Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

19 nuostabių vietų Europoje, apie kurias greičiausiai nežinojote

Visi žinome Romą, Paryžių ir Londoną. Tačiau Europa turi ir daugybę nuostabių vietų, apie kurių egzistavimą greičiausiai nežinote. O kartais net ir išvydę jų nuotraukas, sunkiai atspėtumėte, kad šios vietos – Senajame žemyne.
Nuostabios vietos Europoje
Nuostabios vietos Europoje / Vida Press, 123RF.com nuotr./15min koliažas

Portalas „The Culture Trip“ pristato 19 tokių unikalių vietų, kurias tikrai verta aplankyti bent kartą gyvenime.

1. Hvaras, Kroatija

123rf.com nuotr./Hvar sala
123rf.com nuotr./Hvar sala

Ši vietovė turi keletą ypač patrauklių dalykų – pasakišką Viduržemio jūros gamtą ir turtingą kultūrą bei istoriją. Viduramžiais įsikūręs miestas buvo svarbus Venecijos imperijai. Dabar tai – tipiškas kurortas su visais jam būdingais privalumais, į kurį traukia tiek vietiniai, tiek užsienio turistai.

2. Buranas, Italija

Vida Press nuotr./Burano sala Italijoje
Vida Press nuotr./Burano sala Italijoje

Jei viešint Venecijoje kils noras pabėgti (nors tokia mintis prilygsta šventvagystei!), užsukite į Buraną. Garantuojame, kad šiame miestelyje apsisuks galva. Kodėl? Dėl pastatų ir kitų objektų, kurie tokie išskirtiniai, jog norėsis visus įamžinti ir dalytis nuotraukomis „Instagram“. Juk tik čia yra mamuto kaulo bokštas, tamsiai žali kanalai ir panašūs dalykai.

3. Kravice, Bosnija ir Hercegovina

123rf.com nuotr./Kravice krioklys Bosnijoje ir Hercegovinoje
123rf.com nuotr./Kravice krioklys Bosnijoje ir Hercegovinoje

Ne veltui ši vieta vadinama „mini Niagaros“ kriokliu. Ir ji tikrai verta būti lyginama su šiuo pasaulio stebuklu: 25 įspūdingomis kaskadomis krentantis krioklys nuostabus. O geriausia tai, kad vasarą čia lankydamiesi galėsite juo pasigrožėti ne tik nuo kranto, bet ir išsimaudyti natūraliuose vandens baseinuose.

4. Dinantas, Belgija

Vida Press nuotr./Dinantas Belgijoje
Vida Press nuotr./Dinantas Belgijoje

Jūsų laimė, kad kol kas labai nedaug žmonių yra girdėję apie Dinantą. Šią vietą puiku aplankyti bet kokiu metų laiku. Vietiniai didžiuojasi, kad šiame nedideliame ir be proto jaukiame miestelyje gimė saksofono išradėjas Adolphe'as Saxas. Tačiau Dinantas turi ką pasiūlyti ne tik muzikos istorijos mėgėjams. Tai tikras rojus įvairių žygių pėsčiomis gerbėjams – mieste ir aplink jį yra daugiau nei 2 tūkst. km pažintinių takų.

5. Skajaus sala, Škotija

Vida Press nuotr./Atšiaurus Škotijos Skajaus salos grožis
Vida Press nuotr./Atšiaurus Škotijos Skajaus salos grožis

Norint apibūdinti Skajaus salą pritrūksta žodžių – ji nepakartojama ir viena iš nedaugelio vietų Didžiojoje Britanijoje, kurioje nematyti žmogaus įtakos. Nieko keisto, kad ši vieta traukia ne tik turistus, savarankiškus keliautojus, bet ir kino filmų kūrėjus. Užsukite ir pabandykite atpažinti, kuriuose iš filmų matėte jos vaizdus.

6. Kylemore Abbey, Airija

Vida Press nuotr./Kylemore'o abatija Airijoje
Vida Press nuotr./Kylemore'o abatija Airijoje

Tai 1920 metais įkurtas benediktinų vienuolynas, esantis Kylemore pilies teritorijoje. Ši vieta yra viena iš populiariausių tarp turistų. Atvykėlius traukia miškų ir ežero apsupti didingi pastatai, iki šių dienų išlaikę atšiaurų grožį.

7. Čivita di Bagnoredžas, Italija

Vida Press nuotr./Čivita di Banjoredžo Italijoje
Vida Press nuotr./Čivita di Banjoredžo Italijoje

Sunku patikėti, bet šio viduramžių miesto beveik nepalietė per visą Italiją nuvilnijusi ir daug įtakos padariusi Renesanso banga. Tačiau dar įdomesnė yra paties miesto istorija. Jis vadinamas mirštančiu miestu – šiuo metu jame gyvena tik 10 nuolatinių gyventojų. Kita vertus, kasmet jį aplanko tūkstančiai turistų, norinčių savo akimis išvysti, kaip atrodo mistiškoji Čivita. Ir atsisveikinti su ja. Juk niekada nežinai, kada miestas iš tiesų išnyks.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mirštantis miestas Italijoje: 100 proc. urbanistinės egzotikos

8. Bochinis, Slovėnija

Will Ockenden nuotr./Bohinj ežero panorama
Will Ockenden nuotr./Bohinj ežero panorama

Unikalus, gražus ir spalvingas – Bochinis yra puikus turistinis regionas Slovėnijoje. Julijos Alpių širdyje, Nomenj slėnyje, įsikūrusi vietovė labiausiai garsi dėl didžiausio ežero Slovėnijoje – Bochinio ežero.

9. Fajalas, Azorai, Portugalija

Vida Press nuotr./Fajalas – Portugalijai priklausanti sala
Vida Press nuotr./Fajalas – Portugalijai priklausanti sala

Azorų salyno sala Fajalas kai kuriems keliautojams geriausiai žinoma kaip Mėlynoji sala. Atlanto vandenyne esančioje saloje gyvena 15 tūkst. žmonių, kurie kasdien gali grožėtis neįtikėtino vaizdo kraštovaizdžiu. Turistus ši vieta sužavi ne tik gamta, bet ir mėlynais vietinių namukais. Be to, čia kone visus metus saulėta.

10. Piranas, Slovėnija

123rf.com nuotr./Piranas
123rf.com nuotr./Piranas

Jei jums patinka fotografuoti, būtinai užsukite į Piraną. Tai – vienas iš nedaugelio miestų Europoje, kuriam pavyko išsaugoti autentiką – pradedant istoriniais pastatais, kultūra, baigiant šiltais ir draugiškais vietiniais.

11. Alberobelas, Italija

Vida Press nuotr./Baltas dangaus kampelis – Alberobelo miestas Italijoje
Vida Press nuotr./Baltas dangaus kampelis – Alberobelo miestas Italijoje

UNESCO pasaulio paveldo sąraše esantis miestas yra garsus dėl įdomių namukų, žinomų kaip truliai. Nesumaišykite – kalbama ne apie trolius. Šie mažučiai nameliai, kuriuose tikiesi išvysti mažų mažiausiai nykštukus, yra pastatyti iš kalkakmenio. Mieste jų – maždaug 1500. Ir tai yra tradiciniai Apulijos gyvenamieji namai.

12. Meteoros, Graikija

Vida Press nuotr./Meteoros vienuolynai Graikijoje
Vida Press nuotr./Meteoros vienuolynai Graikijoje

Meteoros yra vienas didžiausių ir žymiausių Graikijos vienuolynų kompleksų. Vienuolynai yra pastatyti ant impozantiškų natūralių smiltainio uolų stulpų.

Pats žodis „meteora“ verčiamas kaip „esantis viduryje dangaus“ arba „sustabdytas ore“. Iš tiesų, žvelgiant į vienuolyną, susidaro įspūdis, kad jis yra kažkur tarp dangaus ir žemės. Ir taip, šis objektas įtrauktas į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą.

13. Luganas, Šveicarija

Vida Press nuotr./Luganas Šveicarijoje
Vida Press nuotr./Luganas Šveicarijoje

Miestas – pilnas parkų, gėlių, vilų ir kitų įdomių pastatų. Vis dėlto didžiausias privalumas čia – nuostabusis ežeras, po kurį galima plaukioti nuomotu laivu ir žavėtis vienas už kitą atsiveriančiais gražesniais vaizdais. Dėl savo išskirtinės ramybės ir paslaugų, skirtų natūraliam poilsiui, Luganas – tai tarsi atgaivos sielai sinonimas.

14. Ochridas, Makedonija

123rf.com nuotr./Šv. Jono bažnyčia prie Ochrido ežero
123rf.com nuotr./Šv. Jono bažnyčia prie Ochrido ežero

Ochrido ežeras tikrai yra vienas iš gražiausių dalykų Makedonijoje. Aplankykite ir greta jo esančias bažnyčias, vienuolynus, taip pat romėnų amfiteatrus. Ar paminėjome, kad Ochridas yra viena iš nebrangių kelionių krypčių?

15. Sintra, Portugalija

123rf.com/Sintra
123rf.com/Sintra

Romėnų aura Portugalijoje? Taip, bet tik tokioje vietoje kaip Sintra. Ši vieta, pilna įdomių pilių – pradedant maurų, baigiant portugalų karalių, taip pat važiuojant atsiveriančių puikių peizažų, yra įkvėpusi ne vieną rašytoją.

Kas juos taip sužavėjo? Atsakyti trumpai sudėtinga. Sintra turi daugybę unikalių vietų, objektų, taip pat siūlo kulinarinius, istorinius ir architektūrinius maršrutus. Jei būsite Lisabonoje, būtinai raskite laiko ir ranka pasiekiamai Sintrai. Nenusivilsite.

16. Lofoteno salos, Norvegija

Mariaus Kontrimo nuotr./Šiaurės pašvaistė Lofoteno salose
Mariaus Kontrimo nuotr./Šiaurės pašvaistė Lofoteno salose

Jei pasaulyje yra kažkur pasakas primenanti vieta, tai Lofotenas – viena iš jų. Keliautojai iš viso pasaulio čia plūsta „medžioti“ Šiaurės pašvaisčių. Fotografai – ir dėl nuostabios gamtos. Tačiau kad ir kokiu tikslu atsidursite Lofoteno salose, greičiausiai liksite netekę amo. Šių salų grožis užburia. Ir tuo viskas pasakyta.

17. Kotoras, Juodkalnija

123rf.com nuotr./Jaukumu kvepiantis Kotoras
123rf.com nuotr./Jaukumu kvepiantis Kotoras

Užsukę čia rasite „pilną pakuotę“: nuostabų maistą, draugiškus vietinius, turtingą kultūrą ir gražų kampą.

18. Ronda, Ispanija

Vida Press nuotr./Ronda Ispanijoje
Vida Press nuotr./Ronda Ispanijoje

Vietiniai iki šiol pasakoja, kaip nuo miestelyje esančio Puente Nuevo tilto buvo mėtomos moterys, įtariamos raganystėmis. Dar iki Viduramžių šią vietą buvo atradę ir čia kūręsi keltai, finikiečiai, romėnai ir arabai. Galima tik įsivaizduoti, kokį „miksą“ jie paliko Rondoje – tiek genų, tiek ir architektūros, maisto, istorijos ir kultūros.

19. Kižai, Rusija

Vida Press nuotr./Nepakartojama Kižų medinė architektūra
Vida Press nuotr./Nepakartojama Kižų medinė architektūra

Kižai yra sala Onegos ežere, Karelijoje, kurioje pastatytas medinių cerkvių ir namų architektūros ansamblis. Tai – vienas pirmųjų Rusijoje muziejų po atviru dangumi. Čia eksponuojami įvairūs Karelijos valstiečių namai, rakandai ir kiti statiniai. Vietinės Rumšiškės – pasakytų lietuviai. Tačiau apsidairę aplink atrastų ir daugiau unikalių dalykų. Vienas jų – Karelijos gamta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius