Kaimelis yra vos per 20 min. kelio nuo Centrinės Amsterdamo stoties. Autobuso bilietas kainuoja 3,2 euro.

6.       Parianganas, Indonezija

Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų

Vakarinėje Sumatros salos dalyje, veikiančio Merapi ugnikalnio papėdėje įsikūręs senovinis Pariango kaimas. Tai vienas svarbiausių ir įdomiausių Indonezijos turistinių traukos objektų. Parianganas laikomas seniausiu ir kultūriškai reikšmingiausiu minangkabau genties kaimu. Čia išliko žavūs smailėjantys į viršų tradiciniai namai, tarp kurių – 300 m. senumo statinys iš pintų sienų bei nuostabi XIX am. mečetė.

Kaip čia patekti? Pariangas yra už 15 km nuo Batusangkaros miesto, Vakarų Sumatros dalyje. Artimiausias oro uostas Padangos mieste.

7.       Savoca kaimelis, Italija

Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
Wikimedia.org nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų

Sicilijos Savoca kaimelį, kuriame buvo filmuojamos kelios „Krikštatėvio“ dalys, dar prieš daugelį metų pamėgo ne tik italų mafija, bet ir rafinuoto poilsio ir kraštovaizdžio mėgėjai. Į miestelį kelias veda serpantinais, nes jis įsikūręs aukščiau kalnuose. Todėl čia ramu, nėra turistų minių. Kaimelio centre yra labai jauki aikštė, apsupta didžiulių medžių pavėsio, šalia baras su suvenyrais „Krikštatėvio“ tema.

Kaimelis nėra didelis: kelios bažnytėlės, aplinkui vaizdai į kalnus, pro kurių tarpus matosi jūra. Pasivaikščiojus grįstomis siauromis miestelio gatvelėmis galima išgerti espresso kavos puodelį „Vitelli Bar’e“, kuriame ir buvo filmuotas „Krikštatėvis“. Dabar ten dar ir muziejus – sienos (vietoj tapetų) išklijuotos vietinių laikraščių iškarpomis su filmavimo aikštelės iškarpomis ir nuotraukomis su savininkais bei vietiniais. Sakoma, kad moteriškaitė iš garsaus filmo vis dar dirba šitame bare.

Kaip čia patekti? Kelionė automobiliu iš valstybinio Sicilijos oro uosto truks apie valandą. Be to, vaizdingas kelias per Savocos kaimelį veda į itin populiarų kurortinį Taorminos miestą. Todėl daugelis turistų naudojasi vienos dienos turu į šias vietas.

8.       Cua Vanas, Vietnamas

VIDEO: Vienas vaizdingiausių Vietnamo kaimų

Daugelis vietų šiame sąraše traukia turistų dėmesį savo jaukiomis senovinėmis grįstomis gatvelėmis ir architektūra. Tačiau plaukiojantis Vietnamo žvejų kaimas Cua Vanas negali pasigirti nei gatvelėmis, nei įspūdingais namais. Bet kaimo aplinka ir kraštovaizdis tikrai verti dėmesio ir pakeri savo ypatingu grožiu...

Įsitaisęs tarp Halongo įlankos uolų kaimelis atrodo tiesiog įaugęs čia tarsi vietos gamtos atributas. Gyvenvietę sudaro ant plaustų pastatyti spalvoti žvejų namukai ir daugybė valčių prie jų. Nenuostabu, jog pagrindinis kaimo amatas – žvejyba. Visi kaimelio pastatai nuolat juda vandens paviršiumi, todėl būtent čia žmonės itin gerai jaučia, kad nėra gyvenimo nieko pastovaus ir amžino, viskas nuolat juda. Juda ir šio kaimelio mokykla, į kurią mokiniai vyksta mažytėmis valtelėmis.

Kaip ją pasiekti? Halongo įlanka nuo Vietnamo sostinės Hanojaus yra nutolusi per 160 km. Autobusu kelionė trunka apie 6 val. ir kainuoja į vieną pusę po 20 Lt žmogui. Įlankos uostelyje galima įsėsti į nedidelį keltą, plaukiantį į kaimą, arba išsinuomoti valtelę ir plaukti savarankiškai.

9.       Caleta Tortel, Čilė

VIDEO: Caleta Tortel Čilėje - nenuvalkiota pažintis su tradicine kultūra

Šią gyvenvietę drąsiai galima pavadinti „Čilės Venecija“. Žinoma, čia nepamatysite garsios viduramžių architektūros paminklų ar prabangos, čia kuklūs namukai tiesiog plūduriuoja vandenyje, pritvirtinti prie medinių kuolų, o juos tarpusavyje jungia šimtai nesidukų medinių tiltelių. Margi kaimo namukai Čilės pietuose pastatyti ant aukštų iš vandens kyšančių kuolų. Namukus jungia tūkstančiai laiptų, tiltų ir lentų virš uolų, prarajų ir vandens telkinių. Visa atmosfera čia – tradicinė čilietiška. Caleta Tortel kaimas šioje vietoje atsirado 1955-aisiais. Tuo metu vietovėje plėtėsi medžio apdirbimo pramonė. Apie tai, jog būtent medis – viso kaimo gyvenimo pagrindas, primena ir medinė namų bei visos infrastruktūros architektūra. Orą čia dažnai užpildo saldus žydinčių kiparisų kvapas.

Kaip čia patekti? Kaip ir Venecijoje, Caletoje uždraustas automobilių eismas. Iki artimiausio oro uosto iki čia – 130 km. Todėl atvažiavę autobusu ar automobiliu, žmonės tiesiog palieka transporto priemones už kaimo ribų.

10.   Sidi Bou Saidas, Tunisas

123rf.com nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų
123rf.com nuotr./10 vaizdingiausių pasaulio kaimų

Čia, kur tik užmato akys, vien balta ir žydra spalvos. Viskas paskęsta jose. Baltus namukus tarsi įrėmina melsvos spalvos arabiško stiliaus pagražinimai – langinės, durys, balkonų papuošimai ir kitos architektūros detalės. Sidi Bou Saido kaimas yra įsikūręs ant aukštos kalvos šlaito virš Tuniso įlankos, mažiau nei 30 min. kelio nuo oro uosto. Sakoma, kad standartinis baltų sienų ir puošnių mėlynų durų dekoravimas buvo barono Rodolphe’o d’Erlanger’io idėja. Jo pirmasis namas dabar yra arabų muzikos centras.

Keliautojai šį grožį atrado tik XIX a. pabaigoje. Ir tai nėra nuostabu, mat iki 1820 m. Sidi Bou Saide buvo draudžiama lankytis neišpažįstantiems islamo. Nors XX a. viduryje buvo ketinta miestelį perstatyti ir pritaikyti turizmui, vis dėlto buvo nuspręsta išsaugoti jo savitumą. Taigi tai, ką matome šiandien – autentiškas ir per šimtmečius nedaug pakitęs vaizdas. Dabar vasarą šiame kaimelyje tikrai padaugėja turistų. Todėl patariama čia atvykti ne vidurvasario mėnesiais ir pasilikti čia ilgiau. Čia veikia keletas nuostabių žuvies restoranų.

Sidi Bou Saidas neretai vadinamas Tuniso Monmartru, mat nuo seno traukė įvairiausių žanrų menininkus, o ypatingai dailininkus, kurie savo kūriniuose įamžino pasakiškas Sidi Bou Saido spalvas. Tarp žymių menininkų, gyvenusių ir kūrusių Sidi Bou Saide, galima paminėti Colette, Simone de Beauvoir, Henris Matisse, Paulas Klee. 

Kaip čia patekti? Tuniso miestelis Sidi Bou Saidas, įsikūręs už 20 km nuo šios šalies sostinės Tuniso. Atvykti į šią gyvenvietę galima traukiniu, autobusu arba automobiliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius