-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

12 būdų, kaip atpažinti lietuvius užsienyje

Britų turistai visoje Europoje žinomi dėl savo pomėgio siausti pašėlusiuose vakarėliuose, australai garsėja polinkiu fotografuotis nuogi Maču Pikču griuvėsiuose, izraeliečiai dažnai kaltinami arogancija, o italai – meilės nuotykių paieškomis ir prastomis manieromis. O kaipgi mes? Ar vis dar galima atskirti lietuvius keliautojus nuo, tarkime, vokiečių ar belgų?
Trispalvė
Trispalvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Lietuviai

Štai dvylika būdų, kaip nesunkiai atpažinti lietuvį keliautoją užsienyje:

1. Manija nuolaidoms

Pomėgis sutaupyti nėra išskirtinis lietuvių bruožas, tačiau tiesa ta, kad mūsiškiai dažnai mėgina derėtis – net jei akivaizdu, jog kainos nuo įkalbinėjimų nesikeis. Lygiai taip pat kelionę, ekskursiją ar porciją ledų lietuvis mielai pirks su nuolaida – net jei perkamos paslaugos ar skanėsto iš pradžių įsigyti neketino. Juk su nuolaida!

Fotolia nuotr./Mergina su pirkiniais.
Fotolia nuotr./Mergina su pirkiniais.

2. Geros manieros

Amerikietį nesunkiai įsiutins prastas aptarnavimas, ispanai ima kelti scenas, jei paaiškėja, jog už ekskursiją ar pramogą reikia mokėti papildomai, o štai lietuviai, ištikus nesklandumams, tampa ramūs it belgai ir mandagiai teiraujasi, ar neatsiras kokia kita išeitis. Taiki diplomatija, kantrybė ir geros manieros – dažnos keliaujančių lietuvių savybės.

3. Įtarumas atrodantiems kitaip

Nors lietuviai dievina keliones, kitaip atrodantys vietiniai gyventojai, pavyzdžiui, burkas vilkinčios egiptietės ar tradicinius kalniečių kostiumus nešiojantys Bolivijos indėnai, jiems vis dar kelia įtarumą – taip pat, kaip ir kiek neįprastai atrodantys kiti keliautojai. „Bl*t, pažėk, kokie plaukai“, – kartą išgirdau komentarą, laukdama lėktuvo Atlantos oro uoste.

Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Gerulaitytė
Asmeninio archyvo nuotr./Eglė Gerulaitytė

4. Tvarkingumas

Labiausiai viešbučių ir hostelių kambarius apšnerkščia ir šiukšlių gatvėje nevengia mėtyti vakariečiai ir izraeliečiai keliautojai, o lietuviai – neįtikėtinai tvarkingi: palikti po savęs netvarką tiek viešbučio kambaryje, tiek kempinge tautiečiams yra tiesiog gėda.

5. Liežuvavimas

Garsiai apkalbinėti ar aptarinėti praeivius, aptarnaujantį personalą, kelionių gidus ir kitus keliautojus – vienas mėgstamiausių lietuvių, keliaujančių grupėje ar keliese, užsiėmimas. Galbūt šis įprotis toks įsigalėjęs dėl to, kad daugiau niekas pasaulyje nesupranta mūsų kalbos, tad jaučiamės drąsiai, liežuvaudami apie aplinkinius?

6. Smalsumas

Net į „viskas įskaičiuota“ keliones išsiruošę lietuviai paprastai nepraleidžia visut visutėlių atostogų vien drybsodami prie baseinų ar tinginiaudami paplūdimiuose. Kol britai ir airiai kaitinasi saulėje ir plempia kokteilius, lietuviai, panašiai kaip vokiečiai, leidžiasi į turus po miestų senamiesčius ar įdomius kultūrinius objektus apylinkėse, su malonumu klausydamiesi gidų istorijų ir pasakojimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turistai Egipte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Turistai Egipte

7. Skundai dėl kainų

Nesvarbu, kokia būtų lankomos šalies ekonominė padėtis, kokios nedidelės arba pagrįstos bebūtų vietinės kainos, lietuviams jos vis vien bus per didelės. Negana to, grįžę namo vietoje kelionės įspūdžių ir prisiminimų lietuviai su daug didesniu užsidegimu vardys, kas kiek kainavo, kokių nuolaidų pavyko gauti ir ką – nusiderėti.

8. Ištvermė

Lietuviai niekuomet nesiskundžia kelionės sunkumais ir apie juos paburba nebent tik grįžę namo. Tautiečiai stoiškai kenčia ekskursijas sausakimšais mikroautobusiukais, valandų valandas žygiuoja pėsčiomis, kantriai stovi eilėse ir neprotestuoja, jei restorane patiekalo prireikia laukti ilgiau. Kelionių sunkumai lietuviams – vienas juokas.

9. Atsisakymas šypsotis

Sveikinantis su oro uosto vartų darbuotojais, pasieniečiais, gidais ar aptarnaujančiu personalu, lietuviai išlieka neįtikėtinai rūstūs, tarsi mėgindami pademonstruoti, kokie jie orūs ir rimti keliautojai. Nenuostabu, kad tautiečius taip erzina nuolat besišypsantys amerikiečiai ir lengvabūdiškos holivudinės šypsenos: juk tai taip nerimta!

123rf.com nuotr./Briugė
123rf.com nuotr./Briugė

10. Meilė individualumui

Kol vokiečiai, italai ir britai keliauja grupėmis arba su draugų kompanija ir mėgsta daug pastangų nereikalaujančias organizuotas keliones ir turus, lietuviai dažnai leidžiasi į pačius keisčiausius žygius solo: tranzuoja po Aziją, keberiojasi į kalnus, važiuoja dviračiais, žygiuoja pėsčiomis arba vieni keliauja mopedais ar motociklais. Originalios, savarankiškos kelionės, reikalaujančios ištvermės, atkaklumo ir kūrybiškumo – lietuvių arkliukas.

11. Vytis ir trispalvė

Net jei lietuvis užsienyje iš pažiūros tarsi nesiskiria nuo australų, prancūzų ar ispanų keliautojų, jį dažnai išduos nedidelė trispalvė ant marškinėlių ar kepurės arba Benedikto Vanago išpopuliarintas Vytis lipduko ar logotipo pavidalu.

12. Bendrystės jausmas

Olandai, vokiečiai ar amerikiečiai, užsienyje sutikę tautietį, paprastai mandagiai pasisveikina ir keliauja toliau. O lietuviai, užtikę tautietį, būtinai jį užkalbina, kviečia į svečius arba puola dalintis kelionių patarimais ir informacija. Galbūt širdyje mes – vis dėlto širdingi ir svetingi vieni kitiems?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius