Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min rekomenduoja: kur 2020 metais vyks patys kelionių ekspertai?

Kur keliauti kitais metais? Kur lietuvius naujais tiesioginiais reisais iš Lietuvos skraidins oro bendrovės? Į kurias vietas tapo mums lengviau patekti supaprastinus vizų režimus? Kur galima atrasti išskirtinius potyrius, tokius kaip pasiplaukiojimas valtimi tarp krokodilų? Arba kur dar reikėtų paskubėti, norint atrasti autentiką?
Etiopija, Armėnija, Kroatija
Etiopija, Armėnija, Kroatija / 123rf.com nuotr.

15min kelionių rubrika „Pasaulis kišenėje“ paklausė entuziastingiausių Lietuvos keliautojų ir turizmo srities ekspertų – kokios kelionės jie patys labiausiai laukia 2020 m.?

Danas Pankevičius

Daugiausiai valstybių apkeliavęs lietuvis, projekto „Ekspedicija Afrika“ autorius. (FB: fb.com/DanasAroundTheWorld; Instagram: instagram.com/pankevicius)

vanuatu.travel nuotr./Šokinėjimas Vanuatu
vanuatu.travel nuotr./Šokinėjimas Vanuatu

Vanuatu valstybė Ramiajame vandenyne. „Ją ketinu aplankyti planuojamos pusmečio trukmės ekspedicijos po Okeaniją metu. Šuolis su guma kilo būtent iš čia. Kiekvienais metais kaimų vyrai ir berniukai pradeda statytis 20-30 metrų aukščio medinius bokštus, nuo kurių šokinėja žemyn prie kulkšnių prisirišę lianas. Šuolio metu jie nelieka kyboti ore, o visu kūnu trenkiasi į minkštą žemę. Šokinėjimas susijęs ir su vyriškumo įrodymu, tad pirmuosius šuolius, tik nuo mažesnio aukščio, atlieka berniukai nuo 5 metų.

Šalies teritorijoje yra net 7 ugnikalniai, iš kurių pats žymiausias – 300 metų aktyvus Yasur, kiekvieną dieną išspjaunantis didelius kiekius lavos bei pelenų debesis.

Po vandeniu čia daug nuskendusių laivų, taip pat ir įvairiausių automobilių, traktorių, patrankų ir kitos technikos, kurios po Antrojo pasaulinio karo pabaigos JAV karinės pajėgos nebenorėjo gabenti atgal namo, tad viską nuskandino.

Ketinu pamatyti ir visame pasaulyje nykstančias jūros karves, kurių čia -ypač daug.“

Vaidas Mikaitis

Originalių kelionių mėgėjas, 15min kelionių straipsnių autorius.

123rf.com nuotr./Kalnų Karabachas
123rf.com nuotr./Kalnų Karabachas

Kalnų Karabachas. „Paskelbus apie tiesioginius skrydžius į Jerevaną, vėl atgimė sena aistra aplankyti keistas, pasaulio nepripažintas pseudo valstybes, vadinamąsias “vietas, kurios neegzistuoja„. Tokių dauguma yra buvusiose sovietinėse teritorijose. Po aplankytų Šiaurės Kipro, Padniestrės ir Abchazijos turbūt atėjo ir Kalnų Karabacho eilė.“

Nors apie šią teritoriją dažniausiai girdime tik konflikto tarp Armėnijos ir Azerbaidžano kontekste, iš tiesų ten yra ką pamatyti. Ten lankęsis lietuvis pasakojo, kad gamta – nuostabi, o čia gaminamos duonos tikriausiai nerasite niekur kitur.

Udrius Armalis

Kelionių agentūros Superkeliones.lt vadovas Udrius Armalis.

123rf.com nuotr./Kroatija
123rf.com nuotr./Kroatija

Kroatija ir Armėnija. „Bent tokias naujienas šiemet paskelbė aviakompanijos. Ar skrydžiai į 3 skirtingus kurortus pakeis lietuvių pomėgį 3 paras kratytis automobilių į Kroatiją, o Armėnija bus tokia svetinga kaip jau lietuvių pamėgtas Sakarvelas? Pamatysime jau netrukus.“

2020 m. net į tris Kroatijos oro uostus skraidins dvi oro bendrovės. „Ryanair“ gegužės mėnesį pradės tiesioginius skrydžius iš Kauno į Zadarą, o „airBaltic“ – iš Vilniaus į Dubrovniką ir Rijeką. Tuo tarpu „Wizz Air“ į savo tvarkaraštį įtraukė Armėnijos sostinę Jerevaną.

Ona Nosevičienė

Žurnalo „Kelionės ir pramogos“ redaktorė.

123rf.com nuotr./Etiopija
123rf.com nuotr./Etiopija

Etiopija. „Viena seniausių pasaulio šalių, išsaugojusi archajišką civilizaciją, kuriai įtakos nedarė jokios kitos kultūros, su savitomis, bet dėl turistų pamažu besikeičiančiomis Omo upės slėnio gentimis. Patraukli ir kaip viena religingiausių pasaulio šalių, kurioje religija yra atskirta nuo valstybės. Įdomu tai, kad krikščionybė Etiopiją pasiekė 1000 metų anksčiau nei Lietuvą.

Vienas iš kelionės tikslų – sudalyvauti viename svarbiausių Etiopijos festivalių – Trijų Karalių (Timket) šventėje. Norisi kraują pakaitinti ir plaukiant valtimis ežerais tarp knibždančių krokodilų. Ir suprantama – pajausti kavos gimtinės – Etiopijos– dieviško gėrimo. skonį ar bent aromatą.“

Rimvydas Širvinskas – Makalius

Kelionių organizavimo profesionalas ir Makalius.lt įkūrėjas.

123rf.com nuotr./Serengetis
123rf.com nuotr./Serengetis

Serengečio nacionalinis parkas, Tanzanija. „Mano tikslas ateinantiems metams – atrasti vietas, kuriose galima iš kuo arčiau stebėti gyvūnus, kurie yra laisvėje, o ne uždaryti zoologijos sode.

Geriausias metas vykti į Serengečio nacionalinį parką yra dukart per metus: nuo sausio iki kovo, kuomet kelios gyvūnų rūšys atsiveda jauniklius, bei vasarą (birželis-liepa) per migracijos laikotarpį. Keliaujant į Keniją ar Tanzaniją, galima suderinti ir nuotykius safaryje su ramiu „viskas įskaičiuota“ poilsiu pajūryje.“

Algirdas Morkūnas

Aktyvus keliautojas ir tinklaraščio Journey.lt autorius (FB: facebook.com/Journey.lt ; Instagram: instagram.com/journey.lt/ )

123rf.com nuotr./Pakistanas
123rf.com nuotr./Pakistanas

Pakistanas. „Unikalios kultūros šalis, praktiškai išsivaliusi nuo terorizmo, yra mano artimiausių kelionių sąraše.“

Ilgus metus keliautojų aplenkiama šalis šiemet susilaukė nemažai keliautojų dėmesio – šiemet Pakistane lankėsi net ir Kembridžo hercogai. O JAV kelionių portalas „Conde Nast Traveler“, šalį įtraukė į geriausių krypčių 2020 m. sąrašą.

Robertas Pogorelis

Rašytojas, nenuilstantis keliautojas ir FB grupės „Mokėk keliauti“ įkūrėjas.

123rf.com nuotr./Saudo Arabij
123rf.com nuotr./Saudo Arabij

Atsivėrusios vietos lietuviams. „Metų sandūroje lankausi Saudo Arabijoje. Vėlesnių kelionių planų dar neturiu, bet tikrai ketinu po ilgo laiko apsilankyti Rusijos Kaliningrado ir Sankt Peterburgo srityse, paskatintas nemokamų elektroninių vizų. Taip pat norėčiau geriau ištirti Karibų jūros salų regioną.“

Šiemet lietuviškas pasas užkopė į aukščiausią pasų reitingo vietą per istoriją – tapo vienu iš 28 galingiausių pasaulyje. Vizos nebereikia vykstant į egzotiškuosius Tailandą ar Uzbekiją, nemokamai ją galima gauti norint pamatyti Karaliaučių, Sankt Peterburgą ar Šri Lanką. Pagaliau tapo įmanoma patekti net į Saudo Arabiją, uždarajai karalystei ėmus išdavinėti vizas.

Žydrė Gavelienė

Kelionių agentūros „Estravel“ vadovė, Lietuvos turizmo rūmų prezidentė.

123rf.com nuotr./Japonijoje žydinčios sakuros
123rf.com nuotr./Japonijoje žydinčios sakuros

Kruizas Japonijoje ir Kinijoje. „Pavasarį, sakurų žydėjimo metu, ketinu aplankyti gražiausius Japonijos ir Kinijos uostamiesčius keliaujant itin moderniu, aplinkai draugišku kruiziniu laivu. Kelionės šiuolaikiškais, aplinką tausojančiais laivais – mano vienas iš mėgstamiausių keliavimo būdų. Tai itin patogu, leidžia taupyti laiką, garantuoja kokybišką aptarnavimą. Geriau pažinti Japoniją ir Kiniją – ne tik sena mano svajonė, bet ir būtinybė dirbant kelionių versle.

Taip pat tikiuosi, kad jau artimu metu pavyks sugrįžti į Havajus. Apie juos ne tik aš, bet turbūt ir visi ten apsilankiusieji, atsiliepia labai pozityviai!“

Goda Juocevičiūtė

Žurnalistė, rašytoja, keliautoja Goda Juocevičiūtė, rengianti ir ekskursijas Vilniuje bei šalia jo. (FB: facebook.com/godajuo)

123rf.com nuotr./Buriatija
123rf.com nuotr./Buriatija

Azija: nuo Nepalo iki Buriatijos. „Jau seniai susitaikiau su mintimi, kad per vieną gyvenimą viso pasaulio neapskriesiu. Į svetimas šalis keliauju ne dėl skaičiaus, bet dėl pažinimo arba su kokiu nors išgrynintu tikslu. Todėl ir 2020-iais horizonte šmėžuoja Azija. Planuoju grįžti į Nepalą ir Mongoliją.

Iš regionų, kuriuose dar nebuvau, puoselėju viltis aplankyti Buriatiją – Mongolijai geografiškai ir kultūriškai artimą, palyginus laukinį kraštą, kur šamanines tradicijas užklojęs Tibeto budizmas. Netolimos ateities planuose – ir Mianmaras. Manau, reikia skubėti ten kaip į autentišką Pietryčių Azijos gabalėlį. Tik taip jau susiklostė tradicija, kad per metus aplankau ne tik ilgai „galvotą“, bet ir kokį nors į planus neįtrauktą kraštą.“

Laurynas Žižys

Bendruomenės feisbuke „Kelionių įkaitai“ įkūrėjas, 15min straipsnių apie keliones autorius.

123rf.com nuotr./Jerevanas, Armėnija
123rf.com nuotr./Jerevanas, Armėnija

Jerevanas, Armėnija. „Oro linijų bendrovė „Wizzair“ nudžiugino savo sprendimu pradėti šiuos skrydžius. Bilietai į egzotiškosios Armėnijos sostinę Jerevaną jau kišenėje. Tiesa, tik į vieną pusę, tad iki kelionės atgal į Lietuvą galbūt laukia ir dar kažkas be galo įdomaus. Niekada nežinai, kas tavęs laukia už kampo.

Armėnija traukia tuo, kad dar nėra tokia paveikta masinio turizmo ir gali pasigirti kvapą gniaužiančiais peizažais, ypač giriami šalies vienuolynai. Pati sostinė, iš kitų keliautojų pasakojimų ir nuotraukų, taip pat atrodo išskirtinė. O dar fone stūksantis Araratas...“

Gabija Lebednykaitė

Entuziastinga keliautoja, kelionių straipsnių 15min autorė.

Vida Press nuotr./Magiški kelionių po Iraną kadrai
Vida Press nuotr./Magiški kelionių po Iraną kadrai

Kitokie Artimieji Rytai. „Keliauju cikliškai – Europa, Azija, Afrika, tada vėl Europa, Azija ir pan. Seniai buvau Artimuosiuose Rytuose, o tai – mano mėgstamiausias regionas pasaulyje, taigi atėjo laikas pasidomėti, ką dar, be jau įprastų krypčių – Izraelio, Jordanijos, Dubajaus, Turkijos ir pan. – galima aplankyti Artimuosiuose Rytuose.“

Kristina Stalnionytė

Aistringa keliautoja ir tinklaraščio visikeliai.com kūrėja.

123rf.com nuotr./Baku, Azerbaidžanas
123rf.com nuotr./Baku, Azerbaidžanas

Armėnija ir Azerbaidžanas. „Jau susikūriau 2020 m. kelionių planus vos išgirdusi apie naujausias kryptis – Armėniją ir Azerbaidžaną (į abi šalis galima nuskristi iš Rygos su „airBaltic“). Mane šiuo metu daug labiau traukia į egzotiškas Kaukazo šalis negu į Vakarus ar už jūrų marių.

Prieš dvejus metus teko ekstremaliai pakeliauti Kazachstane, kuris nustebino savo nenugludintu charakteriu ir veidu – laukiniškumu, gamtos grožiu, atšiaurumu ir šiluma kartu sudėjus bei neprisitaikymu turistams (po šią šalį turbūt neįmanoma keliauti be siurprizų, bet tikrai verta – kalnai, kanjonai, ežerai, dainuojantys smėlynai). Gruzija – taip pat fantastiška šalis, bet jau labiau nugludinta. O kas laukia Jerevane ar Baku – tikrai įdomu. Turėtų būti daug gražių vaizdų akims ir netikėtų potyrių.“

Aušrinė Šėmienė

Žurnalistė, Turkiją pamilusi keliautoja, feisbuko grupės „Noriu į Turkiją“ įkūrėja.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Gobekli tepe
„Wikimedia Commons“ nuotr./Gobekli tepe

Ypatinga vieta Turkijoje. „Turiu slaptą svajonę ir darau visokius „burtus“, kad 2020-aisiais pavyktų ją įgyvendinti. Turkijoje, netoli sienos su Sirija, atrasta, kaip specialistai sako, „archeologinė vietovė“. Na ir kas, daug tokių! Žinoma, daug, bet ne tokių.

Gobekli tepe – ypatinga, jai – 12 tūkst. metų! Tai šventykla (gal ir observatorija), kuri verčia aukštyn kojom visus ligšiolinius istorijos mokslus: pirmykščiai žmonės – taigi, beveik laukiniai – stato milžinišką šventyklą, kuriai aptarnauti reikia galybės žmonių! Tai juos priverčia apsigyventi sėsliai, užsiimti žemdirbyste, o vėliau ir kurti miestus. Čia – civilizacijos pradžia. Nenorėtumėte pastovėti ant pradžios slenksčio?“

Gabrielė Štaraitė

Kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė.

123rf.com nuotr./Tana Toraja
123rf.com nuotr./Tana Toraja

Indonezija. „2020 metais noriu sugrįžti į savo mylimą Indoneziją, vėl aplankyti orangutangus Borneo bei unikalią Tana Toraja žemę, o taip pat ir dar nelankytą vietą – Raja Ampat salyną greta Papua salos. Ši vieta kol kas dar toli nuo pagrindinių turistinių kelių, tad tikiuosi naujų atradimų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius