Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 apgavysčių, kurių turistai turėtų vengti Tailande

Tailandas visame pasaulyje žinomas kaip „šypsenų šalis“ – bet jeigu čia pateksite į sukčių spąstus, šypsena greitai dings nuo jūsų veido. Laimei, daugelis sukčių triukų yra gerai žinomi, ir jų lengva išvengti – tiesiog reikia žinoti, į ką atkreipti dėmesį.
Senjorai turistai Tailande
Turistai Tailande / 123rf.com

„The Culture Trip“ sudarė sąrašą populiariausių turistų apgavysčių Tailande:

„Karališkieji rūmai uždaryti“

123rf.com nuotr./Didieji karališkieji rūmai
123rf.com nuotr./Didieji karališkieji rūmai

Šis perspėjimas galioja ne tik Didiesiems karališkiesiems rūmams (ir ne tik Tailandui) – tai yra pakankamai populiari apgavystė, kuri gali iš jūsų atimti ne tik laiką, bet ir pinigus. Pavyzdžiui, kai artėjate prie Karališkųjų rūmų (ar pėsti, ar ieškote tam taksi), jums gali būti pasakyta, kad jie yra uždaryti dėl kokios nors specialios ceremonijos. Tačiau dažnu atveju tai gali būti melas – būtinai patys patikrinkite internete.

Vietoj „uždarytų“ rūmų jums bus pasiūlyta aplankyti kitą vietą už – kaip netikėta – specialią kainą. Tai ne tik iš jūsų atims progą pamatyti vieną gražiausių Bankoko vietų, bet ir tikriausiai teks pakloti papildomai už taksi, už bilietus į vietą, kurios gal net nenorėjote lankyti, arba jus įtikins pirkti suvenyrus, kurių jūs nei norit, nei jų jums reikia.

Siuvėjų apgaulės

123rf.com nuotr./Siuvėja Tailande
123rf.com nuotr./Siuvėja Tailande

Visiems, kas buvę Tailande, neabejotinai įkyrėjo skaičius žmonių, kurie siūlosi jums pritaikyti kostiumą ar marškinius. Nors dalis siuvėjų Tailande yra tikrai geri ir dirba kokybiškai, jie vargu ar siūlys savo paslaugas tiesiog gatvėje. Dažnu atveju galite likti arba išvis be prekės, arba gauti gerokai prastesnės kokybės produktą, nei tikėjotės.

Jeigu norite įsigyti kokybišką kostiumą Tailande, atlikite namų darbus – ieškokite internete, paklausinėkite kelių žmonių, o ne pasikliaukite vieno taksisto nuomone.

Sugadintas vandens motociklas

123rf.com nuotr./Vandens motociklai Tailande
123rf.com nuotr./Vandens motociklai Tailande

Pasivažinėjamas vandens motociklu tokiose vietose kaip Puketas ar Pataja gali palikti neišdildomus kelionės įspūdžius, tačiau, išlipus atgal į sausumą, jums gali pateikti sąskaitą už jo „sugadinimą“. Tačiau motociklas gali būti arba išvis neapgadintas, arba tai jau buvo padaryta prieš atiduodant jį į jūsų rankas. Pasitaiko ir atvejų, kai įdedama dar daugiau pastangų į sukčiavimo schemą – netikromis policijos uniformomis vilkintys vyrai gali grasinti sulaikymu, jeigu nesutiksite mokėti.

Tad patarimas – jeigu norite išsinuomoti vandens motociklą, prieš tai jį būtinai apžiūrėkite kartu su savininku ir užfiksuokite nuotraukose visus įbrėžimus. Ir neatiduokite savo paso kaip užstato.

Mopedų apgaulės

123rf.com nuotr./Mopedas
123rf.com nuotr./Mopedas

Tokie patys pavojai tyko ir nuomojantis mopedą – jums gali liepti mokėti už bet kokius ant jo esančius nubrozdinimus, jeigu prieš nuomą į juos jūs patys neatkreipsite dėmesio. Pasitaiko net ir tokių atvejų, kad ta pati įmonė, kuri išnuomoja mopedą, pati jį pavagia ir jums pateikia sąskaitą.

Prieš nuomodamiesi mopedą paprašykite kitų keliautojų arba vietinių gyventojų rekomendacijų, o pačią įmonę dar patikrinkite ir internete. Vėlgi – nepalikite kaip užstato savo paso.

Didelė sąskaita bare

123rf.com nuotr./Baras Tailande
123rf.com nuotr./Baras Tailande

Tai gana populiari apgavystė pasilinksminimo vietose, tokiose kaip Patpong rajonas Bankoke. Jus gali prisivilioti į barą žadėdami mažas kainas už gėrimus, nemokamus šou, tačiau kai jau norėsite išeiti, gausite gerokai didesnę sąskaitą, nei tikėjotės. Staiga paaiškės, kad gėrimai nebuvo tokie pigūs, o šou – nemokami.

Pagrindinė taisyklė – nesileiskite suviliojami „slaptais“ barais ir pasirodymais. Nepasiduokite vilionėms į rūsiuose įsikūrusius neaiškius barus, kliaukitės kitų keliautojų patarimais internete.

Sugedęs taksometras

123rf.com nuotr./Eismas Tailande
123rf.com nuotr./Eismas Tailande

Surasti sąžiningą taksistą Tailande gali būti tikras iššūkis. Nemaža dalis jų arba tiesiai šviesiai atsisakys įjungti taksometrą, arba pameluos, kad jis sugedęs. Tuomet jums teks jau atsiduoti vairuotojo malonei – ar tik nepaprašys jis kelių šimtų batų už kelių kilometrų kelionę? Tikėtina, kad paprašys.

Geriau sugaiškite šiek tiek daugiau laiko ir suraskite taksistą, kuris naudos taksometrą. Arba, jeigu jau maždaug gaudotės kainose, iš anksto susitarkite dėl užmokesčio už nuvežimą iki vietos.

Netikri pinigai

123rf.com nuotr./Tailando pinigai
123rf.com nuotr./Tailando pinigai

Kartkartėmis Tailande nuskamba istorijos apie netikrų pinigų antplūdį. Jeigu esate turistas, kuris gerai nepažįsta vietinės valiutos, galite būti lengvai apgautas.

Prieš kelionę siūloma susipažinti su vietos banknotais, o pinigus keistis tik patikimose keityklose – nesusigundykite to daryti gatvėje neva gerokai palankesniu kursu. Tokių stebuklų nebūna.

Klaidinga grąža

123rf.com nuotr./Tailando pinigai
123rf.com nuotr./Tailando pinigai

Kaip ir su netikrais pinigais, ši apgaulė nutaikyta į asmenis, kurie gerai nepažįsta vietos pinigų. Daugelis parduotuvių ar turgaus prekeivių yra tikrai sąžiningi, bet gali pasitaikyti sukčių, kurie sieks pasinaudoti patikliais turistais. Pavyzdžiui, paduosite 1000 batų, o grąža bus atiduota tarsi būtumėte davę 500.

Mokėdami visada būkite tikri, kiek duodate pinigų, ir tikrinkite grąžą vos gavę. Jeigu persiskaičiuosite pinigus nuėjęs nuo prekeivio, jis tikrai nesiklausys jūsų skundų.

Sėklos paukščiams, apyrankės

123rf.com nuotr./Apyrankių prekeivės Tailande
123rf.com nuotr./Apyrankių prekeivės Tailande

Ilgiau pabūsite Tailande, pasivaikščiosite po turistų mėgstamas vietas – ir tikrai jums kažkas griebs už rankos. Galbūt bers į saują sėklas, galbūt riš ant riešo apyrankę – ir norės už tai užmokesčio. Bėda ta, kad sėklų neatiduosite jų neišbarstę, o apyrankės – jos nesutraukę.

Kad išvengtumėte to, neleiskite niekam imti jūsų už rankos ir būkite atidūs gatvėse. Paprastai jau iš toliau galima pastebėti tokius sukčius ir jų išvengti.

Brangakmenių apgaulė

123rf.com nuotr./Papuošalų parduotuvė Tailande
123rf.com nuotr./Papuošalų parduotuvė Tailande

Kaip ir siuvėjų apgavysčių atveju, tai sena sukčiavimo schema, į kurią vis dar įkliūva turistai. Dažnu atveju kaip dalis tuk-tuk turo jūs būsite nuvežtas į brangakmenių parduotuvę. Jums aiškins, kad Tailande jų tiek daug, tad brangius akmenis čia galima nusipirkti labai pigiai, o grįžus namo – parduoti už didesnę kainą. Sukčiai tikrai po ranka turės ir neva patenkintų klientų įrodymų. Jei pasiduosite įtikinėjimams, liksite be pinigų ir su beverčiais akmenimis.

Atminkite – jūs per tokius parduotuvių vizitus neprivalote nieko pirkti. Nepasiduokite spaudimui.

Netikri turizmo tarnybos pareigūnai

123rf.com /Turistai Tailande
123rf.com /Turistai Tailande

Jeigu bandysite susirasti traukinį ar kelionę, tikriausiai susidursite su netikrais Turizmo tarnybos Tailande pareigūnais, kurie aiškins, kad visi bilietai yra išparduoti, tačiau pasiūlys alternatyvą už mažesnę kainą. Neapsigaukite – turizmo pareigūnai yra valstybės tarnautojai ir jie neturi nei parduotuvių, nei pardavinėja bilietus gatvėse. Iš tikrųjų sumokėsite už neegzistuojančią kelionę arba už labai jau prastos kokybės viešbutį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius